fbpx

Laatste update: 23 januari 2017

In Cuba is geen enkele andere stad zo overgeromantiseerd als Trinidad. Vind ik. Het is een koloniale stad waar de kleur vanaf spat. Dat trekt veel mensen: toeristen, profiteurs en ritselaars.

Tekort aan accommodatie

De Lonely Planet van Cuba (aff.) uit oktober 2015 zegt “tourism has done little to deaden Trinidad’s gentle southern sheen”. Ik kan het hier onmogelijk mee eens zijn. De enorme populariteit van Trinidad zorg voor een continue stroom van toeristen. Iedereen wil middenin het centrum zitten en dat hebben de eigenaren van de casa particulares (je slaapt in Cuba bij de mensen thuis) door. De prijzen zijn in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Ik klop aan bij een casa particular waar mijn broertje en zijn vriendin destijds geweest. Zij hadden een goed deal voor 15 CUC, ik mag 40 CUC neerleggen voor een kamertje met gedeelde badkamer. Als het tenminste vrij zou zijn geweest, want dat is ook nog een probleem.

Accommodatie is schaars. Zelfs helemaal achteraf in Trinidad (ik noem het maar even de ghetto) vraagt een dame 25 CUC voor een bedompte kamer zonder ramen met een doorgelegen bed. Ik weet niet hoe snel ik weer weg moet komen. Uiteindelijk beland ik samen met een reisgenoot redelijk in het centrum voor 30 CUC. Zodra we betaald hebben, is alle vriendelijkheid van de eigenaresse voor de komende dagen verdwenen en begint ze haar geld te tellen. Ugh, dit voelt gewoon niet lekker. Wij vragen haar om ons een goedkoop restaurantje te wijzen. Ze wil wel meelopen. Ze begeleidt ons naar een behoorlijk prijzig en chique ding. Mijn reisgenoot en ik weigeren. Ze mokt een beetje en brengt ons naar een goedkoper restaurantje. Daar probeert ze de eigenaar nog een commissie afhandig te maken, zonder succes. We begrijpen nu ook meteen waarom ze ons bij het dure restaurant wilde dumpen.

Taxi- en tourperikelen

Ik snap het wel hoor. Voor de Cubanen gaat er een wereld van mogelijkheden open. Ze hebben altijd schaarste gekend en die rijke toeristen kunnen het wel missen. Maar ja, zo verliest Trinidad wel charme. Het zijn namelijk niet alleen de casa eigenaren die proberen te profiteren. Het zijn ook de mensen die taxiritjes ritselen. Zij strijken ook weer commissie op als ze een toerist naar een taxichauffeur brengen. Helaas liegen ze vaak over de prijs. Wij spreken een bedrag af met de ritselaar, waarvan we dan nog denken dat hij de chauffeur is. Op de afgesproken tijd haalt hij ons bij onze casa op, probeert nog wat zeep en kleding bij ons los te krijgen voor zijn dochter die jarig is (hmmmm… echt?). Zodra hij dat binnen heeft brengt hij ons naar een andere man. De taxichauffeur vliegt zowat de taxi uit om de ritselaar duidelijk te maken dat hij veel te lage tarieven belooft.

Ook de mensen die tourtjes verzorgen, hebben zo hun trucjes. Zo doen wij een paardrijtocht waarbij we allerlei bezienswaardigheden zouden zien. Het is een ongeinspireerde gids die precies niks uitlegt onderweg en tenminste de helft van de bezienswaardigheden overslaat. Aan het eind van het ritje confronteren we de gids met alles wat hij wel belooft heeft, maar niet heeft laten zien. Hij wordt kwaad en probeert de rollen om te draaien: wij proberen blijkbaar hem geld afhandig te maken.

Toeristenoverschot

Het wemelt van de toeristen op straat. Met z’n allen dwalen we door de straatjes en halen we de gekste capriolen uit om maar zo min mogelijk Westerse mensen op onze foto’s te hebben. ’s Avonds verzamelt de hele toeristische enclave zich op de trap van het Casa de la Musica. Ik begin me af te vragen of de Cubanen uberhaupt ’s avonds wel hun huis uitkomen hier. Het is zo jammer! Het is namelijk zo’n mooi stadje. Van te voren was ik van plan hier een paar dagen te verblijven. Het leek me heerlijk hier. Het valt me helaas echt tegen dus ik vertrek eerder.

Ontwijk de toeristen in Trinidad, Cuba

Toch nog iets positiefs over Trinidad…

Maar niet getreurd! Het is niet alleen kommer en kwel in Trinidad. Het mooiste strand van deze kant van het eiland ligt heel dichtbij: het is goed vertoeven op Playa Ancon. Ik ontdek een goed en betaalbaar restaurant waar ik alle avonden in Trinidad eet. Namelijk Ochun Yemaya aan Calle Boca. Op een pleintje vind ik een bar annex kunstgalerie waar een gezellige Cubaan de lekkerste mojito’s en piña colada’s maakt voor 2 CUC. Dus na het avondeten in mijn favoriete restaurant beland ik iedere avond steevast hier. Een deceptie is namelijk een stuk minder erg met een goede mojito!

Reacties

  1. Heel herkenbaar… al hadden wij een jaar geleden eigenlijk geen moeite om een fijne Casa Particular te vinden. Maar wat wel shit was, was dat we 2 uur in de rij hebben gestaan om te pinnen. Er kwamen ontzettend veel dagjesmensen uit de resorts en die hadden natuurlijk geen enkele CUC bij zich. Zonde van de tijd, eigenlijk! Wat ik wel supergaaf vond aan Trinidad, was de foodmarkt! Wij waren er dus precies een jaar geleden dus ik weet niet of het ter gelegenheid van iets speciaals was, maar man, superlekker eten en supergoedkoop omdat alles in CUP was. Het zat aan één van de zijstraatjes van het grote plein :). Veel plezier nog!!

Schrijf een reactie