fbpx

Laatste update: 30 juni 2021

Urk: waar de mannen naar Ommelebommelestién roeien en gouden oorbellen dragen. Het is de meest kerkelijke gemeenschap van Nederland en ook al is Urk al in 1939 verbonden met het vasteland, de mensen blijven eilandbewoners.

Smullen van lokale verhalen

Op Urk wonen ruim 20.000 mensen. Vooral de visserij is levendig. Dat ruik je én dat zie je. Er zijn maar liefst twee visafslagen en de viswinkel is een heuse trekpleister. Maar Urk heeft nog iets beters dan een lekker stukje vis: smakelijke lokale verhalen. De Urkers houden tradities, gewoonten en de geschiedenis graag in leven. En terecht.

De twee opvallendste verhalen zijn voor mij Ommelebommelestién en de Urker oorbellen.

De baby’s van Urk komen uit Ommelebommelestién

Iedereen weet dat baby’s worden gebracht door ooievaars. Toch? Op Urk zijn er geen ooievaars. De mannen uit Urk moeten zelf aan de bak. De legende vertelt dat de vaders een roeitocht moeten maken naar Ommelebommelestién om daar hun baby op te halen. De baby komt letterlijk uit de steen (stién). Sommigen gaan zo ver en beweren dat je voor een meisje een gulden moest betalen en voor een jongen het dubbele.

Op Urk, vlakbij de vuurtoren, vind je een klein beeldje van een roeiboot dat hiervoor symbool. Als je dan een stukje het water intuurt, zie je misschien een kleine draaikolk, of een plek in het water waar de golven wit kleuren. Dát is nou Ommelebommelestién. De vaders hoeven dus niet ver het water op met hun bootje, maar zo’n 70 meter.

Tip! Ga je een dagje naar Urk? Check hier al mijn tips voor OP Urk!

Urker oorbel voor mannen

Als ik door Urk loop valt me op dat er redelijk wat jonge mannen en kinderen een vrij grote gouden oorbellen dragen. Waarom dragen die jongens zo’n opvallend ding? Schippers en vissers droegen vroeger zulke oorbel om hun begrafenis veilig te stellen. Als je overboord sloeg, was het immers maar gissen waar je aan wal zou raken. De mensen die je dan vonden, gebruikten de gouden oorbel om je begrafenis mee te betalen. Soms was de oorbel zo specifiek dat misschien zelfs te herleiden was om wie het ging, ook tatoeages hielpen hierbij. Met een beetje mazzel werd je dan begraven in je eigen dorp.

Wil jij zelf zo’n Urker oorbel? Kijk dan eens bij Visserijsieraden.nl.

Stoere oorring

Functioneel is de oorring nu dus niet meer. Nu is het vooral voor de sier. De plaatselijke predikanten staan er ook niet achter. Jonge mannen moeten geen oorringen dragen vinden zij. Het is dus misschien ook stoerdoenerij? Hoe dan ook, ik vind het een mooi verhaal. Als jij ook fan bent van lokale verhalen, doe dan de Ginkiestocht als je op Urk bent. Je maakt dan een wandeling met een gids en weet dan ALLES over Urker oorbellen, baby’s en nog veel meer.

Urker leesvoer

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: september 2015. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie