fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 28 november 2022

Een paar jaar geleden gingen we allemaal aan de wandel met alpaca’s. Nu kun je ook wandelen met ezels. Is de ezel de nieuwe alpaca? Ik weet het niet, maar ik vind de ezelwandeling wel erg leuk!

Aan de wandel met ezels

Als er een uitje met dieren te doen is, ben ik erbij. Dus zodra ik hoor dat je in de bossen van Zeist kunt wandelen met ezels, maak ik zo snel mogelijk mijn vriendinnen ook enthousiast. De Ezelsociëteit is een stichting die zich inzet voor het welzijn van ezels. Zo vangen ze oude ezeltjes op, herplaatsen ze ezels en geven ze voorlichting over ezels. Er wonen meestal zo rond de twintig ezels bij de Ezelsociëteit in Zeist. 

Je kunt het paradijs van de Ezelsociëteit dagelijks bezoeken om ezeltjes te kijken en aaien, een kopje koffie te drinken of een souvenir te kopen. Ik neem ezelsbier mee naar huis! Maar nog leuker is net natuurlijk om met de ezels te wandelen. 

Hoe werkt zo’n ezelwandeling?

Bij aankomst krijgen we uitleg van één van de vrijwilligers over de route, maar ook over hoe we met de ezels om moeten gaan en een beetje achtergrondinfo over de ezels die we mee krijgen. Verdwalen kan niet, belooft de vrijwilliger. Deze dame kent ons duidelijk nog niet. 😉 We krijgen ook instructies over wat te doen als de ezel niet doorloopt en we moeten ervoor zorgen dat ze niets eten onderweg. Behalve wat gras van de open stukken. 

We krijgen twee ezels mee met z’n vieren. Je mag met maximaal zes volwassenen en zes ezels op pad. Kinderen tot twaalf jaar mogen sowieso mee. De ezels hebben een halster om en je houdt ze dus vast aan een touw. En dan kun je al de bossen in.  

Koppige ezels

Onze ezels lopen aan het begin best lekker mee, maar na een poosje beginnen we te begrijpen waar de uitdrukking zo koppig als een ezel vandaan komt. We moeten ze af en toe echt in beweging brengen. Eentje gaat er op een gegeven moment zelfs bij liggen! Het is wel grappig hoor. Wat een typetjes zijn het. 

In de bossen van Zeist is het gelukkig rustig en de mensen die je tegenkomt zijn de ezelwandelingen wel gewend. De meesten lijnen dus netjes even hun hond aan als je langswandelt. 

Terug op stal

We wandelen zo’n 1,5 uur met de ezels, je mag er maximaal twee uur mee op pad. Bij de sociëteit is het inmiddels vrij druk. Kinderen zijn namelijk dol op de ezels dus dit is een perfect plekje om met de kids naartoe te gaan. Wij lopen nog wat over het terrein en langs de stallen om de ezels te aaien en met de vrijwilligers te praten.  

Een ezelwandeling in Zeist reserveren

Je kunt gewoon online een ezelwandeling reserveren. Als je dezelfde wilt doen als ik, kun je hier terecht. Je betaalt per ezel, niet per persoon. Dat is bij de meeste ezelwandelingen in Nederland zo. De prijs ligt meestal rond de € 30 a € 35. 

Waar in Nederland kun je met ezels wandelen?

Ik ging met ezels op pad in Zeist, bij de Ezelsociëteit. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om op ezelwandeling te gaan in Nederland. Een paar opties: 

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie