fbpx

Laatste update: 8 maart 2017

In Havana wil ik verdwalen. Ik sla een willekeurige straathoek om en ontdek een prachtig gebouw, een mooie muurschildering of een bijzonder lokaal tafereel. Er gebeurt zo ontzettend veel op straat dat ik niet meer weet waar ik moet kijken. Verdwaal, is mijn tip voor deze Cubaanse stad. Maar zorg wel dat je deze vijf straten meepakt.

Callejón de Hamel

De Callejón de Hamel is een kunstig straatje. Vrijwel alles wat ik zie, is een foto waard. Prachtige muurschilderingen, vreemde beelden en bijzonder meubilair. Het is de plek om kennis te maken met de Afro-Cubaanse cultuur. Er is kunst, er zijn tempels, er zijn rumba drummers, er zijn winkeltjes, er zijn restaurantjes, er zijn aanhangers van het Santería geloof: ik kijk mijn ogen uit terwijl het straatje echt heel klein is. De Cubaanse kunstenaar Salvador González Escalona startte dit project in 1990 om meer aandacht te vragen voor de Afro-Cubaanse cultuur. Het straatje is vernoemd naar Fernando Hamel, een rijke handelsman die dit arme stadsgedeelte onderhield. Je moet het wel treffen qua timing van je bezoek. Alles wat hier gebeurt, ontstaat spontaan.

Paseo de Martí

In de volksmond wordt de Paseo de Martí ook wel Prado genoemd. Het is een voetgangersstraat, of eigenlijk boulevard. Het is namelijk geïnspireerd op Europese invloeden, zoals de boulevards in Parijs en Barcelona. Prado is de allereerste straat die buiten de stadsmuren van Havana werd aangelegd. In 1770 werd er gestart en halverwege 1830 werden de laatste stenen gelegd. Nu genieten jong en oud van de boulevard. Mensen zitten hier rustig te kletsen, spelen een potje domino, maken muziek of beginnen een potje voetbal. Paseo de Martí wordt omheind door bomen en prachtige gebouwen. Je hebt niet alleen ogen in je achterhoofd nodig, maar ook bij je oren en je kruin.

Malecón

De Malecón van Havana fungeert als ontmoetingsplek, sportschool, picknickspot en nog veel meer. Het is een zeer populaire ontmoetingsplek voor Cubanen. De Malocón heeft een lengte van acht kilometer en loopt langs de oceaan. Ik laat me wijs maken dat je op een heldere dag zelfs Florida kunt zien.  Begin 1900 werd de Malecón (ook wel Avenida de Maceo) aangelegd en inmiddels ligt er een drukke zesbaansweg naast. Gelukkig ligt er een heel breed voetpad langs. Ik kom op verschillende momenten op de Malecón. Met zonsondergang verschijnen de verliefde stelletjes, toeristen met camera’s, vissers en hardlopers op de Malecón. Overdag lezen mensen er rustig een boek en ‘s avonds nemen de Cubanen een fles rum mee en drinken de avond weg. Er lijkt altijd wel iets te beleven. Wanneer de zee echt wild is, wordt de weg afgesloten. Dan mag je er alleen langs lopen. Het water slaat met kracht over de muren. Een prachtig gezicht en ik moet mijn best doen niet zeiknat te worden.

Calle Cuchillo

Cuchillo is het Spaanse woord voor ‘mes’. Hoe dat zich relateert aan deze straat weet ik niet. Calle Cuchillo ligt in het China Town van Havana. Als ik het vergelijk met China Towns uit andere steden, moet ik concluderen dat hier het minste Chinezen te vinden zijn. Dat blijkt niet zo gek, want veel Chinezen zijn naar de Verenigde Staten vertrokken in de jaren zestig om daar hun geld te verdienen. Het hielp natuurlijk ook niet dat Fidel het woord socialisme in de mond nam. Dat was voor veel Chinezen een reden om het land zo snel mogelijk te verlaten. In 1920 was dit stukje nog de grootste Aziatische buurt in Latijns-Amerika. Er is inmiddels wel flink geïnvesteerd om het gebied weer up to date te maken met behoud van historisch karakter. De Calle Cuchillo is het meest levendige straatje. Let wel goed op, want voor je het weet loop je er al uit.

Calle Mercaderes

Calle Mercaderes ligt middenin het oude gedeelte van Havana. Het is een vrij toeristische voetgangersstraat maar nog met veel charme. De lokale overheid heeft flink gerenoveerd en het straatje is een soort replica van hoe het er in de 18e eeuw heeft uitgezien. Het puilt uit van musea, restaurants, winkeltjes, sociale projecten en barretjes. Het mooie is dat de musea gratis te bezoeken zijn. Ze zijn klein hoor, dus je hebt het relatief snel gezien. Bezoek voor Chineze en Japanse schilderijen en beelden Casa de Asia. Armeria 9 de Abril is een voormalig wapenwinkel en nu dus museum. In Calle Mercatores vind je ook een piepklein brandweermuseum waar je uniformen van brandweermannen die overleden zijn bij een brand bij een spoorweg kunt bekijken. Check ook even de grote muurschildering aan het eind van de straat. Op de schildering zie je 67 mensen die iets hebben betekent in de geschiedenis en kunst van Cuba.

calle mercaderes Cuba Havana

calle mercaderes muurschildering

 

De vijf verdwaaltips op een kaart

Ik heb de verdwaaltips in Havana voor je gemarkeerd in Google Maps. Click op het uitklapicoontje naast de titel van de kaart om de legenda te zien als deze niet automatisch opent. Verdwaal ze!

Schrijf een reactie