fbpx

Laatste update: 10 november 2023

In het oosten van de Algarve, op iets meer dan een half uur rijden van Faro, ligt het mooie stadje Tavira. In tweeën gedeeld door de Gilão rivier en doordrenkt van smalle straatjes met afwisselend witte huizen en huizen met Portugese tegeltjes. Op een rondreis door de Algarve mág Tavira niet ontbreken op je route. 

Tavira in de Algarve

In de reisgidsen en op de blogs wordt Tavira als het Venetië van de Algarve bestempeld. Nu ben ik nog nooit in Venetië geweest, maar ik denk dan meteen aan de gondeltjes in het water. Die heb ik in Tavira niet gezien, dus of de gelijkenis op andere punten wel opgaat, laat ik aan jou. 

Wat ik wel weet, is dat Tavira een fijne stad is die aanvoelt als een dorp. Er komen heel wat toeristen op af, maar het voelt toch knus en gemoedelijk.

Typisch Tavira

Beide stadsdelen zijn de moeite waard om doorheen te lopen. De kronkelende straatjes nodigen uit om steeds iets verder het stadje in te duiken, maar je bent het stadje zo rond. Ga op zoek naar leuke hoekjes begroeid met de prachtige Bougainvillea en de prachtig betegelde huizen. Kijk ook eens naar de daken want die zijn typerend voor Tavira. De puntdaken hebben een soort schaarconstructie waardoor de huizen in de zomer lekker koel blijven. 

De handjes van Fatima

En misschien vallen de deurkloppers je ook op. De handjes. Dit zijn de handjes van Fatima. De handjes van Fatima verwijzen naar de dochter van Mohammed. De Moren heersten namelijk lange tijd over de Algarve, dus je ziet die invloeden nog op verschillende plekken terug. In hoefijzervormige poorten bijvoorbeeld en dus in de deurkloppers. 

Traditioneel zitten er twee handjes van Fatima op de deur. Eentje is voor mannen om mee aan te kloppen, de ander voor vrouwen. Het klopje klinkt anders, zodat de bewoners wisten of er een man of vrouw op bezoek kwam. Was het een man, dan moesten de vrouwen in het huis zich bedekken. Wil je meer weten over de handjes van Fatima in Tavira, dan is dit een leuk artikel

Handjes van Fatima

Tavira’s absolute highlight: tuk-tuk tour

Boek. Dit. Nu. De tuk-tuk tour is voor mij het hoogtepunt van mijn bezoek aan Tavira en ook zeker van mijn bezoek aan de Algarve. Natuurlijk omdat ik met de elektrische tuk-tuk op een relaxte manier veel van Tavira kon zien in iets meer dan een uurtje, maar ook zeker vanwege de superleuke gids. Een enthousiaste vent vol informatie en grappen over de eigenschappen van de tuk-tuk: relax- en massagestanden, maximale snelheden en airco-standen. 

Al rijdend door de straten van Tavira en richting het Ria Formosa-gebied, terwijl de gids regelmatig tuk-tuk roept, zie ik in no-time alle bezienswaardigheden. Van kasteel tot zoutpannen. En er wordt ook genoeg stilgestaan om even een goede foto te kunnen maken. Echt heel leuk. Dus reserveer jouw ritje nu hier of boek direct hieronder.

Mercado Municipal de Tavira: vis eten tussen de locals

Vroeger leefde Tavira van de visvangst en dan vooral tonijn. Nu zijn de oude tonijnfabrieken gesloten en zijn de gebouwen in gebruik door bijvoorbeeld een sushi restaurant, een club en een hotel. De focus van de visvangst ligt nu op octopus en er zijn heel wat oesterputten in de buurt. Oftewel: bestel zeker octopus of oesters als je uit eten gaat in Tavira. Ga bijvoorbeeld naar de Mercado Municipal de Tavira waar je verse vis eet tussen de locals. 

Google Maps locatie

Kasteel van Tavira

Bovenop een heuvel vind je het kasteel van Tavira, of eigenlijk de overblijfselen daarvan. Er zijn nog flinke stukken muur te bekijken en je kunt er op sommige delen ook overheen wandelen. Dan heb je mooi uitzicht over de stad. Het Castelo de Tavira is al in de elfde eeuw gebouwd, dus het is heel bijzonder dat er nog stukken muur staan. Zeker omdat Tavira ook flink geleden heeft onder de enorme aardbeving in Lissabon in 1755. 

Tussen de overgebleven kasteelmuren is een mooie binnentuin aangelegd. Klein maar fijn. Je kunt het kasteel gratis bezoeken vanaf 10 uur ‘s ochtends. In de zomer gaat het hek om 19 uur dicht, in de winter al om 17 uur. 

Google Maps locatie

Tip! Als je door de straatjes van Tavira dwaalt, wandel dan ook even langs de archeologische vindplaats Ruínas Fenícias de Tavira. Vanaf de straatkant kun je door het hekwerk gluren naar de restanten van een middeleeuws huis, een muur uit de 8e eeuw v. Chr. en andere eeuwenoude ruïnes. De bedoeling is dat hier een museum komt.
Google Maps locatie

Kerken bekijken

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in het gewone leven kom ik nooit in de kerk en op reis zie er er tientallen. In Tavira kun je heel wat kerken bekijken. Alleen in het centrum vind je er al heel wat. 

Naast het kasteel ligt bijvoorbeeld de Igreja de Santa Maria do Castelo (hier) die je voor €3 (in 2023) mag bezoeken. Of ga naar de Igreja de São Paulo (hier) waar je de houten altaarstukken tegen betaling kunt bekijken (de matige Google reviews weerhielden mij hiervan). Ik vind de gevel van Ermida de São Lázaro (hier) leuk om te zien, omdat het tegelwerk voor mij uniek is. En dan heb je ook nog de Igreja da Misericórdia (hier) waar ook Fado-optredens verzorgd worden. Nou ja, je snapt het. Genoeg kerken in Tavira. 

Fado voorstelling in Tavira

Beluister het levenslied van Portugal: fado. Geboren in Lissabon, maar bekend in heel het land. In de Misericórdia-kerk kun je van maandag tot en met zaterdag een Fado-optreden bezoeken. Dit is echt een perfecte introductie tot de muziekstijl, want je krijgt ook uitleg over de Portugese gitaar en de liederen. 

Twee oudere heren spelen gitaar en één van hen vertelt in meerdere talen over Fado. Een dame zingt de liederen. De kerk is een mooie setting, maar in september in ieder geval benauwend warm. Je kunt ter plaatse een kaartje kopen voor €10 (in 2023) of online alvast reserveren. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. 

Google Maps locatie

Ponte Romana in Tavira

De Ponte Romana is de Romeinse brug die de twee delen van Tavira met elkaar verbindt. De brug is volgens de legende ook de scheiding van de rivier. Aan de noordkant heet de rivier Séqua en aan de zuidkant Gilão – volgens de legende hè? Op de kaart staat ‘ie gewoon als de Gilão rivier. Hoe zit dat? 

Tavira heeft een eigen Romeo en Julia-verhaal. Gilão was een christelijke ridder en Séqua een moslimse prinses. Je raadt het al: ze werden verliefd en dat was not done. Verscheurd door liefdesverdriet pleegden ze zelfmoord door van de brug te springen. Gilão aan de zuidkant, Séqua aan de noordkant. 

Google Maps locatie

Wandel langs de rivier

Je kunt een heel eind langs de kade van de Gilão-rivier wandelen. Het leukst is om dat aan de kant van het plein Praça da República te doen, van de Romeinse brug tot de tweede brug (dus nog even doorlopen als je de eerste hebt gezien). Daar ligt eerst een mooi aangelegde boulevard, een oude markthal en veel restaurants en cafés aan de straatkant. 

De zoutpannen van Tavira

De zoutpannen van Tavira liggen een stukje uit het centrum. Mocht je de tuk-tuk tour doen, dan word je hier ook heengebracht. En je komt er langs als je naar het opstappunt van de veerboot naar het eiland van Tavira gaat. In theorie kun je er ook naartoe lopen. Van de stad naar het opstappunt is het ongeveer een half uur lopen. Je wandelt dan over een geasfalteerde weg en passeert de zoutpannen. Soms zitten er ook heel wat flamingo’s!

Afhankelijk van het seizoen zie je de zoutkorst liggen, de roze glinstering op het water of mensen die het zout winnen. 

Google Maps locatie

Naar het strand in Tavira: Ilha de Tavira

Tavira heeft geen stadsstrand maar wel een eiland met mooi strand. Ilha de Tavira ligt in het Ria Formosa natuurpark en heeft een mooi lang zandstrand. Je kunt hier een prima stranddag hebben!

Vanaf Quatros Águas (nog voorbij de zoutpannen) pak je de veerboot naar het eiland Ilha de Tavira. Dat kost maar een paar euro. In de zomer gaat er ook een boot vanuit het centrum. 

  • Opstaplocatie Quatros Águas: hier
  • Opstaplocatie centrum: hier
  • Vertrektijden: hier

Restaurants in Tavira

Cafetaria Originato

Tussen al die bezienswaardigheden en activiteiten door moet je natuurlijk ook eten en drinken. Voor het ontbijt probeer ik het bij Cafetaria Originato. Een klein tentje aan de kade. De ene serveerster is duidelijk met het verkeerde been uit bed gestapt, maar de ander met het goede. De acai bowl en de pancakes zijn echt heel lekker. Wel jammer dat de verse jus met zoveel ijsklontjes wordt geserveerd dat er maar een half glas overblijft als je ze eruit vist. Wel prima koffie voor Portugese begrippen!

Google Maps locatie

Flavour Café

Even koffiepauze met een taartje? Kijk eens bij Flavour Café. Een populaire keuze waar de airco flink loeit en waar je naast taartjes en andere zoetigheden ook kunt ontbijten en lunchen. De koffie is goed, maar voor mij hoeft die chocoladeversiering niet zo. Knap gedaan hoor, maar ik houd gewoon niet van die smaak in mijn koffie. 

Google Maps locatie

À Mesa Tavira

Wil je chique lunchen of dineren, dan is À Mesa Tavira waar je wezen moet. Al moet ik eerlijk toegeven dat het mij wat tegenviel. Nu had ik ook hoge verwachtingen hoor én een beetje buikpuin, dus dat hielp ook niet mee. Maar ik vond het erg jammer dat mijn voorgerecht weer als onderdeel van het hoofdgerecht van mijn tafelgenoot opnieuw op tafel kwam. En alle gerechten zagen er echt mooi uit, maar ik vond het qua smaak niet heel bijzonder. De bediening was wel supercorrect.

Google Maps locatie

Ti Maria

Dan vond ik eten bij Ti Maria véél leuker en lekkerder (en goedkoper). Hier eet je tapas. De octopus met aardappel is echt heerlijk én lokaal gevangen. Op mooie dagen zit je buiten op het terras, maar binnen is het anders ook gezellig. Omdat het iets buiten het centrum ligt, zit je wat rustiger. En altijd een goed teken: er zitten ook heel wat Portugezen. 

Google Maps locatie

Gratis parkeren in Tavira

Kom je met de auto naar Tavira? Dan kun je naast het busstation gratis parkeren (hier). Je moet achter het busstation langs rijden, vanaf de straatkant kun je niet op komen namelijk. Als er bij het busstation geen plek meer is, kun je daar vlakbij de rivier oversteken en langs de straat parkeren. Hier bijvoorbeeld. 

Mocht je nog geen huurauto hebben geregeld, dan raad ik je Sunny Cars of EasyTerra aan. Als je hier een auto huurt, kun je namelijk meteen alle verzekeringen regelen zodat je geen gedoe meer hebt bij het afhalen van je huurauto. 

Fijn hotel in Tavira

Ik kies voor Formosa Guest House omdat het supercentraal gelegen is, op loopafstand van de gratis parkeerplaats en omdat de kamers lekker ruim zijn. Het is wel even zoeken naar de ingang. Die zit tussen de terrassen en vervolgens moet je een paar trappen op om bij Formosa Guest House te komen. 

Wij hebben een grote kamer met eigen badkamer op de gang, maar er zijn ook kamers met gedeelde badkamer. Er is een tuin en dakterras waar je gebruik van kunt maken, maar eigenlijk ben ik daar niet aan toegekomen behalve om snel een foto te maken van het uitzicht. 
Bekijk de beschikbaarheid.

Meer Portugal inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie