fbpx

Laatste update: 2 augustus 2020

Wadlopen is zwaar: uren door het slik en over zandplaten lopen en misschien zelfs door het water waden. Maar wist je dat er ook wadlopen voor beginners (of watjes) bestaat?

Droogvaltocht op Texel

Op Texel zijn er droogvaltochten. Hierbij ga je met een boot bij laag tij richting een zandplaat om daar een uurtje over de zeebodem te lopen. Voor mijn vriendinnen en mij is dit een perfecte eerste kennismaking met wadlopen.

TX10 Emmie: de boot voor de tocht

Zeehonden spotten

We gaan zeehonden kijken en het Wad op met de boot TX10 Emmie. We varen een uur over de Waddenzee voor we onze bestemming bereiken. Ondertussen galmt de stem van de schipper over het dek. Het is oorverdovend hard. We zitten namelijk aan de achterkant van de boot en daar hangt de speaker. De schipper heeft er duidelijk zin in: hij blijft maar kletsen en grappen maken. Gelukkig wijst hij ons ook op de zeehonden op de zandbanken. Ze zijn ver weg, maar ze zijn er wel!

De zandplaat op

Onze bestemming is een drooggevallen plaat. Omdat het laag water is, kunnen we nu op de zeebodem rondlopen. Het is heerlijk weer, dus we gaan gewoon op blote voeten. Bemand met een emmertje en een net gaan we de plaat op. Een gids begint al snel in de zandplaat te graven. Hij is op zoek naar schelpen, wormen, krabbetjes en meer. Als er een klein gaatje in de zandplaat zit, is dat de plek waar je moet graven. Dikke kans dat je daar een mooie schelp vindt. Dat graven laten wij aan Ming over, die vakkundig op d’r knietjes op zoek gaat.

Een uurtje op de zeebodem

Op de droogplaat kun je een aardig eindje wandelen. Mensen hebben zelfs hun hond meegenomen. Op de achtergrond zien we de ‘skyline’ van Texel. Best bizar dat we nu over de zeebodem lopen.

Na een uur is het tijd om terug te gaan. We laten onze vangst achter op de zandplaat en gaan weer aan boord. De terugreis is extra prettig met een koud Skuumkoppe erbij.

 

Skuumkoppe smaakt nog beter op Texel natuurlijk – – #skuumkoppe #texel #craftbeer #speciaalbier #beerwulf

Een bericht gedeeld door kimstagrammmmm (@kimstagrammmmm) op

Tip! Zin in biertjes gebrouwen op het eiland? Bezoek één van de vier bierbrouwerijen van Texel.