fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Klef. Aanhankelijk. Plakkerig. Zo zou ik als nuchtere Nederlandse het gedrag van de gemiddelde Cubaanse man op Valentijnsdag beschrijven. De Cubaanse vrouw denkt daar heel anders over: “wat is ‘ie romantisch!!” Giechel, giechel. Ik ben met Valentijnsdag in Cuba en ontdek daar hoe groots en meeslepend deze dag gevierd wordt.

Machocultuur in Cuba

Cuba is een seksueel geladen land. Het machogedrag is overal merkbaar. Nafluiten, naroepen en nakijken op straat is volkomen geaccepteerd. In de bars nodigen de mannen de vrouwen uit voor een dans en bewegen zich tijdens de dans steeds verder tegen de vrouw aan. Ze fluisteren hen toe hoe mooi ze zijn. Zeker de Westerse meiden kunnen op flink veel aandacht rekenen. Al een vriend? Geen probleem, die hoeft er toch niks van te weten? Dikke kans dat de desbetreffende man zelf al een vrouw heeft en daar nog een vriendin bij aanhoudt. Rondom Valentijnsdag slaan de hormonen nog meer op hol. De minnares wordt even vergeten: alles draait nu om de eigen vrouw of vriendin.

Cuba kleurt rood en roze voor Valentijn

Al dagen van te voren is er geen ontkomen aan. Valentijnsdag komt er aan en dat zul je weten ook. Restaurants, bars en winkels worden versierd met hartjes, bloemen en glitters. Zelfs bij een afhaalpizzeria krijg ik een hartje van chocolade mee. Op straat verkopen mensen alles dat roze of rood is, van lollies tot beeldjes. Ik vind het troep, maar de Cubanen gaan helemaal los. Valentijnsdag is vooral bedoeld voor stelletjes, maar ook families en vrienden doen er aan mee.

Cadeautjes kopen voor Valentijnsdag in Cuba

Uitkijken naar Valentijnsdag

De schoonmaakster bij de casa particular waar ik in Baracoa verblijf, overhoort me over mijn Valentijnsplannen. Ik wist niet dat ik die moest hebben? Zij heeft er zin in. Ze is een 32-jarige single moeder en ze hoopt op Valentijnsdag de liefde te vinden. Ik hoop dat ze die vindt. Ze is er zo opgewonden over. Ik heb een zakje vol zeepjes meegenomen naar Cuba om uit te delen. Toevallig zit daar ook een hartvormig zeepje in waar ik een dikke knuffel voor terug krijg.

Kussen en aaien

De vrouwen zijn het stralende middelpunt van Valentijnsdag in Cuba. De mannen trekken alles uit de kast om het hun liefje naar de zin te maken. Een romantisch diner, een roos en geaai en gekus is hoe het hoort, vertelt een Cubaanse man mij. Samen met wat medereizigers mag ik meegenieten van zijn liefde voor zijn vrouw. We delen een paardenkar richting het centrum van Holguín waar we tijdelijk afscheid nemen: de Cubanen gaan met hun opgedofte met parfum en haarlak doorweekte vrouwen uit eten.

Liefde in het park

Wij toeristen gaan bier drinken en mensen kijken in het park. Als een etentje buiten bereik is, neem je je liefje mee naar het park om daar hand in hand elkaar in de ogen te staren. De hele stad lijkt uitgelopen! Jong en oud heeft zich hier verzameld. De meesten hebben hun beste beentje voorgezet en zien er uit om door een ringetje te halen. Meisjes lopen met rozen bestrooid met glitters en lollies in hartjesvorm rond. De jongens hebben beschermend (of bezitterig) hun arm om hen heen geslagen. Als backpacker heb ik me nog niet vaak zó underdressed gevoeld.

Cubaanse vrouwen versieren

Als we later op de avond onze bevriende Cubanen weer treffen, krijgen ik en het andere Westerse meisje ook een roos toegestopt. Omdat dit de dag is van alle vrouwen, vertellen de Cubanen ons. Ondertussen krijgt een Amerikaanse jongen tips over hoe hij Cubaanse vrouwen moet versieren. Eerst moet hij ze in de nek kussen dan op de mond. Als dat lukt, ben je binnen. Hij probeert het diezelfde avond nog, en ja hoor: raak!

Roos met glitters voor Valentijnsdag in Cuba

Een blauwtje lopen

Helaas zijn er Cubaanse vrouwen die puur op het geld van de Westerse mannen uit zijn. Zo eentje heeft hij ook getroffen. Ze stelt voor nog even naar een andere bar te gaan met wat vrienden. Hij gaat mee en belandt in een gare bar waar maar zes mensen zijn. Hij wil naar huis. Dat mag, maar eerst moet hij nog even betalen voor de taxi en de drankjes van haar en haar vrienden. Pissig doet hij dat en probeert te ontsnappen aan het groepje door een andere route te kiezen. Onderweg loopt hij ze toch weer tegemoet en ze vinden dat hij ook nog de taxi terug moet betalen. De Amerikaan blijkt weinig geluk in de liefde te hebben. Een paar dagen later danst hij met een Cubaanse die even een wandelingetje met hem wil maken. Ze duikt kort een hotel in en komt dan terug met een prijs. Voor de kamer, én voor haar.

Beleef Valentijnsdag in Cuba

Mocht je in Cuba zijn rond Valentijnsdag, neem dan zowel overdag als ‘s avonds een kijkje op straat. Ga naar de malecon of het centrale plein en neem het allemaal rustig in je op. Pik wat van de Cubaanse dag van de liefde mee, maar pik geen Cubaanse vrouw op!

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

 1. Wat een bijzondere belevenis lijkt mij Valentijn in Cuba. Als nuchtere Nederlander kijk je soms verbaast op. Voor sommige een illusie, voor andere een droom. Leuk geschreven! 🙂

Schrijf een reactie