fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 30 januari 2023

Zweet, heel veel zweet. Zoveel zweet, dat ik m’n zonnebrand eraf zweet. Muggen achtervolgen me door de dichtgegroeide jungle. De doorns van planten laten krassen op mijn armen en benen achter. Een leuk wandeltochtje op Koh Phangan blijkt behoorlijk afzien. Maar wow, wat is de trek van Haad Rin naar Haad Yuan mooi!

Hoe kom je op Haad Yuan?

Het strand van Haad Yuan op Koh Phangan is alleen per boot of te voet bereikbaar. Heel soms met de auto, maar alleen als de wegen begaanbaar zijn (vraag dit na bij je accommodatie!). Ik kies voor de wandeling (op de heenweg tenminste) en doe de trek van Haad Rin naar Haad Yuan.

Klaar voor de start… Haad Rin

Haad Rin is dé feestplek van Koh Phangan. Hier vinden de Full Moon feesten plaats. Koh Phangan’s feestreputatie is vooral te danken aan Haad Rin. Als er geen Full Moon of Half Moon Party is, is Haad Rin een vrij normale toeristenplek. Veel souvenirwinkels, veel restaurantjes. Het enige wat verraadt dat het hier soms helemaal los gaat, zijn de decoratie op de straten richting het strand en de neon-shirts met Full Moon logo’s die je overal kunt kopen.

Ik vind Haad Rin niet echt een charmante plek. Wel moet ik toegeven dat het strand hier op een normale, doordeweekse dag echt wel mooi is. Ik ben ruim vijf weken op Koh Phangan en ben maar één keer in Haad Rin te vinden. En niet eens voor een feestje! Ik ga me namelijk niet dansend in het zweet werken, maar wandelend.

Start van het Haad Rin – Haad Yuan bergpad

Het startpunt van de Haad Rin-Haad Yuan wandeltocht is lastig te vinden. Het wandelpad begint achter de Palita Lodge. Als je met je rug naar de 7-Eleven staat, loop je een stukje naar rechts en sla je linksaf bij het grote groene bewegwijzeringsbord boven de straat met ‘Haad Rin Beach’ erop. Je komt dan langs een kleine parkeerplaats waar veel autobanden liggen. Loop richting de ingang van de Palita Lodge en sla bij het muurtje linksaf het hoekje om. Dit is het begin van je trek! Check ook Google Maps hier. Het is eerst een klein paadje wat je omhoog langs wat huizen leidt, een beetje alsof je door iemands tuin loopt.

Op de hele route zijn wat pijlen getekend zodat je weet dat je nog de goede kant op gaat. De ene keer zijn de aanwijzingen wat duidelijker dan de andere keer…

Wandelen van Haad Rin naar Haad Yuan

De Haad Rin naar Haad Yuan wandeltocht is misschien qua afstand niet zo heftig (zo’n 4 kilometer lang), maar het is een behoorlijke klim. Zeker het eerste stukje is klauteren, klauteren en klauteren. Binnen tien minuten ben ik dus al doorweekt. De tocht zou op papier ongeveer een uur tot 1,5 uur moeten duren. Ik doe er dik twee uur over. Ook te danken aan een verkeerde afslag halverwege. Mocht je twijfelen of je het kleine riviertje over moet op bij een grote steen, het antwoord is ja.

De omgeving is extreem groen: zo mooi! Vergeet je muggenspray, zonnebrand en liters water niet trouwens. Onderweg is niets te koop.

Uitzicht over Haad Yuan

Op de route ligt een uitkijkpunt met een adembenemend uitzicht over Haad Yuan Beach. Daar besef ik me ook hoe hoog ik al geklommen ben. Deze trek is niet voor watjes. Wandelschoenen zijn ook echt geen overbodige luxe, want sommige stukken zijn dichtbegroeid, hier en daar moet ik me optrekken aan takken en soms klamp ik me juist vast aan een boom voor stabiliteit. Het laatste stuk is dalen en daar ligt dan weer veel los zand. Als ik richting het eind wordt ingehaald door een hippie op blote voeten, kan ik niet anders dan aan mezelf twijfelen en teleurgesteld zijn in mijn conditie. Ik houd mezelf maar voor dat deze man dit dagelijks doet.

Strand van Haad Yuan

De eindbestemming is het strand van Haad Yuan. Dit is een dunne strook strand met een paar restaurantjes. Bij Big Blue, de eerste aan je linkerhand, kun je een simpel ontbijtje krijgen. Ik raad je aan de houten steigers aan de linkerkant te volgen en bij het tentje daarboven wat te gaan eten of drinken. Dit is het restaurant van Bamboo Hut. Het uitzicht is fenomenaal.

Feestvierders op Haad Yuan

Op vrijdagen is er vaak een feestje in Guys Bar en ook in Eden Garden zijn er feestjes, meestal op zaterdag. Ik kom zondag aan het eind van de ochtend aan op Haad Yuan en die-hard feestvierders zijn nog steeds bezig. Ik had gehoopt op een duik in het water en een beetje chillen, maar ik voel niet op mijn plek tussen de dronken feestvierders.

Tip! Neem contant geld mee, je kunt niet pinnen of met credit card betalen op Haad Yuan.

Boottocht tussen Haad Yuan en Haad Rin

Mijn beste vriend en ik pakken na een drankje en een hapje de boot weer terug naar Haad Rin. We betalen 400 baht per persoon voor dat tochtje. Belachelijk duur. De prijs is afhankelijk van hoeveel mensen er mee willen en met welk been de kapitein die dag uit bed is gestapt. Reken op 150 tot 400 baht. Het idee is dat de mannen samen met de kapitein de boot het water induwen zodat we kunnen vertrekken. De mannen die met ons meevaren zijn echter zo dronken dat ze de boot de verkeerde kant op duwen. Bedankt jongens.

Het boottochtje is nogal pittig: de boot klapt hard op het water en de golven zijn enorm. Ik begin bijna te denken dat ik de terugweg ook beter lopend had kunnen doen. Wat een opluchting als ik weer veilig aan wal sta. De boot zet me af bij de Haad Rin Pier. Dat is aan de andere kant van het stadje. Mocht je dus de scooter bij de start van de wandeling hebben geparkeerd, dan moet je nog even een stukje lopen. Maar ach, na de Haad Rin – Haad Yuan trek kun je die paar meters nog wel aan!

Meer Koh Phangan tips vind je hier.

Meer Thailand inspiratie

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. En WithLocals heeft ook leuke tours. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Krijg je al helemaal zin in je Thailand trip? Snap ik! Om je voorpret verder aan te wakkeren kun je alvast een reisgids bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Treinbus en boot. Reserveer bussen, treinen en boten in Thailand met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, Corendon, Shoestring of de Vakantie Discounter? En dan heb je ook nog D-reizen.
 • Yoga retreat. Of, ga lekker op yoga retreat in Thailand.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: april 2019. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie