fbpx

Laatste update: 14 augustus 2016

Vanavond zoemt het om me heen: “het doet wel wat denken aan Texel”, “het is net alsof ik op een Waddeneiland ben” en “je hoeft dus niet hé-lé-máál naar de Wadden”. Ik ben op het Vuurtoreneiland in Amsterdam. Daar waar het niet alleen de Wadden zoemen, maar ook muggen.

Ticket kopen: F5 F5 F5

Vuurtoreneiland is helemaal hip. Het is een klein eilandje in het Markermeer bij Durgerdam. Een klein uurtje varen vanuit het Oostelijk Havengebied. Al tijden van te voren moet je reserveren om hier een hapje te mogen eten. Samen met een vriendin probeer ik hier voor het tweede jaar een plekje te bemachtigen. Op de eerste van de maand gaan de tafeltjes voor de maand erop online in de verkoop. De ene keer waren we simpelweg te laat en waren alle stoelen al vergeven en de andere keer kwamen we gewoon niet door de online wachtrij heen. Maar het is gelukt! We’re in! Met z’n vieren zelfs. Helaas zegt iemand af, maar gelukkig weten we dat vierde ticket binnen no-time te verkopen via Ticketswap.

Zomerrestaurant Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland is een zomerrestaurant waar je in de lente en zomer terecht kunt voor een vijfgangen diner. Om 18.30 uur verzamelen zo’n vijftig man zich op de veerboot die voor het Lloyd hotel vertrekt. Het is prachtig weer dus iedereen zit op het bovendek. Genietend van een drankje en een soort picknickmandje met lekkere hapjes is het tochtje van een klein uurtje snel voorbij. In de verte zien we Vuurtoreneiland al. Staatsbosbeheer is de eigenaar van het eiland. Een paar jaar geleden werd een aanbesteding uitgeschreven om het eiland open te stellen voor publiek. Het plan om van Vuurtoreneiland een restaurant te maken werd goed ontvangen en dus lopen wij nu over de steiger het eiland op.

Ronddwalen op Vuurtoreneiland

Op het eiland treffen we eerst een fort aan de linkerkant. Dat zijn nu toiletten en er is ook ruimte voor een restaurant. Dit jaar zal Vuurtoreneiland voor het eerst ook gasten in de winter ontvangen. Rechts zien we een vuurtoren. De enige van Amsterdam, best bijzonder. Hier werd generaties lang door één familie als vuurtorenwachter over het eiland gewaakt. Ietsje verder ligt een soort glazen kas: het restaurant. Op de boot hebben we ons tafelnummer meegekregen en hier begeleidt een medewerker ons naar onze plek. Gelukkig is het nog geen tijd om te eten en kunnen we nog even wat rondlopen over het eiland. Het is echt heel klein, dus dat is zo gedaan. Het is een ruig landschap en we komen wilde schapen tegen. Niet aaien! Gewoon lekker hun gang laten gaan, want dat ruige en ongetemde is wat Vuurtoreneiland zo mooi maakt.

Lokale producten

Geheel passend bij de locatie wordt er met lokale producten gekookt, zo duurzaam mogelijk. We krijgen een heerlijk vijfgangen diner. Iedereen in het restaurant krijgt hetzelfde menu en krijgt dit ongeveer gelijktijdig uitgeserveerd. Omdat we met een zwangere dame zijn, is er een kleine aanpassing op één van de gangen. Zij kan immers geen kalfstartaar eten. Helaas hebben daardoor de niet-zwangeren aan tafel de spekbokking niet kunnen proberen. Stiekem hadden we dat liever wel geproefd, maar ja… je kunt moeilijk een zwangere dame eten afnemen ;-). Voor 25 euro kun je bij het diner een passend wijnarrangement krijgen.

Even luchten

Tussen de gerechten door scheppen we even een luchtje buiten de glazen ruimte. Hoewel het een heel open ruimte is en er een aantal schuifdeuren open staan, is het op deze dag zo heet dat we af en toe op temperatuur moeten komen. Sowieso willen we van het natuurschoon genieten. De zon zakt langzaam weg, waarna we langzaam het diner afronden. Om 22.30 uur zitten we allemaal weer op de boot. Deze keer onderin, want het is nu een stuk frisser. Op de boot kun je nog een drankje krijgen en hier kun je ook je drankrekening pinnen.

Mini-vakantie in Amsterdam

Dankzij het boottochtje, de ruige natuur en de goede verzorging wanen we ons echt even op mini-vakantie. Het is inderdaad het beste te vergelijken met de Waddeneilanden. En wie op vakantie gaat, krijgt muggenbulten. Een tip dus: neem muggenspray mee. Echt geen overbodige luxe.

Geniet van je Waddengevoel!

Vuurtoreneiland by night

Schrijf een reactie