fbpx

Laatste update: 12 maart 2021

Texel is het ideale eiland voor een dagje weg. De boottocht kost weinig geld en weinig tijd en er is op het eiland ontzettend veel te doen. Meer dan genoeg voor een dag zelfs.

Ik herinner me Truus de pony

Toen ik een jaar of acht was, ben ik voor het laatst (en misschien ook wel het eerst) op Texel geweest. In mijn herinnering bestaat Texel uit Truus. Niks Texelse wol of lamsvlees: alleen maar Truus. Truus was de pony waar ik een ritje op mocht maken. Ik was dol op Truus. De foto van Truus kreeg een mooi plekje op mijn kamertje. In de herinnering van mijn ouders over diezelfde periode is er geen Truus. Hoewel mijn moeder na mijn verhaal zich wel vaag iets herinnert over een manege en dat je aan de achterkant over een weiland liep. Het blijft interessant hoe iedereen een compleet andere herinnering over precies dezelfde gebeurtenis heeft.

We zijn nu flink wat jaren verder en ik bezoek Texel opnieuw, maar nu met volwassen ogen. De manege van destijds is er nog. Truus niet meer.

TESO overtocht naar Texel

Ik ga al vroeg naar Den Helder om daar de boot te pakken. Wist je dat dat echt ontzettend goedkoop is? Je kunt gratis parkeren naast de boot en voor € 2,50 mag je op en neer naar Texel. De TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) is eigendom van 3.100 Texelaars en andere gebruikers van de veerdienst. De eilandbewoners zijn bijzonder betrokken bij het bedrijf, mooi hè? De boottocht is slechts twintig minuten trouwens, dus voor je het weet sta je weer aan wal.

Fiets huren op Texel

Veel mensen nemen hun eigen fiets mee, maar uiteraard is er een fietsverhuurbedrijf gevestigd in de Veerhaven. Voor € 11,50 huur ik een fiets voor een dag bij Rijwielverhuur Veerhaven Texel, voor € 3,50 extra huur ik er een hondenmandje bij. Het is hier op een zomerse dag in het hoogseizoen wel dringen, want veel mensen op de boot vinden dit een goed plan. Je kunt dus beter van te voren alvast je fiets online reserveren.

Tips voor een bezoek aan Texel

Met de fiets bezoek je eenvoudig verschillende de bezienswaardigheden van Texel terwijl je geniet van het landschap. Texel heeft een aantal musea, typisch Texelse activiteiten en uiteraard veel strand.

Als je net als ik maar een dagje gaat, raad ik je aan van te voren het één en ander uit te zoeken. Het is maar een klein eiland, maar je moet af en toe toch een aardig stukje fietsen en bij sommige activiteiten is een reservering gewenst.

Musea op Texel

Ik bezoek de Oudheidkamer in Den Burg. Het is een klein oud pandje. Héél oud: waarschijnlijk uit 1599. In het huisje waan je je in een ver verleden. Een bedstee, schrijven met een veer, oud servies… Ik krijg een korte uitleg van de museummedewerker en neem alles in me op, van woonkamer tot keuken. Op de bovenverdieping is een kleine tentoonstelling van brieven uit de 18e eeuw geschreven door zeemansvrouw Aagje Luijtsen aan haar man die voor de VOC werkte. Er is ook een kruidentuintje waar het heerlijk ruikt. Er staan dan ook zo’n honderd verschillende kruiden en planten.

Het Museum Kaap Skil is ook een aanrader. Hier vind ik alles over de zeegeschiedenis van Texel. Van walvisvaarders en zeehelden tot maquettes en scherven van de zeebodem. Ook is er een openluchtmuseum waar je een beeld krijgt van het leven van vroeger.

Tip! Wil je wat meer tijd doorbrengen op Texel? Op de website van VVV Texel vind je een groot aanbod van accommodaties.

Texelse biertjes

Texel heeft een aantal typisch Texelse producten, zoals biertjes. Skuumkoppe en Texels Wit bevallen uitstekend! Ik denk in 2015 nog iets heel bijzonders in handen te hebben. Later, in 2020, is het Texels bier in vrijwel iedere supermarkt te koop. Op Texel zijn trouwens maar liefst vier bierbrouwers actief. Dus als je een bierliefhebber bent, check dan de mogelijkheden voor bierproeverijen en rondleidingen op Texel.

Rondleiding over Wijngaard de Kroon van Texel

Wist je dat er op Texel wijn verbouwd wordt? Nu wel! Bij Wijngaard de Kroon van Texel vertellen de trotse eigenaren je graag over hun wijn en hun bedrijf. De rondleiding begint met een rondje over de wijngaard, waar je de wijnranken te zien krijgt en je alles leert over het ontstaan van het bedrijf, hoe wijn wordt verbouwd, welke uitdagingen er zijn en uiteraard mag je alles vragen wat je maar wilt.

Vervolgens neem je een kijkje in de wijnmakerij waar de vaten zijn opgesteld. Eigenlijk is er nog wat meer ruimte nodig, want de wijn raakt ieder jaar helemaal uitverkocht. Tot slot mag je de wijnen proeven in het proeflokaal. Lekker!! Wijngaard de Kroon van Texel maakt zowel witte als rode wijnen en je bent welkom om een doosje mee te nemen voor thuis.

Een rondleiding moet je vooraf reserveren.

Tip! Benieuwd wat je kunt doen als het regent? Ontdek de tips bij slecht weer op Texel.

Strandtenten en strandhuisjes

Aan het strand is het prima vertoeven. Op sommige plekken kun je een strandhuisje huren voor een dag. Je krijgt dan niet alleen het huisje, maar ook strandstoelen en een windscherm.

Strandhuisjes Texel : Strandhuisjes op het strand van Texel

Het is ook genieten bij één van de strandtenten op Texel. Ik ben fan van Paviljoen 15. Hier zit je prinsheerlijk en bij het Gastropaviljoen staan de lekkerste gerechten op de kaart. Een strandhuisje huren kost hier € 20 per dag.

Fort de Schans bezoeken

Vlakbij het dorpje Oudeschild ligt Fort de Schans. Het is een stervormig fort, maar eigenlijk zie je dat alleen van bovenaf. Je kunt er gratis overheen lopen en overblijfselen die zo ver terug gaan als de 16e eeuw zien. Je mag vrij wandelen bij Fort de Schans. Je ziet vooral natuur en hier en daar stukjes van het fort.

Zelfpluktuin Texel: fruit en groenten oogsten

Van mei tot en met oktober kun je in de Zelfpluktuin zelf groenten en fruit plukken. Afhankelijk van het seizoen kun je courgettes, tomaatjes, bramen, aardbeien en nog veel meer plukken. Bij aankomst krijg ik een mandje en ik volg de route door de grote tuin. Er zijn verschillende kassen, maar grote delen zijn ook gewoon in de open lucht. Voor de kleintjes is er een kabouterpad. Ik moet zeggen dat hier een rondje lopen wel hebberig maakt hoor! Als je wilt kun je je oogst in de theetuin opeten of mee naar huis nemen. De Zelfpluktuin bezoeken is gratis. Je betaalt voor wat je geplukt hebt.

Say cheese! – bij Kaasboerderij Wezenspyk

I love kaas, dus een bezoek aan Kaasboerderij Wezenspyk is me op het lijf geschreven. Je kunt de stallen bekijken, naar het Schapenmuseum, zien hoe er kaas wordt gemaakt, kaas kopen én kaas proeven. Ik bestel een kaasplankje voor twee personen (om te delen hoor) en ben blij verrast: qua smaak en hoeveelheid. Je krijgt echt een lekkere ruime portie bij Kaasboerderij Wezenspyk. I’ll be back.

Vakantiegevoel voor een dag

De tijd staat stil en vliegt tegelijkertijd voorbij op Texel. Voor ik het weet moet ik alweer richting de boot. Met de ondergaande zon is dat een prachtige overtocht. Bijzonder hoe één zo’n dagje eiland toch als een mini-vakantie kan voelen. Stom toch, dat je dat soort dingen niet vaker doet?

Tip! Ga Wadlopen op Texel.

Teso Boot Texel Den Helder: mooi zon en vogel gefotografeerd door een rond raam

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: september 2015. Daarna geüpdatet!I

Reacties

  1. Oh wat fijn is Texel! Een dag een tuctuc huren is ook een aanrader. En ik hou ook van afdingen. Lukt mij zelfs bij de H&M en is dus ook gelukt bij de tuctuc

    • Hahaha, wil je een keertje op pad met mijn vader? 😉 Ik weet het niet, ik vind afdingen in het buitenland veel gewoner ofzo…

Schrijf een reactie