Laatste update

Tilburg,de stad van… ja, van wat eigenlijk? Vaak heeft een stad een alombekende must-see: een bijzondere kerk, een mooi museum, een fijn natuurgebied. Iets wat kenmerkend is voor de stad of regio. Ik ken alleen de Tilburgse Kermis met Roze Maandag. Maar ja, wat doe je als je nou net niet dat weekend in Tilburg bent?

Tilburg ontbreekt in de Lonely Planet!

Omdat mijn broer(-tje) en zijn vriendin tropischer oorden hebben opgezocht, kan ik mooi met een vriendin gebruik maken van hun appartement. Ideaal! Ter voorbereiding pak ik mijn Lonely Planet van Nederland er maar weer eens bij. Maar guess what?! Tilburg wordt niet eens genoemd. Enkel een heel klein blokje over de Tilburgse Kermis en meer niet. Gelukkig krijg ik een aantal leuke tips via Twitter en collega’s en ligt er bij aankomst een briefje met aanraders op ons te wachten (en een flesje wijn). Ik geef deze tips graag aan je door.

Tilburgse stoplichten

Voor ik aan de tips begin, moet ik nog even iets kwijt. Over de oversteekplaatsen voor voetgangers in Tilburg. Die stoplichten die gaan belachelijk snel op rood. We snappen er niks van! We zijn niet de snelste wandelaars, maar zeker niet de langzaamste en toch presteren we het iedere keer om nog met de oversteek bezig te zijn terwijl het licht al op rood gaat. Beste gemeente Tilburg, waarom?  Zo, en dan nu: de tips.

Tip 1: De Korte Heuvel (met dank aan mijn Twitterloze broertje)

Tilburg is een echte studentenstad. Veel horeca adverteert met studentenhappen en overall zie je uithangborden die goedkope menu’s en happy hours aanprijzen. Vooral het gebied rondom de Heuvel (het centrale plein) is drukbezocht. Direct daarnaast ligt Korte Heuvel, een straatje vol bars en restaurants. Omdat het een prachtige avond is, zitten de terrassen vol en is het vechten om een tafeltje. Met een witbiertje is het fijn mensen kijken bij Café Stoffel. Wij meisjes bestellen daar netjes een meisjesglas Erdinger. Die zijn 30cl in plaats van 50 cl (mannenglas).

Doet u mij maar een meisjesglas. #tilburg #chillburg #weekendjeweg #toeristineigenland #reizen #meisjesglas

Een foto die is geplaatst door kimstagrammmmm (@kimstagrammmmm) op

Tip 2: Tilburgs Dwaalgebied (met dank aan @TDaelman)

Het Tilburgs dwaalgebied bestaat uit een aantal straten (Nieuwlandstraat, Noordstraat, Tuinstraat, Fabriekstraat, Langestraat en Oudemarkt om precies te zijn) in de binnenstad. Je vindt hier veel leuke winkels en cafés. Wij zitten na onze shopsessie bij Café Anvers aan de Oudemarkt. Een groot café met een minstens zo grote menukaart. Het thema is, hoe kan het ook anders met zo’n naam, België. Wij kiezen het bierproeverijtje: drie biertjes van de maand met blokjes Brugse kaas, geserveerd op een houten plankje door vriendelijke bediening. Als wij in Tilburg zouden wonen, zouden we hier veel, heel veel te vinden zijn.

biertjes anvers tilburg

Tip 3: TextielMuseum (met dank aan @Stephanie_NL)

Voor het meer cultureelverantwoorde gedeelte van ons bezoek aan Tilburg bezoeken we het TextielMuseum met het daarbij behorende TextielLab. Een werkplaats voor de ontwikkeling van stoffen die ook op zaterdagmiddag volop in bedrijf is. Blijkbaar staat Tilburg bekend om de textielindustrie, en dan vooral wol. Oeps, dat stukje algemene kennis heb ik even gemist. Dat heb ik gelukkig in het museum weer ingehaald.  Wil je meer weten over het museum? Check dan mijn andere post.

TextielMuseum Tilburg wol

Tip 4: Leer Tilburgs (met dank aan @jpsoree)

Mijn vraag op Twitter over leuke dingen om in Tilburg te doen, werd in het Tilburgs beantwoord. Nu was dit nog goed te begrijpen, maar de site die ik daarna kreeg was heel andere koek. kwô ‘kwies wè ‘kwô of nie pitse. Pardon? Gelukkig hebben we ons met ‘gewoon’ Nederlands prima gered.

Heb je ook leuke tips? Deel ze vooral. We komen er vast nog eens. En alvast veel plezier in Tilburg!

Reacties

  1. Je zou een bezoekje aan de Pont kunnen brengen. Een prachtig museum. En verder is er de Piushaven. Een geweldig gebied met veel activiteiten en leuke restaurants en winkels. Je kunt er een bootje huren. Echt een aanrader.
    Als je echt zin hebt in mooie natuur zijn de Loonse en Drunese duinen dichtbij.

    • Leuk! Dank je wel voor de tips, echt heel fijn. De Piushaven klinkt als een ideaal zomeruitje.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.