fbpx

Laatste update: 14 juni 2021

Nationaal Park De Biesbosch is de perfecte setting voor een ontspannen weekend middenin de natuur. Bij de aanblik van het water zakt mijn hartslag meteen naar de relaxstand. In de ontluikende lente, zijn er vijftig tinten groen te ontdekken. Is het raar als ik zeg dat ik me af en toe in de Amazone waan? 

De Biesbosch in Brabant en Zuid-Holland

Luid kwetterende vogels vervangen met liefde geluiden van de stad of simpelweg de radio. En dan is er ook nog eens de kans om een bever te spotten. Oke, een hele kleine kans. Maar in Amsterdam ga ik ‘m sowieso niet zien. De Biesbosch is één van Nederlands mooiste natuurgebieden en bestrijkt zowel een deel van Brabant als Zuid-Holland. Het is een zoetwatergetijdengebied wat betekent dat het er ook eb en vloed wordt. Er zijn wilgenbossen en tientallen andere bomen, bloemen en planten waarvan ik de naam niet weet. Het is het thuis van zo’n 300 bevers, maar ook vossen, reeën en boommarters wonen hier. En jij mag op visite. 

Wandelen in de Biesbosch 

In de Biesbosch zijn er veel wandelroutes uitgezet, maar je kunt natuurlijk ook je eigen route bepalen. Op een deel van de routes is ook de hond welkom. Je kunt een ommetje maken van 1,5 kilometer, maar ook een flinke tocht van zo’n 20 kilometer. Bekijk alle routes hier. 

In de Brabantse Biesbosch heb ik een paar routes uitgeprobeerd. Vlakbij het Biesbosch Museumeiland heb je bijvoorbeeld de korte Pannekoekroute, een prachtig stukje langs en door een wilgentuin. Hier kun je ook De Kleine Noordwaard route starten. Die is zo’n 13 kilometer. Hoewel ik het wandelen heerlijk vind, loop ik hier wat mij betreft net iets te lang langs de wegen. Daardoor heb ik dan wel weer regelmatig weids uitzicht en spot ik heel wat ganzen en vogels. Maar: ik wil de Biesbosch in! Tussen de struiken en de bomen dwalen. De wandelroute Jantjesplaats van 4 km vind ik daarom veel leuker. 

Veel wandelroutes starten in de Dordtse Biesbosch. Je kunt naar het Biesboschcentrum gaan en daar een route uitkiezen. Ik voel me aan deze kant van de Biesbosch net iets meer vol in de natuur. 

Als je het trouwens prettiger vind om een wandelkaart mee te nemen, dan kun je die kopen bij Bol.com.

Varen in de Biesbosch

Het waterrijke gebied van de Biesbosch schreeuwt natuurlijk om bootje varen. Als het weer het toestaat natuurlijk. In de Biesbosch kun je op verschillende plekken een motorbootje huren. Maar er zijn ook andere opties op het water. Wat dacht je van een SUP-board, fluisterboot, kano of kayak? Ik huur een tweepersoonskajak bij Drijf, zij zitten direct naast Stayokay Dordrecht en meteen aan het water. We krijgen een routekaart mee, we hijsen de hond in de kayak en gaan op onderzoek uit. 

We varen door en langs de kreken, komen vast te zitten in het riet, raken ronddrijvende boomstronken, manoeuvreren allesbehalve behendig langs tegenliggers: I love it. Het is geweldig. M’n hond is wat minder enthousiast en ligt 75% van de tijd te trillen in de kayak. Ik vrees dat mijn fantasie over suppen met hem bij deze ook is afgeschreven. 

Wij kayakken zo’n 1,5 uur door de Dordtse Biesbosch. Je kunt natuurlijk veel langer een bootje huren en dan eilandhoppen. Vaar naar de verschillende korte wandelroutes op de eilandjes en neem een lekkere picknick mee. 

Biesboschcentrum Dordrecht

Als je niet ergens in de Biesbosch overnacht, is het Biesboschcentrum in Dordrecht een goed startpunt van je activiteiten. Er beginnen meerdere wandelroutes, maar je kunt er ook een fluisterbootje, kano of SUP-board huren. Vaar je liever niet zelf, boek dan een rondvaart. Ook kun je aansluiten bij een wandelexcursie, kano-excursie of een andere activiteit. Bekijk daarvoor even de activiteitenagenda. Verder kun je op het terras zitten en je kind droppen in het speelbos

Biesbosch MuseumEiland in Werkendam

In Werkendam (Brabant) vind je het Biesbosch MuseumEiland. Helaas gesloten toen ik er was. Het schijnt een heel leuk, interactief museum te zijn. Dus probeer het vooral even uit. Ook vanaf dit punt kun je aan verschillende wandelroutes beginnen en een vaartocht maken. In het museumcafé kun je een eenvoudig broodje halen en vervolgens plek nemen op het ruime terras aan het water. Vergeet ook niet het gebouw zelf te bewonderen: mooi hoe de natuur en het gebouw een worden.  

Koop alvast een kaartje als je wilt. 

Overnachten in de Biesbosch

Overnachten in de Biesbosch kun je zo luxe of zo basic maken als je zelf wilt. Er zijn hotels en er zijn campings. Er zijn trekkershutten en er zijn B&B’s. Ik heb gekozen voor eenvoudige plekken omdat ik vooral in de natuur wilde zijn en zo min mogelijk in de accommodatie. Ow, en waar de hond welkom is natuurlijk. 

Overnachten in de Dordtse Biesbosch: Stayokay Dordrecht

Stayokay ken je waarschijnlijk wel van de hostels. Prima keuze natuurlijk, maar de Stayokay Dordrecht heeft nog twee opties: een wikkelhouse en een camping. De wikkelhouses zijn luxe huisjes gemaakt van gerecycled golfkarton. Knap gemaakt en ze liggen ook op een knappe locatie: 3 van de 4 wikkelhouses liggen direct aan het water met een hoop ruimte om het huisje heen. Misschien dus wel even de moeite waard om bij het boeken te vragen of je aan het water een plekje mag? 

De Stayokay Dordrecht camping biedt verder plek aan kampeerders. Het is een kleinschalige camping aan de rand van de Biesbosch waar je meteen even weg bent van de bewoonde wereld. 

Boek direct bij Stayokay of via Booking.com.

Ik ben er twee nachtjes geweest met een gehuurde oldtimer camper. Ik vond ‘m op het plaatje al leuk, maar in het echt nóg leuker. Lekker fris ingericht en van alle gemakken voorzien: van koffiezetapparaat tot chemisch toilet (al hebben we die niet gebruikt want we hadden geen zin om ‘m schoon te maken). De Tropical Safari kun je huren via Paulcamper. Via deze link krijg je 30 euro korting op je eerste boeking! 

Nog niet geslaagd in je camperzoektocht? Probeer dan Camptoo of Goboony. Dit is een kortingscode voor Goboony: met de code kimopreis25 krijg je € 25 korting op je boeking.

Overnachten in de Brabantse Biesbosch: Natuurkampeerterrein ”De Knotwilg”

Vlakbij Werkendam, lekker afgelegen, ligt natuurkampeerterrein De Knotwilg. Een ideale plek voor kampeerders die zin hebben in een rustige, eenvoudige camping. Geen gekke animatieteams, gewoon natuur. Wij huurden hier een trekkershut, de Zeearend. Een klein, knus houten huisje met twee stapelbedden, een tafeltje met twee stoelen, een klein keukentje en een heel fijn terras. Direct aan het weiland met zicht op de pasgeboren lammetjes en op de achtergrond een plas met veel watervogels. Heerlijke plek om eindeloos wijntjes te drinken na een lange wandeling. 

Benieuwd naar de trekkershut? Je boekt ‘m hier

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie