fbpx

Laatste update: 30 juni 2021

Mid-City in Los Angeles, de naam van de wijk zegt je waarschijnlijk niet zo veel en toch is er genoeg vermaak. Hier voelen zowel shopaholics als museumliefhebbers zich thuis.

Winkelen in Mid-City

Aan de Melrose Avenue liggen ontelbaar veel vintage winkels en voor de Amerikaanse ketens begeef je je juist naar The Grove, een winkelcentrum zonder dak. The Grove is een typisch over-the-top Amerikaans winkelcentrum. Ik ben er in de kerstperiode en dan staat er een belachelijk grote kerstboom, rijdt er een treintje door de winkelstraat, kun je op de foto met de Kerstman in zijn huis en worden er kerstliedjes gezongen. Mijn mond valt een beetje open: OMG this is tooooo much! In The Grove kun je winkelen bij bijvoorbeeld GAP, Banana Republic en Pottery Barn. Er zitten ook veel eetgelegenheden én je kunt er naar de film.

Direct naast The Grove ligt de Original Farmers Market. De naam zet mij volledig op het verkeerde been. Ik verwacht stalletjes met marktkoopmannen die hun producten aan de man brengen. Een groenteboer, iemand die z’n eigen olie maakt, misschien een dame die cupcakes verkoopt… Zo’n markt waar je kleine zelfstandigen tegenkomt die met trots en passie hun product staan te verkopen. Dat is de Original Farmers Market dus niet. Het is meer een soort foodhallen: je koopt hier niet zo zeer producten, je komt hier om te eten. Als je goed zoekt, vind je wel een slager en een bakker (eentje voor mensen en eentje voor honden), maar het zijn vooral restaurantjes met pizza, sushi, crepes en nog veel meer. En ja, ook een Starbucks. De Original Farmers Market is dus een goeie stop voor lunch.

Museum Row aan de Miracle Mile

Miracle Mile is een wijk in Mid-City. In de jaren 40 werd een deel van de Wilshire Boulevard omgetoverd tot een commercieel aantrekkelijk gebied. Het idee was dat het de eerste commerciële ‘strip’ werd die specifiek voor autoverkeer ontworpen werd, niet voor voetgangers. Dat betekende enorme gebouwen, grote verkeersborden (zoals we die nu nog steeds zien in de V.S.). Het was een super succesvol project, vandaar ook de naam: grote retailers openden een vestiging en het gebied werd de concurrent van Down-Town L.A. Met de tijd ontstond er meer concurrentie met andere gebieden in Los Angeles, maar dankzij de vele  musea en hoogbouw, heeft de wijk z’n allure behouden.

De Museum Row bestaat uit het LACMA, Petersen Automotive Museum, A+D Museum, Craft & Folk Art Museum, George C. Page Museum en La Brea Tar Pits. Die laatste is sowieso geweldig met kinderen: dinosaurussen, fossielen en mammoets. Het Petersen Automotive Museum is er uiteraard voor de autoliefhebber, maar bekijk hoe dan ook even de buitenkant. Het design is heel indrukwekkend. Als ik tegenover het gebouw sta en de straten in me opneem, zie ik ook echt dat dit gebied ontworpen is voor autoverkeer: wat een brede straten.

Museumbezoek: LACMA

De afkorting LACMA staat voor het Los Angeles County Museum of Art. Ook dit museum is gevestigd in een prachtig, modern gebouw. Het LACMA laat allerlei soorten kunst zien: van religieuze schilderijen tot portretfotografie en van boeddhabeelden tot installaties vol speelgoedautootjes, maar ook werken van bijvoorbeeld Rembrandt. Orienteer je dus goed op wat je wilt zien, want het is een heel groot museum met veel verschillende soorten kunst. Als ik er ben is er ook een tentoonstelling over de ontwikkeling van 3D techniek. Met verschillende 3D-brillen wandel ik door de tentoonstelling en bekijk ik filmpjes. Bijna continu hoor ik “oeh’s” en “ah’s” van verwondering. Echt heel tof. Het museum is op woensdag gesloten en de entreeprijs is $25, ietsje minder als je nog een studentenpas hebt.

Aan de kant van de Wilshire Boulevard vind je bij de entree nog een modern kunstwerk gemaakt van grote lantaarns, dit heet Urban Light. In de avond gaan de lampen ook aan. Dankzij Leonardo DiCaprio (of eigenlijk zijn stichting) zijn alle lampen in 2018 vervangen door LED lampen om het energieverbruik met 90% te verlagen. Lekker bezig Leo!

De Berlijnse Muur in Los Angeles

Als ik klaar ben in het LACMA en mijn foto’s van Urban Light heb gemaakt, steek ik de straat over. Daar staan veel foodtrucks en het is lunchtijd. Ik word verrast… door de Berlijnse Muur. Uh, hallo, wat doe jij hier? Het blijkt onderdeel te zijn van het Wall Project van het Wende Museum. Dit stukje Berlijnse muur is het grootste stuk muur buiten Duitsland. Vier kunstenaars hebben dit gedeelte van de muur beschilderd, waaronder Thierry Noir die ook las één van de eersten de muur in Berlijn beschilderde. Een hele gekke gewaarwording om de Berlijnse Muur in Los Angeles te zien. De twee steden blijken zustersteden te zijn, dat betekent bijvoorbeeld dat L.A. en Berlijn culturele en sociale initiatieven uitwisselen en samen ontwikkelen.

Berlin Wall Project in Los Angeles

Oftewel, genoeg te doen in Mid-City! Zorg echt dat je keuzes maakt qua musea. Zoals met bijna alles in de Verenigde Staten: de musea zijn groot. Je brengt er met gemak een paar uur door. En zo houd je nog iets over voor een volgend bezoek aan Los Angeles, nietwaar?

Nog meer Los Angeles? Dat kan!

►► Downtown LA
►► Hollywood & Silver Lake
►► Museumtips
►► Uitjes in LA
►► Venice

Reacties

  1. Dank voor de tips! Ik heb hoogstwaarschijnlijk in mei een paar dagen te besteden in LA en wil graag wat anders zien dan Hollywood en Santa Monica/Venice. Dit lijkt me wel een toffe plek om rond te struinen, dus ik ga het even onthouden 🙂

    • Oh er is zo veel meer te doen in LA! En ik moet nog heel wat schrijfwerk inhalen, dus er komen nog meer tips!

Schrijf een reactie