fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 13 maart 2024

De omgeving is bijna sprookjesachtig en het uitzicht over het Gardameer is adembenemend. Op de wegen in Tremosine sul Garda is het muisstil, en dat is maar goed ook. De smalle slingerwegen bieden nauwelijks ruimte voor passerend verkeer. Tegenliggers beangstigen me misschien wel meer dan het beroemde griezelterras waar ik naar op weg ben. En toch, toch is dit bergritje Tremosine sul Garda er eentje die je niet mag overslaan. 

De 18 gehuchten van Tremosine

Tremosine sul Garda ligt aan de westkant van het Gardameer. Tremosine bestaat uit 18 gehuchten verstopt tussen de rotsen, de weilanden en de bossen. Op alfabetische volgorde vormen Arias, Bazzanega, Cadignano, Campione del Garda, Castone, Mezzema, Musio, Pieve, Pregasio, Priezzo, Secastello, Sermerio, Sompriezzo, Ustecchio, Vesio, Villa, Voiandes en Voltino samen Tremosine sul Garda. In de meeste gehuchten is er weinig te beleven, daarom is dit gebied ideaal voor een autorit met enkele stops. 

In de bandensporen van James Bond: Strada della Forra

De route door Tremosine, Strada della Forra, staat bekend als een van de mooiste maar ook uitdagendste van de wereld. Winston Churchill noemde de weg zelfs het achtste Wereldwonder en James Bond heeft er een paar auto’s van de weg gereden in de openingsscène van Quantum of Solace. In tegenstelling tot James Bond wil ik juist in slow motion de Strada della Forra afleggen. Ja, omdat de haarspeldbochten en het tegenliggende verkeer gevaarlijk zijn, maar vooral omdat het hier zo mooi is. De rotswanden, de watervallen, de begroeiing: ik kan er geen genoeg van krijgen. 

Ik verblijf wat zuidelijk in Salò en rijd via de kustweg richting Tremosine. Op deze weg word ik al getrakteerd op mooie doorkijkjes over het Gardameer. Ik heb een aantal van de gehuchten op Google Maps ingevoerd en dat levert een route op van zo’n 1,5 uur zonder stops. Ik besluit ter plekke om wel of niet te stoppen. Om foto’s te maken was dit ritje eigenlijk gemakkelijker geweest met een scooter.

Het spectaculairste stukje van de Strada della Forra autorit is de Brasa kloof. De weg is hier nog geen twee meter breed. Je kunt er maar met één auto tegelijk door. Eind mei is het hier hartstikke rustig, maar ik begrijp van andere reizigers dat het in het hoogseizoen pas echt een uitdaging is om hier te rijden vanwege de vele tegenliggers.

Pieve’s griezelterras

De gehuchten Pieve en Campione zijn de grootste van Tremosine. Omdat in Pieve het Terraza del Brivido ligt, moet je hier absoluut een stop maken. Dit terras biedt een fantastisch uitzicht over het Gardameer, maar vraagt ook wat van mijn doorzettingsvermogen. Het terras steekt uit over de rotswand, op zo’n 350 tot 400 meter hoogte. Ik vind het pittig en durf er nauwelijks op te lopen. Ik houd angstvallig de reling vast en vergeet te genieten van het uitzicht. Trots dat ik op dit beroemde griezelterras heb gestaan, plof ik liever een paar meter verder neer voor een drankje. 

Google Maps locatie

Heb je geen hoogtevrees? Dan kun je het Sentiero del Porto langs de rotswand omlaag en de bus terug pakken naar Pieve. Doe dit alsjeblieft niet op slippers. Overal staan waarschuwingen dat de afdaling niet gemakkelijk is. 

Het dorpje Pieve is leuk voor een korte wandeling. Duik wat nauwe steegjes in, bewonder de bloemrijke balkons en bezoek de kerk van Pieve (San Giovanni Battista). Vervolg dan je weg naar de andere gehuchten van Tremosine sul Garda. 

Ietwat sfeerloos Campione

Ik eindig in Campione, een surfstadje. Surfers en zeilers verzamelen zich hier om het Gardameer te water te overwinnen. Buiten het seizoen is het een slaperig stadje. Ik hoopte op een gezellig terras aan het water om mijn Strada della Forra ritje af te sluiten, maar het is extreem winderig dus ik sla even over. Ik vind het ook weinig sfeervol hier eerlijk gezegd. Er wordt namelijk volop gebouwd en de plastic stoelen nodigen niet echt uit. 

Ook deze Strada della Forra route door Tremosine rijden?

Op dit kaartje in Google Maps heb ik een aantal gehuchten gemarkeerd. Je eindigt in Campione. Wellicht dat dat op een zonnige dag wél heel leuk is. Laat je het weten?

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie