fbpx

Laatste update: 2 juni 2017

Ik ga urban exploren in Eindhoven. En dan niet van het illegale soort waarbij ik onder hekken doorkruip en door ramen klim om verlaten gebouwen te fotograferen. Nee, ik ga Strijp-S ontdekken met Urban Exploring Tours.

De transformatie van Ketelhuisplein

Samen met vijf vrienden sta ik op een zonnige zaterdag op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Alleen Pim (die graag genoemd wilde worden in de blog) woont in Eindhoven. In een grijs verleden heb ik weleens op Strijp voor Philips gewerkt, maar dit is andere koek. Geen saaie kantoortuinen met smerige koffie. De panden van Philips hebben hier allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Dat geeft de wijk een rauw randje. Denk graffiti, denk containers, denk hippe eetgelegenheden en winkels.

Strijp-S ontdekken met deze helden!

Strijp-S: de verboden stad

Onze gids is mede-initiatiefnemer van Urban Exploring Tours Sjoerdtje Schaap. Sjoerdtje neemt ons 2,5 uur mee rondom het Ketelhuisplein. Qua kilometers die we afleggen, stelt de wandeltour niet zo veel voor. Dat is ook nergens voor nodig, omdat er op dit kleine stukje Eindhoven veel creativiteit en cultuur is gecentreerd. Sjoerdtje maakt voor ons de stedelijke ontwikkeling in dit gebied heel tastbaar. Vroeger was Strijp-S het toneel van de glasfabriek, het laboratorium, opslagmagazijn, het Klokgebouw en meer, nu is het een podium voor lokale ondernemers. Deze mensen geven het gebied, dat heel lang als verboden stad dienst deed (alleen Philips-medewerkers mochten zich er begeven), een nieuw karakter met kunst, design, restaurants, stadstuinen en een indoor skatebaan. Hoe cool is het als je kind niet op hockey of voetbal gaat, maar een stoere skater wordt?!

Lokale ondernemers en creativiteit

Urban Exploring Tours support lokale ondernemers. Dat betekent dat er bij iedere tour aandacht is voor lokale mensen en ondernemingen. De gidsen zorgen dat deuren die normaal gesloten zijn, voor heel even open gaan. Zo mogen wij in een loft kijken in het Anton gebouw en kunnen we ook even het dakterras op. In het gebouw werden vroeger televisies gemonteerd. Van binnen is er nog veel uit die tijd intact, dat geeft het uiteraard een industriele uitstraling. De bewoonster van de loft vertelt dat de eerste lichting bewoners moest solliciteren op de lofts van 50, 80 en 100 m2. Ze moesten aantonen dat ze van toegevoegde waarde waren voor Strijp-S. De bewoners zijn veelal creatievelingen en dat zie je ook in de lofts. Ze zijn opgeleverd als kale blokken en iedereen heeft daar iets eigens van gemaakt. De lichtval is prachtig in het pand. Er is een echt community-gevoel onder de bewoners: er wordt van alles georganiseerd en er wordt intensief gebruik gemaakt van de gedeelde ruimtes zoals het dakterras, het buurthuis en de logeerkamers voor familie en vrienden van de bewoners.

Vershal Het Veem

Het Veemgebouw wat vroeger dienst deed als magazijn is nu Vershal Het Veem. We bezoeken SiYun. Deze goedlachse dame vertelt ons enthousiast over thee. We zijn hier in Eindhoven in de tweede vestiging van InfiniTea. De eerste zit in de Markthal in Rotterdam. Vershal Het Veem kun je dan ook prima vergelijken met de Foodhallen of de Markthal, alleen dan veel rustiger.

Patisserie uit de machinekamer

De machinekamer is omgetoverd tot horecagelegenheid. Je kunt er eten bij Radio Royaal en de lekkerste patisserie proeven bij de Pastryclub. Ook hier is het industriele karakter nog overal zichtbaar. Oude machines, grove trappen… en de inrichting van de Pastryclub speelt er ook op in. Zo doen oude vliegtuigkastjes van de KLM dienst als opslagruimte.

 

Heb je wat grotere honger en is een bonbon niet genoeg? Lunch dan bij Onder de Leidingstraat. Uiteraard ook een industriële look & feel, en gezellig bediening met een uitgebreide ontbijt- en lunchkaart.

Lekker lunchen bij Onder de Leidingstraat

Toekomstbestendig karakter?

Ik ben benieuwd hoe Strijp-S de sfeer vast weet te houden de komende jaren. Het is er nu nog heerlijk rustig en kleinschalig, maar dat trekt natuurlijk ook mensen. Ook commerciële partijen. Die lijken de bewoners van Strijp-S nu nog angstvallig buiten de deur te willen houden. Maar daar is waarschijnlijk geen ontkomen aan…

Schrijf een reactie