fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 8 mei 2022

Outdoor fans weten het allang: de Italiaanse Alpen, van Zuid-Tirol tot de Dolomieten, zijn fantastisch te ontdekken vanuit de universiteitsstad Trento. Tussen majestueuze bergen, eindeloze wijngaarden en helderblauwe meren en rivieren ligt Trento verscholen: een heerlijke stad waar het woord massatoerisme (nog) niet in het woordenboek is opgenomen. 

Trento ligt in de regio Trentino. In het Nederlands zeggen we ook wel Trente. Ik vind het met een ‘o’ veel Italiaanser klinken, ja toch? Trento ligt overigens maar 50 kilometer ten zuiden van Oostenrijk. Veel inwoners spreken dan ook perfect Duits en ook in de architectuur en het eten herken ik zowel Duitse als Italiaanse invloeden. 

De stad ligt in een bergdal. Het maakt niet uit welke kant ik op kijk, of de achtergrond is een reusachtige berg. Het voelt alsof ik door een decor loop, zo schilderachtig mooi. Zelfs de H&M zit in een statig gebouw met luikjes. 

Trento is een opvallend rustige stad. Misschien omdat mensen het vooral als uitvalsbasis voor de Alpen gebruiken en pas aan het eind van de dag weer terugkomen? Het centrum is namelijk maar klein en toch heb ik alle ruimte, echt alles is op wandelafstand. Dat wandelen is wel wat pittiger als je buiten het centrum komt: de bergen zijn verraderlijk steil, ook in de woonwijken. Als je in Trento woont, heb je geen sportschool meer nodig, mijn kuiten en billen worden (niet ongemerkt, wel onbedoeld) flink getraind. 

First things first, regel een Trentino Guest Card. Die krijg je sowieso als je bij een van de partner accommodaties boekt. Verblijf je ergens anders, dan betaal je € 40 bij het toeristeninformatiepunt. Daarmee heb je een week lang:  

  • Gratis openbaar vervoer in de hele regio
  • Gratis toegang tot musea, kastelen en attracties
  • Korting op proeverijen en lokale producten
  • Korting op nog eens 60 activiteiten

Stadswandeling in Trento 

Begin je verblijf in Trento met een stadswandeling. Zo ken je meteen de weg en heb je direct al leuke weetjes en informatie over de stad. Zo’n stadswandeling brengt je langs de belangrijkste plekken van de stad, zoals de enorme kathedraal, het kasteel en heel veel indrukwekkende, fotogenieke gebouwen. Bijna ieder gebouw heeft wel een vrolijk likje verf gekregen. 

Neem de kabelbaan voor een top uitzicht over de stad

Aan de rand van het centrum neem ik de Sardagna kabelbaan omhoog. Met een paar minuten sta ik boven en als ik uitstap spot ik direct Bistrot Trento Alta. Hier ga ik sowieso straks een aperitivo nemen! Maar eerst ga ik me weer eens boven diepe afgronden begeven met m’n hoogtevrees. Vanaf het uitkijkplatform heb je echt geweldig uitzicht over de stad, maar was het nou echt nodig om de bodem van spijlen te maken, zodat je de diepte in staart? 

Ik schuifel er voetje voor voetje overheen, klamp me vast aan de spijlen en ren dan terug en vraag reispartner Patrick om de foto’s te regelen. Ik voel me meer thuis op het terras van Trento Alta met een Aperol Spritz of een Trentodoc, de frisse mousserende witte wijn uit de regio. 

De onaffe Duomo bezoeken

De kathedraal van Trento, Duomo di San Viglio, mist een toren. Het geld was letterlijk op en dus is het er nooit meer van gekomen. Een echt mooie foto van de kathedraal is me niet gegund, omdat er een enorme tent op het plein staat. Het is deels mijn eigen schuld, want in die tent speelt zich een reisbloggers event af, en daarom ben ik juist in Trento. Ik mag dus niet klagen. 

Er zit een prachtig raam in de vorm van een roos op de voorkant van de duomo. Dit heet het rad van fortuin. Op het Piazza Duomo prijkt voor de kerk een enorme fontein. Dit is de fontein van Neptunes. Hier ontmoeten mensen elkaar graag en zoeken ze wat verkoeling op hete dagen. 

Museum in een tunnel: The Galleries

Twee voormalige snelwegtunnels uit de jaren 70 zijn in 2007 afgesloten voor het verkeer en vervangen door nieuwe. De oude tunnels zijn omgetoverd tot een gratis museum. De ene tunnel is wit en de ander zwart: Galleria bianca en Galleria nera. In de Piedicastello Galleries zijn wisselende tentoonstellingen te vinden en soms is er zelfs een feestje. Je vindt The Galleries vlakbij het station en de kabelbaan. 

Trento’s kasteel Castello del Buonconsiglio

Aan de rand van het historische centrum, aan de rand van de bergen, ligt het Castello del Buonconsiglio. Dit is de belangrijkste bezienswaardigheid van Trento. De eerste steen werd in de 13e eeuw gelegd en sindsdien is het steeds verder uitgebreid. Er woonden bisschoppen, militairen en later ook gevangenen. Inmiddels is het een museum met een prachtige tuin.

Je kunt gerust een paar uur uittrekken voor een bezoek aan het Castello del Buonconsiglio. Er zijn mooie binnenplaatsen, bijzondere muur- en plafondschilderingen en kunstcollecties te bewonderen. Daarnaast heb je op sommige punten ook een prachtig uitzicht over de stad.    

Ik volg ook de audiotour naar de Torre Aquila. Dit is een ruimte in het kasteel waar alle maanden van het jaar op de muur zijn geschilderd. Het leven aan het hof in de middeleeuwen is er per maand op geïllustreerd. Het is indrukwekkend, maar de audiotour duurt mij echt veel te lang. Cultuurbarbaar, I know.

Als je de Trentino Guest Card hebt, mag je gratis het kasteel bezoeken. Anders kost het je een tientje. 

Tip! Ontdek 5 leuke dagtrips die je vanuit Trento kan doen.

De Ponte Alto waterval en kloof

Mijn favoriete bezienswaardigheid in Trento is de Orrido di Ponte Alto. Dit is Fersina rivier heeft hier een berg uitgehold tot een diepe kloof, dat is al eeuwen zo. Rond 1500 werden hier de oudste waterwerken van de wereld gebouwd om Trento te beschermen tegen overstromingen. Al meerdere malen waren er pogingen gedaan, maar steeds weer bereikte het water Trentino. Met de 40 meter hoge watervallen en de dam kwam er eindelijk een blijvende oplossing. De watervallen zijn dus niet natuurlijk, maar door mensen gemaakt.  

Je kunt Ponte Alto alleen maar bezoeken onder begeleiding van een gids. Dat kost slechts 6 euro, of 4 euro met de Trentino Guest Card – online reserveren doe je hier. De gids neemt je mee langs de watervallen het ravijn in en je mag zelfs achter een van de watervallen staan. Altijd netjes achter een hekje natuurlijk. 

Fun fact: “orrido” betekent afschuwelijk. Wat er zo afschuwelijk is aan deze watervallen? Het oorverdovende geluid. Verder zijn ze echt prachtig. Ponte Alto ligt een eindje buiten het centrum, dus pak de bus om er te komen. 

Restaurants en bars in Trento

Er is volop keuze in restaurants en bars in Trento. Gelukkig heb ik op vakantie tijd voor zowel een uitgebreid diner als een uitgebreide lunch. 

Als je tijd hebt, en van eten houdt, kun je eventueel ook een streetfood tour doen in Trento, pasta en tiramisu leren maken of bij een Italiaan thuis eten.

Green Tower restaurant in Trento

Het menu van Green Tower is een typische mix van Italiaans en Oostenrijks eten: van pasta’s en tot apfelstrudels. Het interieur is een beetje kitscherig wit met het hout van een après-ski hut. Er is een ruim terras buiten, erg fijn in de zomermaanden. Green Tower serveert geen culinaire hoogstandjes, maar staat wel garant voor goede, smakelijke porties. 

Website Green Tower
Green Tower op Google Maps

Pizzeria Uva e Menta

Pizzeria Uva e Menta staat bekend om fantastische pizza’s. Er staat een klein verhoogd terrasje voor de deur. Op een zonnige dat moet je je plekje wel strategisch uitkiezen, anders smelt je weg. Bestel bij je pizza een Italiaans speciaalbiertje, de bediening weet precies welk biertje goed bij je pizza en zelfs bij je dessert past!

Website Pizzeria Uva e Menta
Pizzeria Uva e Menta op Google Maps

Bar La Vie en Rose 

Ik wandel eerst een paar keer langs Bar La Vie en Rose als het gesloten is. Het sluit namelijk al om 21 uur. Erg vroeg voor Italiaanse begrippen. Dus ik sluit aan voor een lunch. Het is een klein tentje met kleine tafeltjes met zelfgemaakte Italiaanse gerechten. De inrichting is sfeervol en vol vintage details. Bar La Vie en Rose is ook een geliefde bar voor een cocktail wat later op de middag. 

Bar La Vie en Rose op Google Maps

Bar Pasi

Een van de gezelligste pleintjes in Trento vind ik het Piazza Mario Pasi. Hier zit je lekker rustig terwijl er toch genoeg volk langs wandelt. Het personeel neemt de tijd voor de gasten, iets minder voor het schoonmaken van de tafels. Bar Pasi serveert goede hapjes tijdens het aperitivo. Bestel dus met een gerust hart een Aperol Spritz of Trentodoc hier. 

Bar Pasi op Google Maps

Gelateria Cherry Trento

Onder de bezoekers van Traverse ging er al snel een gerucht als een lopend vuurtje rond. Het duurde niet lang of iedereen had het over Gelateria Cherry Trento. Dit zou de beste ijszaak ik heel Trento zijn. Nu heb ik niet alle ijszaken in Trento geprobeerd, maar ik kan je wel vertellen dat ik hier geen enkele keer teleurgesteld ben. De gelatos van Cherry Trento zijn echt de moeite waard. 

Website Cherry Trento
Cherry Trento op Google Maps

Cherry Trento ijsje - hand met een ijshoorntje voor de ijszaak

Ristorante Al Vo

Ristorante Al Vo is een van de oudste restaurants van Trento. Het is een goed, maar eenvoudig restaurant met stevige, rustieke gerechten. Verwacht dus een carpaccio op het menu, maar dan wel eentje van heel goed vlees. Of denk aan een authentieke risotto, maar dan met een lokale twist. De bediening is ontzettend behulpzaam als je de weg even kwijt raakt in het Italiaans. 

Website Ristorante Al Vo
Ristorante Al Vo op Google Maps

Birreiria Pedavena

Als er zoveel Oostenrijkse invloeden in het Italiaanse Trento te ontdekken zijn, dan ontkom je natuurlijk niet aan een biergarten. Eigenlijk is het meer een enorm groot bierlokaal met een wirwar aan gangen en ruimtes. Drink niet te veel biertjes, want dan raak je geheid de weg kwijt. Wij hadden hier een van de Traverse borrels en dat was erg leuk, check de openingsfoto van onderstaand filmpje maar.

Birreiria Pedavena brouwt hier zelf bier, je eet dan ook tussen de enorme brouwketels. Gewoon simpel pub food. Fijne plek voor een simpele maaltijd en daarna nog éééén biertje. Ja echt, nog eentje. Na deze dan. 

Website Birreiria Pedavena
Birreiria Pedavena op Google Maps

Birreiria Pedavena - twee grote brouwketels in het restaurantgedeelte

Overnachten in Trento

Als je graag gratis een Trentino Guest Card wilt, boek dan bij een van deze accommodaties. Anders zul je de Trentino Guest Card zelf moeten betalen. 

In Trento is er anno 2020 helaas nog geen hostel te vinden. Wel zijn er verschillende hotels en Airbnb’s. Ik verblijf in een Airbnb in de bergen. Weliswaar op loopafstand van het stadscentrum, maar de weg omhoog is behoorlijk pittig en in de avond vrij donker. De gastvrouw Chiara is erg behulpzaam. Inmiddels heeft ze mijn specifieke appartement niet meer te huur, maar wel nog de zolder. Die is minstens zo mooi, en kijk ook eens naar dat uitzicht. Wow. 

Verblijf je liever in een hotel, bekijk dan de opties op Booking.

Hoe kom je in Trento?

Als je wilt vliegen, is Trento het best bereikbaar vanuit Verona. Vind een goede prijs voor je vliegticket bij Skyscanner, Kiwi of Momondo

De bekendere plekken in Italië als Verona, Bergamo en Venetië hebben goede trein connecties naar Trento. Zorg dat je aan het raam zit, want het uitzicht is echt adembenemend. 

Vind treintickets en bustickets bij Omio, of bustickets voor langere afstanden op Busbud.com

Op veel plekken net buiten het stadscentrum kun je trouwens gewoon gratis parkeren. Wees wel voorbereid op een hellingproef, want de wegen zijn ontzettend stijl. Als je nog een auto moet huren voor je stedentrip naar Trento, kijk dan eens bij Sunny Cars: all-inclusive autohuur en in mijn ervaring nooit gedoe. 

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: augustus 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie