fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Wind die regelrecht door je kleren heen giert. Handen die je nauwelijks meer voelt van de kou. Een frisse neus halen is op deze dag wel heel guur in het vissersdorp Howth. Toch is het een bijzonder welkome afwisseling van het drukke stadsleven in Dublin.

Ierse natuurschoon

De natuur van Ierland moet fantastisch zijn. Dat beweren vrienden én Google. Type maar eens Ierland in Google Afbeeldingen: wow! Daarom willen mijn moeder, schoonzusje en ik ook daar absoluut iets van zien als we in Dublin zijn voor een paar dagen. Daar hebben we wel een auto bij nodig en vanwege goede ervaringen met Sunny Cars vragen we hen of we opnieuw met een auto van hen op pad mogen. Dat mag! Op naar Howth.

Parkeren Howth Sunny Cars

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Haven van Howth

Op een klein half uurtje rijden ligt Howth, het noordelijke uiteinde van de kust bij Dublin. Wij gaan hier ook een beetje heen omdat er zeehonden in de haven zouden zijn. Je zou ze zelfs mogen voeren?! Helaas zijn de zeehonden even op vakantie als wij er zijn. Desondanks is de haven nog steeds een bezoek waard. Veel mensen maken een wandeling, zijn aan het hardlopen of laten hun hond hier uit. We lopen langs de boten richting het kleine vuurtorentje en een soort wachtershuisje. De wind duwt ons bijna van de pier af. Dit is écht uitwaaien!

haven Howth

Haven Howth Dublin Ierland

Tijd voor ontbijt… Italiaans ontbijt

De schrijnende kou jaagt ons een cafeetje in voor een ontbijtje. Omdat we toch niet weten wat er hier hip en/of goed is, kiezen we voor het eerste beste dat we tegen komen. Il Panorama Café, een Italiaans tentje met gelukkig een heerlijk ontbijt voor weinig. De ramen zijn beslagen vanwege het temperatuurverschil en het relatief grote aantal mensen in de kleine ruimte. De slogan van Il Panorma is enter a stranger, leave a local, en zo voelt dit tentje ook. Iedereen lijkt iedereen te kennen en we voelen ons daar totaal geen buitenstaanders bij. Aanrader!

il panorama cafe howth

The Cliff Path Loop

Na het ontbijt willen we nog wat meer van Howth zien, en dan vooral van de wandelroutes. Het is inmiddels een uurtje of elf en langzaamaan verschijnen er meer en meer toeristen. Wil je de wandelroutes een beetje voor jezelf hebben, ga dan lekker vroeg op pad. Wij lopen een klein stukje van The Cliff Path Loop omdat we later ook nog gaan wandelen in de Wicklow Mountains. Het eerste half uurtje van deze route overtuigt ons direct: we moeten ooit nog een keer terug naar Howth. We lopen eerst op een stuk verharde weg. Dit gaat over in een zandpad met hier en daar wat pogingen tot aangelegde stukken om te wandelen. Het is flink blubberig vanwege de regen. Goede schoenen zijn dus geen overbodige luxe. Hier en daar moet je ook over een aantal rotsen heen klimmen. Niet heel lastig, maar niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De herfstkleuren zijn zo mooi dat we de kou vergeten. We volgen het pad tot ongeveer de Nose of Howth. De kliffen zijn gigantisch, dat vind ik trouwens als snel hoor, met mijn hoogtevrees.

eerste stuk route Cliff Path Loop

wandelen cliff path loop howth howth's nose

wandelen cliff path loop howth

Vier wandelroutes in Howth

Er zijn vier wandelroutes die je door het prachtige kustgebied leiden. De Cliff Path Loop is 6 kilometer lang, daar zoe je zo’n 1,5 tot 2 uur over. Verder heb je nog de Tramline Loop van 7 kilometer, de Black Linn Loopvan 8 km en de Bog of the Frogs van 10 kilometer. Op de één of andere manier zijn wij in staat om het bord met de routebeschrijving over het hoofd te zien. Mocht je zelf gaan: die staat tussen de parkeerplaats van de haven en de haven zelf in. Of ga goed voorbereid op weg en maak een printje van de route. Oh, en let goed op wie je tegenkomt. De drummer van U2 Larry Mullen woont in Howth!

Schrijf een reactie