fbpx

Laatste update: 30 maart 2021

Uitgestrekte polderlandschappen, kilometers bos, heel veel moeras en vooral ook veel wilde dieren: in Flevoland kun je heerlijk wandelen. Het landschap is divers en dat maakt de wandelroutes lekker afwisselend. Ga je mee wandelen in Flevoland?

Wandelen is onze nieuwe nationale hobby geworden. Als er al een stoffig imago aan kleefde, dan is dat er nu wel voorgoed afgeveegd. Dus ja, ook ik trek regelmatig Nederland in voor een goede wandeling – inclusief stevige wandelschoenen, camera en thermosfles

Sinds de zomer van 2020 heb ik een hond, dus die gaat uiteraard ook mee. Wil jij ook met je hond wandelen in Flevoland, check dan deze site voor een overzicht waar dat mag en of ‘ie los mag. 

Ik kan je in ieder geval deze wandelingen aanraden – met én zonder hond. Het zijn allemaal wandelroutes waar je op hetzelfde punt begint als eindigt. 

Wandelen in Natuurpark Lelystad

Al binnen vijf minuten staar ik een otter in de ogen. Natuurpark Lelystad maakt haar belofte direct waar: er zijn hier veel dieren te zien. Zo dichtbij als de otter is, zo ver weg zijn de Przewalskipaarden. Die heb ik helaas niet kunnen vinden, maar ik ben wel getrakteerd op moefflons, wilde zwijnen, wisenten en meer. 

Het klinkt bijna als een dierentuin, nietwaar? Het leefgebied is in Natuurpark Lelystad gelukkig een stuk groter. Langs de leefgebieden liggen fiets- en wandelpaden. De paden leiden over verschillende soorten terrein: ik wandel door bossen, langs water, langs open stukken veld. 

Er is geen officiele wandelroute, je volgt gewoon de paden en op de bordjes staat aangegeven welke kant je op moet voor een bepaalde diersoort. Het is dus aan jou om je route en afstand te bepalen. Ik kies voor de buitenste paden en ben zo met gemak 1,5 a 2 uur aan het wandelen. 

Natuurpark Flevoland plattegrond
Bron: Flevo-Landschap

Een bezoek aan het park is gratis, maar je betaalt wel 3 euro parkeergeld. Als je wilt, kun je ook een fiets huren of wat drinken of eten op het terras met uitzicht over een plas.  

Locatie parkeerplaats Natuurpark Lelystad. 

Wandelen op Schokland

Schokland is een eiland op het droge met UNESCO Werelderfgoedstatus. Het ligt in de Noordoostpolder, op een kwartiertje rijden van Urk. Schokland lag ooit in de Zuiderzee, maar is ‘ingepolderd’. Toen dat gebeurde, woonden er al even geen Schoklanders meer op het eiland. De overstromingen en armoede liep uit de hand, waardoor de Schoklanders in 1859 het eiland moeten verlaten van de regering. In Museum Schokland leer je meer over de geschiedenis, maar ook langs de wandelpaden staan regelmatig informatieborden zodat je een beetje een beeld krijgt van het voormalige eiland. 

Ik loop een deel van het Rondje Schokland. Het rondje bestaat uit twee routes, eentje van 5,5 kilometer en eentje van 7.6 kilometer. Je kunt ze eventueel ook combineren. De Ruinewandeling (van 7.6 km) start bij De Gesteentetuin, waar je zwerfkeien uit de ijstijd kunt zien en in het bezoekerscentrum informatie  kunt krijgen over hoe de aarde is ontstaan. Vanaf daar wandel ik door gevarieerd gebied. Bos, moeras, polder. Dit rondje heeft het allemaal, inclusief een aantal bezienswaardigheden. De route leidt ook langs het museum, waar je ook even wat kunt eten of drinken. Op de route is de hond ook welkom. 

Parkeerplaats Schokland De Gesteentetuin

Wandelen door de Stadsbossen van Almere

De wandelroutes door de Stadbossen in Almere zijn alleen al de moeite waard omdat je daarna bij Stadsbrouwerij de Kemphaan een biertje kan drinken. Na een stevige wandeling heb je wel een biertje verdient toch? 

Leuk aan de Stadsbossen van Almere is dat het eigenlijk bestaat uit meerdere delen. Zo heb je de eilanden van Stichting AAP waar je op een afstandje de apen kunt bewonderen, vind je er een stadsboerderij en Almere Jungle en heel veel bos. 

Omdat er zoveel keuze is, zijn er ook meerdere kortere routes die je na elkaar kunt doen. Zo wandel ik het korte Rondje Aap langs de buitenverblijven van de apen en het Vierseizoenenpad, een route die zowel voor de hond als de scootmobiel toegankelijk is. Het is ijzig koud en ontzettend mooi. Er is veel variatie in landschap waardoor de kilometers en tijd voorbij vliegen. Als je met je hond komt, check dan wel even goed op welke routes je viervoeter welkom is. Loslopen mag sowieso niet. 

Locatie Buitencentrum Almeerderhout

Wandelen bij de Oostvaardersplassen

Het bekendste natuurgebied van Flevoland is zonder twijfel de Oostvaardersplassen. Daar kun je eindeloos wandelen en van de natuur en grazers genieten. Bekijk de webstie van Staatsbosbeheer voor veel verschillende routes. 

De paarse route is ook toegankelijk voor honden, dus dat is degene die ik volg. Bij slecht weer kan dit pad behoorlijk modderig worden. Dus trek goede schoenen aan. Zowel in de herfst als in de winter hoef ik weinig moeite te doen om de paarden te spotten. Ik kom ook veel wandelaars bepakt met goede camera’s en verrekijkers tegen: bij de Oostvaardersplassen vind je namelijk enorm veel vogels. Wil je meer weten over de paarse route? Check dan deze blog

Locatie Buitencentrum Oostvaardersplassen op Google Maps

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Write A Comment