fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juli 2023

Atlantis, de route staat niet op Google Maps, er is geen wegwijsbord… Bestaat het eigenlijk wel? Absoluut! Het is een behoorlijke onderneming op Atlantis op Ibiza te vinden, maar de beloning van heerlijke zwembassins en rust is de hike meer dan waard.

Hoe is Atlantis op Ibiza ontstaan?

In de jaren 50 en 60 doopten de hippies op Ibiza Sa Pedrera om tot Atlantis. De naam komt van het verhaal van de filosoof Plato. Volgens dat verhaal wordt Poseidon, de god van de zee, verliefd op een gewone vrouw en maakt hij een heuveltop voor haar. Deze heuveltop heette Atlantis en die verzonk na verloop van tijd in zee. Dat verhaal sprak de hippies erg aan en zo werd Sa Pedrera voortaan Atlantis. Het is een plek waar hippies graag samenkomen.

Wat is Atlantis op Ibiza?

Atlantis is een ongerept stuk natuur vermengd met een aantal (verzonken) rotsen die haast muren lijken. Atlantis was een tijdje een steengroeve. Er werden rotsblokken uitgehakt om daar de muren van Ibiza-stad mee te maken. Door gaten en scheuren in de rotsblokken zijn er verschillende natuurlijke zwemplekken ontstaan. Als het water niet te wild is, kun je hier heerlijk een verkoelende duik of dip in het water nemen. En dat is ook wel nodig, Atlantis op Ibiza is namelijk niet makkelijk bereikbaar dus je raakt gegarandeerd oververhit. Neem dus voldoende water mee en smeer je goed in met zonnebrand.

Zonnen bij Atlantis - enkele zonnebadende mensen tussen de rotsen van Atlantis

Tip! Nog geen auto gehuurd? Ik raad Sunny Cars of EasyTerra aan vanwege de goede service en geen verrassingen achteraf.

De route naar Atlantis, Ibiza!

Zoek op je navigatie naar Sa Pedrera of Atlantis en je zult uitkomen op een zandweg. Volg deze een heel eind tot je op een parkeerplaats terechtkomt. Ga door het houten hek en volg de weg naar een inkeping in het hek. Daar staat een metalen paaltje met een A4’tje erop. Hier houd je links aan voor Atlantis (als het pad rechtdoor volgt, kom je bij Es Vedra).

Atlantis route: wandelpad met bordje

Nu begint je wandeling echt. Of zeg maar hike naar Atlantis. Want het is een heel eind naar beneden klauteren over stenen gevolgd door een stuk zand en daarna nog over de rotsen klimmen. Reken op ongeveer een half uurtje afdaling, maar in de pittige zon voelt het als uuuuuuren.

Je weet dat je op de goede route zit als je steencirkels tegenkomt. Vanaf daar kies je een route naar beneden. Alle weggetjes lijken op ongeveer hetzelfde punt bij Atlantis uit te komen.

Steencirkels Atlantis Ibiza - stenen geordend in verschillende cirkels

Tip! Wil je meer “geheime” plekjes op Ibiza zien? Check dan alle tips voor onontdekt Ibiza.

De afdaling naar Atlantis

Zorg dat je goede schoenen draagt als je Atlantis wilt opzoeken, want de afdaling is niet gemakkelijk. Ik heb hoogtevrees en sta op sommige punten met tranen in m’n ogen te beslissen waar ik het best mijn voet neer kan zetten zonder dood te gaan. Op het eind kom je op een stuk zand uit en dan duikt Atlantis op. Zo mooi! De gelige rotsen steken af tegen het felblauwe water. Er zijn zo’n twintig zonaanbidders als ik er ben. Schrik trouwens niet van een beetje naakt hier en daar.

Om bij de natuurlijke zwembaden van Atlantis te komen, staat me nog een uitdaging te wachten. De enige manier is om mezelf over een steil stuk rots te laten glijden terwijl ik krampachtig alles wat los en vast zit vastpak om dit avontuur te overleven. Maar, dan ben ik er. We genieten van het natuurgeweld, het water, de zon… en ondertussen tuur ik af en toe naar boven. Ik heb geen zin in de weg terug…

Doorkijkje bij Atlantis Ibiza

Meer Ibiza inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook WithLocals heeft leuke opties. Voor ‘gratis’ wandeltours moet je bij Freetours of GuruWalk zijn en Baja Bikes organiseert fietstours.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Bij Discover Cars kun je nog meer prijzen vergelijken.
 • Boot. Je kunt vanaf het vasteland van Spanje met de boot naar Ibiza met Balearia. Balearia vaart ook tussen Ibiza en Formentera. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders bij Direct Ferries.
 • Clubs. Koop hier je clubtickets.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, maar voor Ibiza ga ik liever voor de inspiratiegidsen en daar heeft Bol.com er heel veel van. Maar je kunt ook bij Amazon terecht.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever D-reizen, SunwebVakantie Discounter of Corendon?
 • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia en Vueling, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, ga voor een heerlijk yoga retreat op Ibiza.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: 2020. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie