Laatste update

Bij een weekendje weg in eigen land hoort op z’n minst één culturele activiteit (toch?). Wil je Tilburg ontdekken, dan raad ik je het TextielMuseum aan.

TextielMuseum en TextielLab

Helaas moet ik toegeven dat ik vrij weinig wist van Tilburg, laat staan de textielhistorie van deze stad. Een bezoekje aan het TextielMuseum en het bijbehorende TextielLab was aan mij dus goed besteed. Het museum laat naast het verleden ook het heden zien. Je vindt er machines van vroeger, maar ook design van nu.

Indrukwekkend gebouw

Vanaf de jaren zestig gingen langzaamaan de textielfabrieken in Tilburg dicht vanwege buitenlandse concurrentie. Het TextielMuseum is gevestigd in een voormalige wollenstoffenfabriek. Het bestaat al sinds 1958, maar verhuisde later en is in 2008 flink gerenoveerd. Dat is te zien, wat een mooi gebouw!

TextielMuseum Tilburg museumcafe

Wat kun je zien?

De ontvangst bij de balie is hartelijk en het kaartje met uitleg van de route is ook zeker handig. Maar eerst koffie! Ik ben onder de indruk van de creatieve zitjes in het museumcafé, dus dat levert goede hoop op voor het museum zelf. In het museum kun je het proces van wol tot kleed doorlopen. Alle traditionele machines zijn op volgorde tentoongesteld en de medewerkers geven je graag uitleg. Direct na deze wollendekenfabriek kom je in het TextielLab terecht, waar volop geweven, gelaserd, geverfd en gebreid wordt. Allemaal machinaal en heel interessant om te zien. Ook hier vinden we weer een paar gepassioneerde medewerkers die ons bezoek extra leuk maken.

Designservetten van Viktor & Rolf

Als ik er ben is er onder andere de tentoonstelling ‘by Textielmuseum’. Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met ontwerpers als Viktor&Rolf om de collectie uit te breiden. Het gaat om tafellinnen: van servetten tot tafellakens. De opzet van de tentoonstelling is als een reis, wat mij wel aanspreekt :-). De curator heeft bestaande museumstukken in een speciaal ontworpen koffer aan verschillende designers gestuurd ter inspiratie. Die koffer is vervolgens met nieuwe stukken inclusief vakantiefoto’s weer teruggestuurd naar het museum.

Tafellinnen in het TextielMuseum Tilburg van Viktor&Rolf

Het museum kent wisselende collecties. Alleen de wollendekenfabriek en het TextielLab zijn vast te bezichtigen. Check dus even de site van het TextielMuseum om de meest actuele informatie over tentoonstellingen te krijgen.

TextielMuseum Tilburg Mexicaanse vechtmaskers

Benieuwd wat je nog meer kunt doen in Tilburg? Check mijn tips in de blog ‘Vier tips voor een weekend Tilburg’.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.