fbpx

Laatste update: 30 januari 2016

Ik vind het altijd leuk om me een beetje onder te dompelen in de cultuur van het land waar ik ben. In Colombia moet ik dus wel een potje Tejo spelen. Buskruit, klei en bier. What’s not to love?

Tejo is een traditioneel Colombiaans spelletje. Hoewel, spelletje… Colombia (en een aantal omringende landen) hebben zelfs professionele tejo-teams. Alleen voetbal is een grotere sport in Colombia. Dat is best bijzonder voor een sport die nauwelijks op televisie te zien is. Alleen de echt grote wedstrijden worden uitgezonden. Desondanks is het voor biermerken ontzettend interessant om deze teams te sponsoren. Er komt namelijk veel, heel veel publiek af op een serieuze tejo-wedstrijd.

Hoe speel je tejo?

Met discs (de tejo) tot ongeveer twee kilo probeer je van zo’n twintig meter afstand in een plakaat klei de papieren envelopjes gevuld met buskruit (mechas) te raken. Als je raakt, hoor je een flinke knal en krijg je punten. Degene die het eerst het afgesproken puntenaantal behaalt, wint. Vrij simpel dus. Maar de uitvoering is een stuk lastiger. Het mikken en het gewicht inschatten vergt best wel wat oefening. Gezien deze sport bij voorkeur met een biertje in de hand wordt uitgevoerd, wordt het er ook niet beter op naarmate het spelletje vordert.

mechas tejo buskruit

tejo buskruit bier klei

Tejo uitleg in Bogota

Wij stoppen in Bogota bij een tejo-hal als onderdeel van de Bogota Bike Tour. Ze stoppen hier niet altijd, het ligt een beetje aan de groep of je wel of niet gaat. Wij willen wel! In het filmpje legt de onze tour guide het spel uit. Ik hoop dat hij raak gooit zodat ik ook de knal van het buskruit op film krijg. Maar helaas, meerdere pogingen om ook de knal vast te leggen volgen. Ik geef het op en concentreer me maar op het spel (en mijn biertje).

Zelf spelen of via een hostel

Wil je zelf ook tejo spelen in Colombia? Bijna iedere stad en groter dorp heeft wel een tejo-hal. Hier kun je gewoon zelf naartoe gaan. Daarnaast zijn er flink wat hostels die gratis tejo-avonden organiseren. Wij zijn bijvoorbeeld in San Gil geweest met het Macondo hostel. Het voordeel van meegaan met je hostel is dat je meteen wat mensen hebt om mee te spelen, want soms is de hal simelweg leeg.  Succes!

tejo hal san gil Colombia

tejo spelen in colombia san gil

Reacties

  1. Mooie site heb je. Leuk om te lezen over tejo, heb het vaak gezien in Colombia maar stom genoeg nooit echt goed gekeken wat het nu is! Zag ook alleen maar mannen op de baan trouwens, en veel bier 🙂

    • Dank je wel! Volgens mij zijn inderdaad de enige vrouwen op de baan toeristen. Bier, klei en buskruit zijn toch populairder bij mannen haha!

Schrijf een reactie