Laatste update

Urk: waar de mannen naar Ommelebommelestien roeien en gouden oorbellen dragen. Het is de meest kerkelijke gemeenschap van Nederland en ook al is Urk al in 1939 verbonden met het vasteland, de mensen blijven eilandbewoners.

Je bent OP Urk

Op sommige plekken verwacht je nooit te komen. Urk is er zo eentje. Met een personeelsuitje van eFocus zijn we nogal onverwacht op Urk (waag het niet om in Urk te zeggen!) beland. Op Urk wonen bijna 20.000 mensen en is de visserij levendig. Dat ruik je en dat zie je. Er zijn maar liefst twee visafslagen en de viswinkel is een populaire stop.

Lokale verhalen

We hebben maar twee uurtjes op Urk, dus echt veel tijd om het te ontdekken is er niet. We lopen dus een klein rondje, zien de vuurtoren en de fotosessie van een bruidspaar en gaan aan de koffie. Aan sights hebben we weinig gezien. Wel zijn we twee mooie lokale verhalen rijker. Eentje over oorbellen en eentje over Ommelebommelestien.

Vuurtoren Urk

Bruiloftsfotografie Urk

De baby’s van Urk

Iedereen weet dat baby’s worden gebracht door ooievaars. De mannen uit Urk hebben wat minder geluk en moeten zelf aan de bak. De legende vertelt dat de vaders een roeitocht moeten maken naar Ommelebommelestien om daar hun baby op te halen. Op Urk vind je een standbeeld van een roeiboot dat hier symbool voor staat.

Urker oorbel

Als ik door Urk loop valt me op dat er redelijk wat jonge mannen en kinderen een vrij grote gouden oorbellen dragen. Het voelt een beetje asociaal om dat van dichtbij te bestuderen dus Googlen maar. Waarom dragen die jongens zo’n opvallend ding? We vinden deze blog. Blijkbaar droegen schippers en vissers vroeger zo’n oorbel om hun begrafenis veilig te stellen. Als je overboord sloeg, was het immers maar gissen waar je aan wal zou raken. De mensen die je dan vonden, gebruikten de gouden oorbel om de begrafenis van de vreemdeling mee te betalen. Soms was de oorbel zo specifiek dat misschien zelfs te herleiden was om wie het ging, of was dat af te lezen van uit een tatoeage. Met een beetje mazzel werd je dan begraven in je eigen dorp.

Stoere oorring

Functioneel is de oorring nu dus niet meer. Nu is het vooral voor de sier. De plaatselijke predikanten staan er ook niet achter. Jonge mannen moeten geen oorringen dragen vinden zij. Het is dus misschien ook stoerdoenerij? Hoe dan ook, ik vind het een mooi verhaal. En voor Frank, die heel graag genoemd wil worden in deze blog: ik denk dat jij zo’n Urker oorring heel goed kan hebben!

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.