fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 19 mei 2023

Als je even de stad wilt ontsnappen en écht wat anders wilt doen in Hamburg, ga dan naar Gut Karlshöhe. Dat is een educatief centrum voor duurzaamheid waar je vanalles kan beleven. Zo ga ik edelsmeden én kaasfonduen in het bos. 

Rust en groen in Hamburg

Laat de drukte van de stad achter je en dompel je onder in het groen en in de duurzame activiteiten van Gut Karlshöhe. Je kunt er ook gewoon wat rondwandelen, van de tuin genieten, de schapen aaien en een drankje drinken. Regelmatig wordt er dus wat georganiseerd. Zo kun je voor een paar euro de schapen voeren, maar ook gratis komen helpen met tuinieren. Bekijk de evenementenkalender (en als je Duits net zo slecht is als dat van mij, neem dan even contact op met de organisatie om te kijken of dat een probleem is bij de activiteit van je keuze).  

Workshop edelsmeden

Op het Gut Karlshöhe terrein hebben de Schmiedejungs een werkplaats. Edelsmeden is een oud ambacht en de heren van de Schmiedejungs leren je graag hoe je van een stukje staal iets moois en bruikbaars maakt. De ovens branden al bij binnenkomst en ik vind het stiekem best spannend. Je moet het ijzer immers smeden als het heet is! 

Karl en Ralph zijn goede leermeesters. Ze leggen alles helder uit, doen het voor en helpen waar het nodig is – en het is best vaak nodig bij mij. Ik word weer eens geconfronteerd met het feit dat ik weinig kracht in mijn armen heb. Het is echt hard werken dat smeden hoor. Maar ook ik neem uiteindelijk een zelfgemaakte flessenopener mee naar huis. En ja, ik heb ‘m getest: het werkt! 

Je kunt je aanmelden voor een workshop via de website van Gut Karlshöhe. Wil je meer weten over de Schmiedejungs, check dan hun website

Kaasfondue in de natuur

Voor wie het nog niet wist: ik ben gek op kaas. Dus als ik de kans krijg om met Waldfondue Hamburg op het groene terrein van Gut Karlshöhe te kaasfonduen, ben ik er natuurlijk bij. Er brandt een vuurtje en daarboven schommelt een enorme pan vol kaas. Het is een heerlijke mix van vier lokale kazen. 

Ik krijg een lange prikker, een zakje brood en een handige groene schort met speciale zakken waar ik m’n glaasje glühwein in kan bewaren. Aanvallen maar. En lieve mensen, ik heb echt m’n best gedaan om onze reputatie van kaaskoppen ere aan te doen, maar ik heb de bodem van de pan niet gezien.  

De Waldfondue wordt vooral in de herfst en de winter georganiseerd. Dan is het ‘t meest sfeervol. Ook hiervoor houd je de agenda van Gut Karlshöhe weer in de gaten. Wil je meer weten over Waldfondue, check dan de website


Meer Duitsland inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: september 2022. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie