fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 24 november 2023

Dankzij de Australische televisieserie McLeod’s Daughters loop ik vandaag met een alpaca door de Drentse bossen. In de buurt van Steenwijk verzorgen Yvonne en Peter van AlpacaOord boswandelingen met alpaca’s. Maar er worden tegenwoordig op veel meer plekken in Nederland alpacawandelingen aangeboden.

Een alpacawandeling cadeau

Als je naar Peru gaat, hoe kun je je dan het beste voorbereiden? Volgens mijn vriendinnen is het enige juiste antwoord: met een alpacawandeling in Drenthe. Een uniek verjaardagscadeautje nietwaar? De gemiddelde Nederlander trekt daar misschien de wenkbrauwen bij op. Ik ben blij! Het is een beetje gekke activiteit en ik weet precies niks over alpaca’s dus ik heb er zin in. Op deze herfstachtige dag begeven we ons richting Drenthe. We hebben dikke mazzel, want in de ochtend blijft het wonder boven wonder droog.

Alpacaboerderij in Drenthe

We ontmoeten Yvonne en Peter op hun alpacaboerderij. Op de boerderij zijn een stuk of vijftien alpaca’s. We mogen even aan de wol van de jongsten voelen. Het voelt veel fijner en schoner dan schapenwol. De alpacawol kun je trouwens ook kopen bij AlpacaOord. Mocht je dus een warme shawl willen breien… Bij de stal krijgen we alvast wat uitleg over hoe de wandeling eraan toegaat en ondertussen worden onze vier wandelalpaca’s gevangen. Het zijn echte kuddedieren, dus dat is nog best lastig.

Wandelen met alpaca’s

Met ieder een alpaca aan de hand gaan we het bos in. Aan het begin loopt het wat onwennig en onze alpaca’s hebben het tempo er niet echt in zitten. Dat is op de terugweg wel anders. Terwijl we wandelen vertellen Peter en Yvonne over het houden van alpaca’s, de verzorging, de training, shows en hoe hun liefde voor alpaca’s is ontstaan. Yvonne blijkt door de televisieserie MacLeod’s Daughters geïnspireerd te zijn geraakt en heeft de hele familie geïnfecteerd met het alpacavirus. Als dochter van een dierengekke moeder zie ik al helemaal voor me hoe dit idee van een lief klein alpacaatje in de wei is uitgegroeid tot een heuse alpacaboerderij. Ontmoet de familie Sterenborg: moeders heeft een idee in d’r hoofd gehaald en vaders staat het toe en voor ‘ie het weet, heeft ‘ie een halve dierentuin in z’n tuin.

Me & my alpaca

Alpacaservices (ja echt!)

Yvonne en Peter hebben zich flink verdiept in het houden van alpaca’s. Door veel bij andere alpacaboerderijen te gaan kijken, shows te bezoeken en cursussen te volgen, hebben ze veel kennis opgebouwd. Inmiddels geven Peter en Yvonne ook les en zijn ook zoons Mark en Kevin zijn volledig in het alpacawereldje gedoken. Van dekservice en transport en van workshops tot scheerservice: je kunt ervoor terecht bij AlpacaOord. Vader en zoon worden zelfs in Hongarije en Zwitserland gevraagd om alpaca’s te scheren.

Alpaca’s voeren

Ik leer vandaag zoveel over alpaca’s. Nooit geweten dat hier een hele wereld achter schuil ging. Tijdens de wandeling neemt Peter de rol van fotograaf op zich. Een selfie maken met een alpaca blijkt namelijk zo makkelijk nog niet. De wandeling duurt zo’n drie kwartier. Daarna mogen we nog even de wei in bij de alpaca’s om ze te voeren. We sluiten af met een kopje koffie met een koekje en dan moeten we helaas al afscheid nemen van deze fijne mensen en schattige dieren. Op naar Peru!

Ook wandelen met alpaca’s?

Wil je dit ook een keertje doen? Je kunt online reserveren bij AlpacaOord. Voor 40 euro voor twee personen en 15 euro voor iedere extra persoon kun jij ook wandelen met alpaca’s. Hoe cool is dat?!

Meer adresjes voor alpacawandelingen in Nederland

Als AlpacaOord niet echt om de hoek is voor je, probeer het dan bij één van de andere alpacaboerderijen in Nederland. Bijvoorbeeld:

  • Alpaca Farm Vorstenbosch in Vorstenbosch: meer info
  • Zorgboerderij De Marke in Noord-Sleen: meer info
  • Alpacahoeve Klinkenberg in Sassenheim: meer info
  • Zonneveld Alpaca’s in Tiendeveen: meer info
  • Alpaca World Brielle in Brielle: meer info
  • Het Alpaca Bos in Lunteren: meer info

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: oktober 2016. Daarna geüpdatet!

Reacties

Schrijf een reactie