fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Weinig reizigers hebben Ayacucho in Peru op hun verlanglijstje staan. Het gebied is ook nog niet zo heel lang goed toegankelijk, maar heeft echt wel een paar leuke sights te bieden. Dus daarom: vier tips! 

Omgeving Ayacucho ontdekken

Pas sinds de jaren negentig is Ayacucho middenin het Andes gebergte echt verlost van burgeroorlogen. De Peruanen zelf hebben al wel hun weg naar Ayacucho als toeristische bestemming gevonden. Grotendeels vanwege de beroemde processies in de week voor Pasen (Semana Santa). Religie is niet alleen in die periode alom aanwezig: in de stad vind je maar liefst 33 kerken.

Ik besluit dat ik ook de omgeving van Ayacucho wil ontdekken. Er zijn ruïnes in de omgeving, Pampa de Ayacucho, het dorpje Quinua en de Pikimachay grot. Je kunt ze allemaal zelfstandig bezoeken, maar dat heeft wel wat voeten in aarde begrijp ik bij mijn hotel. Ik bezoek deze sights daarom in twee dagtours. Omdat er nauwelijks Westerse toeristen zijn, vind ik alleen reisbureaus met Spaanstalige tours. Volgens de Lonely Planet moet een tour ongeveer S60 zijn. Ik krijg twee tours voor dat bedrag bij A&R. Dat is nog geen acht euro per dagtrip. Ik heb heus wel wat weten af te dingen, maar dit slaat alles. Ik ben trots op mezelf!

Imposante natuur

De toeristenbusjes zitten vol Peruanen. Ik ben bijna zelf de toeristische attractie: de Peruanen willen alles van me weten. Het Spaans van de gidsen (en de mede-reizigers trouwens ook) kan ik lang niet altijd volgen. De gidsen doen echt hun best voor me, dus ik knik af en toe ja terwijl ik nee bedoel. Het is vrij specifieke informatie. Deze woorden zaten niet in mijn cursus Spaans! Maar gelukkig hoef ik niet alles te begrijpen om wel te kunnen genieten. Het landschap is namelijk bijzonder divers. We rijden door het Andes gebergte en achter iedere bocht ligt weer een nieuwe verrassing: veel bomen, gevolgd door veel struiken, gevolgd door nog meer cactussen en daarna velden vol quinoa.

Ayacucho Wari natuur

Archeologisch complex Wari

Denk je Peru, dan denk je Inca’s, toch? Maar heb je ooit van de Wari gehoord? Bij het archeologisch complex Wari is een klein museum waar we wat uitleg krijgen en vervolgens lopen we langs de ruïnes. Wari is één van Peru’s grootste historische centra. De Wari cultuur floreerde tussen de zesde en elfde eeuw. Vijf eeuwen vóór de Inca’s! Volgens de gids zouden het Wari volk de Inca’s flink beïnvloedt hebben voor wat betreft besturing van een rijk en de artistieke stijl. Het Wari-volk groeide in eerste instantie snel in populatie (omdat ze uitstekende boeren én oorlogsvoerders waren), maar rond het jaar 800 nam de populatie plotseling af. Dit had waarschijnlijk te maken met extreme droogte in de regio. Op het hoogtepunt zouden er 50.000 tot 70.000 Wari’s zijn geweest.

uitleg Gids Wari Peru

De ruïnes zijn een dolhof van dikke muren van steen met modder. Archeologen en antropologen zijn de ruïnes nog volop aan het onderzoeken en ontdekken steeds weer nieuwe gebouwen. Een groot gedeelte is namelijk bedekt met cactussen waardoor je ze simpelweg niet herkent als ruïne of het is te onbegaanbaar. Daarnaast is het lastig om geld los te krijgen voor meer onderzoek, omdat Wari minder bekend is. De Inca’s zijn in ieder geval commercieel interessanter.

archeologisch complex Wari Peru
Wari ruines Paru

Pampa de Ayacucho

Op een klein stukje rijden ligt het dorp Quinua. Daar vond in 1824 de strijd van Ayacucho plaats. Hier werd Peru’s onafhankelijkheid van de Spanjaarden onderstreept in een verdrag. Er staat een groot monument om de strijd te herdenken: Pampa de Ayacucho (of Pampa de Quinua, ligt eraan met wie je praat). Het is eigenlijk een heel groot grasveld met een obelisk om de strijders te eren. Op de obelisk staan ook de namen van de landen die de strijd steunden. Dit is duidelijk een toeristische plek. Er worden honderden selfies genomen, jongens en meisjes bieden paardrijtochten en ritjes op geiten aan. Er staan een aantal kraampjes met souvenirs en er wordt volop gekookt.

obelisk pampa de ayacucho
pampa de ayacucho landen

Keramiek en retablo’s in Quinua

Quinua is bekend vanwege traditionele keramiek. Er zijn tig winkeltjes die beeldjes van beschilderde rode klei verkopen. Ik zie kerken, huizen, stieren, boeren, heiligen… Best leuk om zo’n hele verzameling te zien, maar ik zou het nooit in mijn huis zetten. Ook zie ik veel retablo’s. Dat zijn minuscule mensen, dieren, heiligen, bergen, meren en nog meer allemaal verzameld in een soort huisje, bijna een altaartje. Je hebt hele kleine varianten, maar je hebt ook hele grote met meerdere verdiepingen en wel honderden figuurtjes. De bovenverdieping is vaak een vertegenwoordiging van de hemel en de onderverdieping van het leven op aarde.

Quinua keramiek
retablo peru

Het dorp is leuk om even doorheen te slenteren en de beeldjes te bekijken. Vergeet ook niet de huizen zelf te bestuderen. Op vrijwel ieder dak zie je een beeld staan, meestal een kerkje. De mensen geloven dat dit hun huis beschermd tegen kwade geesten.

huis Quinua Peru
quinua dak keramiek

Pikimachay

Het is een redelijke klim naar de Pikimachay grot. Goed te doen hoor, het pad is vrij eenvoudig. In de hitte is het echter al snel zwaar. Hoewel in de grot bewijs is gevonden van menselijke aanwezigheid duizenden jaren geleden, zie je daar nu niks meer van. Het bezoek draait daarom ook meer om het uitzicht vanuit de grot, dan om de grot zelf. Mooi plaatje!

weg naar Pikimachay Peru
cueva de pikimachay

Neem de tijd, veel tijd…

Als je besluit met een tour te gaan, vergeet dan niet een flinke voorraad geduld mee te nemen. Een dagtour duurt ongeveer zes uur bij A&R. Je bezoekt ook nog een paar kleinere sights als een kerk, een pisco cafe en een marktje. Stiekem niet heel bijzonder. Sowieso kun je volgens mij kun je de tours makkelijk terugbrengen naar vier uur. Peruaanse toeristen zijn namelijk langzaam, heel langzaaaaaam en ze hebben totaal geen boodschap aan gidsen die gestrest de groep bij elkaar proberen te houden. Bij beide tours zijn de gidsen continu de groep kwijt en schreeuwen wanhopig aanwijzingen. Stiekem best vermakelijk. De toeristen maken vervolgens op hun dooie gemak een praatje af, nemen nog een foto en beginnen voetje voor voetje terug te wandelen naar het taxibusje. Ik ontdek al snel dat “we gaan nu” eigenlijk “we gaan over een half uur” betekent. Geen reden om te haasten.

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

1 Reactie

  1. Wow! Ik kende dit gebied helemaal niet en heb het dus ook niet bezocht tijdens onze Peru-reis. Maar hebben er nog wel meer niet gezien, dus wil absoluut nog eens terug. Ga ’t onthouden, dank je voor de tip!

Schrijf een reactie