fbpx

Laatste update: 15 september 2021

Dit is een blog over mijn moeder, borstkanker en roze treintjes. Dat klinkt misschien als een beetje vreemde combinatie, maar dit jaar haalt het team achter het bordspel Ticket to Ride geld op voor Pink Ribbon. En daarom vertel ik je graag waarom ik dat juist nu zo’n mooie actie vind.

Als een routineonderzoek roet in het reizen gooit

Het is juli 2021. Ik fantaseer over Mallorca. Ik wil in het najaar een paar weken het eiland ontdekken en op afstand werken. Ik zie het helemaal zitten: eindelijk lang weg na zo lang veel te weinig reizen. Ik heb al een accommodatie op het oog. En dan belt mijn moeder me. Zoals ze dat wel vaker doet. Maar deze keer stokt meteen m’n adem. Aan haar stem hoor ik dat het mis is: er is iets ontdekt bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Ik weet eigenlijk niet meer wat we precies zeggen. Vast iets met veel huh’s, hè’s en oh’s. 

Er is ongeloof, verwarring en ontkenning. En we proberen elkaar in de dagen die daarop volgen vooral moed in te spreken: van “het is vast niks” tot “je bent er, als het al iets is, vroeg bij”. Bizar hoe zo’n routineonderzoek zo’n impact heeft. Je doet het onderzoek, zoals je ook het baarmoederhalskankeronderzoek doet, maar je staat er eigenlijk helemaal niet bij stil dat er ook slecht nieuws kan komen. Het is gewoon iets wat je nog van je to do-lijstje moet strepen. Afspraak maken en doorrrrr!

Maar opeens staat dan alles stil, niets is meer belangrijk en de Mallorca-plannen gaan direct de ijskast in. Al snel (zodra ze iets ontdekken, ga je direct het intensieve medische traject in) blijkt namelijk dat het echt borstkanker is. Wel in een vroeg stadium, maar toch. Bij mij vliegen de emoties al alle kanten op; ik kan me niet voorstellen wat er allemaal in het hoofd van mijn moeder gebeurt. Het is moeilijk om de doemscenario’s en horrorverhalen weg te duwen. Het is toch nog veel te vroeg voor dit soort dingen? Ze is pas 65 en zij, ik en de rest van de familie zijn er nog helemaal niet aan toe om afscheid te nemen. 

Ticket to Ride Play Pink Pink Ribbon

Ho stop! Ik ben al overtuigd.”
Steun Pink Ribbon en koop voor € 6,99 een uitbreidingsset voor Ticket to Ride.

Geen bucketlist?!?

We hebben nog zoveel te doen samen. Gewoon thuis wijntjes drinken en een spelletje spelen, de honden uitlaten, proberen m’n vader in toom te houden (mission impossible) en reisjes maken. De reisliefhebber in mij informeert natuurlijk naar haar bucketlist – niet om die nog even snel af te werken hoor, want ik ga ervan uit dat we nog zeeën van tijd hebben. Maar ze heeft dus geen bucketlist. Onvoorstelbaar voor mij. Of nou… ik heb ‘m eerlijk gezegd ook niet. Simpelweg omdat die van mij meer een boek dan een lijst zou zijn. 

Het reislustige zit dus niet in m’n genen, maar toch heb ik mijn moeder naar heel wat plekken weten te lokken. Door stage te lopen op Aruba, door te studeren in Engeland en gewoon door weekendjes en vakanties te plannen. Zo ging ze mee naar Thailand, wel met zo’n georganiseerde reis, anders werd het toch net iets te spannend. We zijn naar Tunesië geweest, maar ook naar Dublin en Bari en we zijn zelfs gaan backpacken in Mexico. Hoe vet?! 

Duurzame zonnebrand smeren in Mexico: Kim en moeder lachend op de foto

Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker

Nu, in september, heeft mijn moeder haar borstsparende operatie al gehad en krijgt ze bestralingen. Dan volgen er nog hormoonpillen en vele controles. Maar in theorie is ze daarna kankervrij en 99% overlevingskans klinkt ook best lekker. Nu dit speelt, hoor ik ook eigenlijk pas hoe vaak het voorkomt. Zoveel mensen in mijn omgeving blijken op z’n minst ook iemand te kennen die borstkanker heeft of heeft gehad. Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Ik herhaal: één op de zeven. Ongelooflijk toch? 

Koop roze treintjes en steun Pink Ribbon

Daarom is er meer onderzoek nodig, om borstkanker te voorkomen en beter te behandelen. Je hebt vast wel eens gehoord van Pink Ribbon. Misschien heb je zelfs wel eens zo’n armbandje of lintje gekocht om hun werk te steunen. Nu heeft spellendistributeur Asmodee een supermooie actie opgezet om geld op te halen voor Pink Ribbon. 

Je kunt een roze setje treintjes en stations voor het bordspel Ticket to Ride kopen – dat is dat spel waarbij je een treinreis door bijvoorbeeld Europa maakt. Alle winst van de Play Pink uitbreidingsset doneert Asmodee aan Pink Ribbon. Je kunt de uitbreidingsset online bestellen bij Wehkamp, en het Ticket to Ride spel natuurlijk ook – nu zelfs met korting! 

Mijn moeder en ik dus maken dus nu vooral thuis roze treinreizen en zo ontdekken we ook nog eens iets van de Europa. We reizen van Zurich naar Boedapest en van Barcelona naar München. Maar, Mallorca staat er niet op, dus daar moet ik toch in het echt heen. 

Ticket to Ride Play Pink borstkanker

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Asmodee.

Schrijf een reactie