fbpx

Laatste update: 28 december 2017

Zorg alsjeblieft dat je uitgehongerd in Valencia arriveert. Er is te veel lekkers en te weinig tijd. Daarom kies ik voor een food tour om me in sneltreinvaart naar de beste plekjes in de stad te laten leiden. 

Withlocals’ Valencia Food Tour

Ik heb Withlocals al een poosje op het vizier. Een Nederlandse organisatie die reizigers verbindt met inwoners om zo voor beide een unieke ervaring te creëren. In Valencia is het eindelijk zo ver: ik ga op een food tour want ik wil eten in Valencia! Op de site van Withlocals kies ik voor de Valencia Food Tour: 10 Proeverijen. Hier kan ik ook uit verschillende gidsen kiezen. De beschrijving van Maria trekt me het meest, maar na het boeken blijkt zij toch niet te kunnen en krijgen ik en mijn twee vrienden Arianna toegewezen. Die stiekem helemaal niet zo local is. Ze komt uit Italië en woont nu twee jaar in Valencia. Maar dat is haar vergeven, want ze blijkt een gezellige gids.

Tour met een persoonlijke draai

In ongeveer drie uur tijd volgen we de Withlocals route door Valencia. Ik dacht altijd dat de gids zelf de tour samenstelde, maar er blijkt een standaardroute te zijn die iedere gids volgt. Uiteraard geeft iedere gids hier zijn of haar eigen draai aan. Ik vind het juist wel leuk dat Arianna als Italiaanse ook met een afstandje naar de Spanjaarden kan kijken en haar ideeën over hen (na enig aandringen) met ons deelt.

Horchata met fartons

De tour begint bij Horchateria de Santa Catelina. Deze plek is al ruim honderd jaar oud en veel Spanjaarden komen hier voor een horchata met fartons. Een horchata is een koud, melkachtig drankje gemaakt van een soort noten, water en heel veel suiker. Hier dopen we onze farton in; een luchtig, langwerpig gebakje met poedersuiker. Ben ik fan? Mwah… prima om te proberen, maar ik laat een half glas staan.

Fartons met op de achtergrond een glas Horchata

Lokale specialiteiten uit Valencia

Bij Tasca Angel stoppen we voor een caña (klein biertje) en gegrilde sardientjes. Op de centrale markt worden we op serranoham en manchegokaas getrakteerd en bij de Mercado de Colón krijgen we een grote vleestomaat met wat druppeltjes olijfolie. Een smaakbommetje! Later proeven we nog huisgemaakte kroketjes en wijn uit de regio.

Alcoholisch water uit Valencia

Bij Café Sant Jaume (van oudsher een apotheek) maken we kennis met Agua de Valencia. Vergis je niet: dit is geen water, hier zit ruim voldoende alcohol in. Het is een mix van cava, sinaasappelsap, wodka en/of gin en suiker. Volgens het verhaal kwamen in de jaren vijftig mensen uit Baskenland naar Valencia en vroegen zij aan de bar om Agua de Bilbao. Hiermee bedoelden zij de beste cava die de bar te bieden had. Een barman besloot hierop een eigen variant te schenken en die Agua de Valencia te noemen. Nog bedankt daarvoor! Het is heerlijk.

Meer dan alleen eten

Wij blijven bij de laatste stop nog wat uurtjes hangen voor een wijntje of twee extra. De food tour is een goede vervanging voor de lunch. Naast uitleg over het eten, krijgen we ook tips in de omgeving en leren we meer over het leven in Valencia. Van studeren tot de huizenmarkt en van plaatselijke gebruiken tot Spaanse eigenaardigheden. Verwacht geen diepgaande culinaire informatie, het is vooral een gezellige tour waarbij een poosje met een lokale bewoner mag optrekken. De prijs is afhankelijk van het aantal deelnemers en je bent altijd met je privégroep. Wij betaalden 47 euro per persoon. Mocht je nog nooit met Withlocals geboekt hebben, gebruik dan deze link voor 30 euro korting op je eerste boeking (ik krijg dat dan ook).

Strike a pose, in de Mercado Central.

Meer tips voor eten in Valencia

Ben je op zoek naar nog meer eten in Valencia? Check dan onderstaande tips. Onverwacht feitje: omdat het meestal lekker weer is in Valencia, heeft bijna geen enkel restaurant of café verwarming. Best logisch, maar dat betekent wel koukleumen als de temperatuur wat lager is!

Vuelve Carolina: voor een tapasmenu met een moderne twist. Eigenaar Quique Dacosta heeft al eens een Michelin ster verdiend voor één van zijn andere restaurants.

La Bella de Cádiz: oké, dit is een drinktip. Voor Agua de Valencia in een bizarre setting ga je naar La Bella de Cádiz: tussen de paspoppen, sjerpen en andere tierelantijnen. Het lijkt wel een antiekwinkel.

Brunch Corner: deze hippe ontbijtplek dreigt een beetje ten onder te gaan aan zijn eigen succes. Veel toeristen hebben het kleine terras gevonden en de bediening en keuken kunnen het bijna niet aan. Neem dus de tijd.

Mercado de Tapineria: een creatieve plek waar jong talent ideeën op een laagdrempelige manier de markt kan brengen. Er zijn flexwerkplekken, popup stores en je kunt er ook voor een leuke prijs eten. Bruchetta met tomaat en serranoham: 1 euro.

Schrijf een reactie