fbpx

Laatste update: 28 mei 2020

Tilburg,de stad van… ja, van wat eigenlijk? Vaak heeft een stad een alombekende must-see: een bijzondere kerk, een mooi museum, een fijn natuurgebied. Iets wat kenmerkend is voor de stad of regio. Ik ken alleen de Tilburgse Kermis met Roze Maandag. Maar ja, wat doe je als je nou net niet dat weekend in Tilburg bent?

Tilburg ontbreekt in de Lonely Planet!

Ter voorbereiding pak ik mijn Lonely Planet van Nederland er eens bij. Maar guess what?! Tilburg wordt niet eens genoemd. Enkel een heel klein blokje over de Tilburgse Kermis en meer niet. Maar ik laat me niet ontmoedigen en vind alsnog vier leuke tips voor je.

Voor ik aan de tips begin, moet ik nog even iets kwijt. Over de oversteekplaatsen voor voetgangers in Tilburg. Die stoplichten die gaan belachelijk snel op rood. We snappen er niks van! We zijn niet de snelste wandelaars, maar zeker niet de langzaamste en toch presteren we het iedere keer om nog met de oversteek bezig te zijn terwijl het licht al op rood gaat. Beste gemeente Tilburg, waarom?  Zo, en dan nu: de tips.

Tip 1: De Korte Heuvel

Tilburg is een echte studentenstad. Veel horeca adverteert met studentenhappen en overall zie je uithangborden die goedkope menu’s en happy hours aanprijzen. Vooral het gebied rondom de Heuvel (het centrale plein) is drukbezocht. Direct daarnaast ligt Korte Heuvel, een straatje vol bars en restaurants. Omdat het een prachtige avond is, zitten de terrassen vol en is het vechten om een tafeltje. Met een witbiertje is het fijn mensen kijken bij Café Stoffel. Wij meisjes bestellen daar netjes een meisjesglas Erdinger. Die zijn 30cl in plaats van 50 cl (mannenglas).

 

Doet u mij maar een meisjesglas. #tilburg #chillburg #weekendjeweg #toeristineigenland #reizen #meisjesglas

Een foto die is geplaatst door kimstagrammmmm (@kimstagrammmmm) op

Tip 2: Tilburgs Dwaalgebied

Het Tilburgs dwaalgebied bestaat uit een aantal straten (Nieuwlandstraat, Noordstraat, Tuinstraat, Fabriekstraat, Langestraat en Oudemarkt om precies te zijn) in de binnenstad. Je vindt hier veel leuke winkels en cafés. Wij zitten na onze shopsessie bij Café Anvers aan de Oudemarkt. Een groot café met een minstens zo grote menukaart. Het thema is, hoe kan het ook anders met zo’n naam, België. Ik ga voor het bierproeverijtje: drie biertjes van de maand met blokjes Brugse kaas, geserveerd op een houten plankje door vriendelijke bediening. Als wij in Tilburg zouden wonen, zouden we hier veel, heel veel te vinden zijn.

Bierproeverijtje van café Anvers

Tip 3: TextielMuseum Tilburg: van wol tot kunst

Voor het meer cultureel verantwoorde gedeelte van een weekendje Tilburg bezoek ik het TextielMuseum met het daarbij behorende TextielLab. Een werkplaats voor de ontwikkeling van stoffen die ook op zaterdagmiddag volop in bedrijf is. Blijkbaar staat Tilburg bekend om de textielindustrie, en dan vooral wol. Helaas moet ik toegeven dat ik niks wist van de textielhistorie van deze stad. Een bezoekje aan het TextielMuseum en het bijbehorende TextielLab was aan mij dus goed besteed. Het museum laat naast het verleden ook het heden zien. Je vindt er machines van vroeger, maar ook design van nu.

Vanaf de jaren zestig gingen langzaamaan de textielfabrieken in Tilburg dicht vanwege buitenlandse concurrentie. Het TextielMuseum is gevestigd in een voormalige wollenstoffenfabriek. Het bestaat al sinds 1958, maar verhuisde later en is in 2008 flink gerenoveerd. Dat is te zien, wat een mooi gebouw!

De ontvangst bij de balie is hartelijk en het kaartje met uitleg van de route is ook zeker handig. Maar eerst koffie! Ik ben alleen al onder de indruk van de creatieve zitjes in het museumcafé, dus dat belooft veel goeds voor het museum zelf. In het museum kun je het proces van wol tot kleed doorlopen. Alle traditionele machines zijn op volgorde tentoongesteld en de medewerkers geven je graag uitleg. Direct na deze wollendekenfabriek kom je in het TextielLab terecht, waar volop geweven, gelaserd, geverfd en gebreid wordt. Allemaal machinaal en heel interessant om te zien. De gepassioneerde medewerkers maken een bezoek extra leuk.

Het museum kent wisselende collecties. Alleen de wollendekenfabriek en het TextielLab zijn vast te bezichtigen. Check dus even de site van het TextielMuseum om de meest actuele informatie over tentoonstellingen te krijgen.

Tip 4: Leer Tilburgs

Mijn vraag op Twitter over leuke dingen om in Tilburg te doen, werd in het Tilburgs beantwoord. Nu was dit nog goed te begrijpen, maar de site die ik daarna kreeg was heel andere koek. kwô ‘kwies wè ‘kwô of nie pitse. Pardon? Gelukkig hebben we ons met ‘gewoon’ Nederlands prima gered.

Heb je ook leuke tips? Deel ze vooral. We komen er vast nog eens. En alvast veel plezier in Tilburg!

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Reacties

  1. Je zou een bezoekje aan de Pont kunnen brengen. Een prachtig museum. En verder is er de Piushaven. Een geweldig gebied met veel activiteiten en leuke restaurants en winkels. Je kunt er een bootje huren. Echt een aanrader.
    Als je echt zin hebt in mooie natuur zijn de Loonse en Drunese duinen dichtbij.

    • Leuk! Dank je wel voor de tips, echt heel fijn. De Piushaven klinkt als een ideaal zomeruitje.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.