fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 9 februari 2023

Sound healing, fire puja, kirtan: welkom op spiritueel Koh Phangan in Thailand. De hippiecultuur is zeker aanwezig op het eiland. Maar voor de niet-hippies onder ons: wat houden die activiteiten eigenlijk in? En is het ook voor de wat minder spirituele mensen goed toegankelijk?

Tijdens mijn Yoga Teacher Training op Koh Phangan, besluit ik er helemaal voor te gaan. Een dikke maand leef ik in mijn yoga bubble. Ik eet in vegetarische restaurants, drink geen koffie en alcohol en alle spirituele, zweverige bijeenkomsten wil ik een keertje meemaken. En zo sta ik dus op een zondagochtend wild te dansen met alleen een glaasje water, offer ik bloemblaadjes aan het vuur en lig ik met tientallen anderen op de grond te luisteren naar klanken. Benieuwd naar wat spiritueel Koh Phangan je te bieden heeft? Ik leg je uit wat je kunt verwachten bij verschillende sessies.

Sound Healing op Koh Phangan

Bij een sound healing is het idee dat je dankzij klanken ontspant en heelt. De klanken zenden trillingen, vibraties uit en die voel je in je lichaam. Ze dringen door in je cellen, organen en botten. En in je aura en chakra’s. Maar staar je niet blind op die twee als je dat niet helemaal ligt. Tijdens een sound healing maakt een begeleider klanken met de stem, klankschalen, drums, stemvorken en meer instrumenten en voorwerpen. Zie het als een soort concert terwijl je comfortabel op de grond ligt. Oogjes dicht en luisteren.

Ik doe twee keer een shamanic sound healing bij Orion. Shamanic betekent dat er sjamaanse medicijnliederen worden gezongen. Het doet mij een beetje aan Indianen denken qua geluid (of is dat heel oneerbiedig? Sorry!). De eerste keer vind ik fantastisch. De groep begint met gezamenlijk ademhalen om ervoor te zorgen dat we allemaal in het hier-en-nu zijn. Vervolgens gaat iedereen op z’n matje liggen en is het verder aan de begeleider. Als de begeleider zich door de ruimte beweegt met zijn instrumenten voel ik echt de trillingen. Ik kom er heerlijk ontspannen en rozig vandaan. De tweede keer vind ik het wel mooi, maar voel ik eigenlijk niets gebeuren. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, misschien had de begeleider zijn dag niet. Geen idee.

 • Moeilijkheidsgraad: simpel, je hoeft alleen maar te liggen en te luisteren
 • Zweverigheidsgehalte: gemiddeld
 • Waar te doen: Orion, check het schema en zorg dat je op tijd bent. Reserveren is niet mogelijk.
Circle Shala van Orion op Koh Phangan

Ecstatic Dance op Koh Phangan

Ik had nog nooit van Ecstatic Dance gehoord voordat ik op Koh Phangan was geweest. Maar het blijkt behoorlijk populair, ook in Nederland wordt ’t aangeboden.

Heel kort door de bocht is Ecstatic Dance lekker uitbundig dansen op blote voeten, zonder schaamte en zonder oordeel, op alleen een glaasje water. De spirituele gedachte erbij is dat je door te dansen dichter bij jezelf komt, je zorgen loslaat en je hart opent. Het dansen doe je dus echt voor jezelf en met jezelf. Op de dansvloer mag niet gepraat worden, mag je geen foto’s maken en mag je geen mensen veroordelen.

Op Koh Phangan ga ik twee keer naar Ecstatic Dance. Een keertje in de ochtend en een keertje in de avond. Die in de ochtend is voor mij echt wel even een stap. Langzaam druppelen de mensen binnen. De mensen die vaker zijn geweest beginnen al rustig te dansen. Ik zoek eerst een plekje uit aan de zijkant. De muziek wordt stilgelegd en we starten met een gezamenlijk meditatiemoment. De regels van Ecstatic Dance worden nog eens uitgelegd en dan begint het dansen. Eerst nog wat onwennig, maar al snel verdwijnt alle schaamte. Er is bij Ecstatic Dance namelijk altijd iemand die gekker/slechter/uitbundiger danst dan jij. En dat maakt niet uit, alles is oké hier. Het voelt heerlijk vrij.

Op de dansvloer mag je dus niet praten en het is ook niet de bedoeling dat je onuitgenodigd iemand aanraakt. Heerlijk voor de vrouwen dus, want hier geen gebillenknijp en vervelende kerels die denken dat het leuk is om tegen je aan te schuren. De tweede keer ga ik in de avond en dan is het eigenlijk net als een avondje uit, maar dan zonder alcohol. Beide keren zijn uiteraard een zweterige bedoeling: zoveel mensen, zoveel dansmoves op dansvloer en dat op een bloedheet tropisch eiland.

 • Moeilijkheidsgraad: simpel, je hoeft niet eens in de maat te dansen
 • Zweverigheidsgehalte: laag, gewoon lekker dansen
 • Waar te doen: Pyramid (agenda) en Jaran (agenda). Reserveren is niet mogelijk.

Yoga op Koh Phangan

Koh Phangan heeft yoga omarmd. Er zijn talloze yogascholen waar je een les kan volgen. Ashtanga, vinyasa, hatha… noem het maar op. Van alle spirituele belevenissen op Koh Phangan, is yoga waarschijnlijk de toegankelijkste. Uiteraard ligt het er wel een beetje aan welke les je uitkiest, zowel qua moeilijkheidsgraad als zweverigheidsgehalte. Bij yoga gaat het erom dat je je lichaam en geest met elkaar in connectie brengt. Eén van de manieren om dat te doen is door yogaposes te beoefenen. Daarnaast kun je allerlei ademhalingstechnieken leren. Dit zijn de twee voornaamste onderdelen van yoga die in een les naar voren komen.

Als je nog veel dieper wilt gaan en meer wilt leren, dan kun je een Yoga Teacher Training overwegen. Ik heb die van mij op Koh Phangan gevolgd. Lees in deze blog alles over de praktische kant van mijn Yoga Teacher Training en in deze blog hoe ik mijn yoga ervaring op Koh Phangan heb beleefd.

 • Moeilijkheidsgraad: afhankelijk van welke les je uitkiest
 • Zweverigheidsgehalte: laag tot hoog
 • Waar te doen: Orion (agenda) of Pyramid (agenda), of één van de vele andere opties.

Tip! Je kunt ook een korte retreat doen, kijk eens bij BookYogaRetreats.

Kirtan op Koh Phangan

Een kirtan is een zangsessie waarbij de begeleider voorzingt en de groep dat herhaalt. Het zijn eenvoudige mantra’s die steeds herhaald worden. Een ‘liedje’ kan wel een kwartier duren! Het idee is dat je zo bezig bent met het zingen dat er niks anders meer is. Je zingt allerlei benamingen van Hindoeïstische goden en daardoor raak je in een meditatieve staat. Als dat je iets te ver gaat, kun je het gewoon zien als lekker een paar uur zingen zonder schaamte.

Vaak zal degene die de kirtan begeleidt vooraan kaarsen, beelden en afbeeldingen van goden plaatsen. Meestal is er één ‘hoofdzanger’ en zijn er enkele andere mensen die meezingen en instrumenten bespelen. In principe zit je met je gezicht richting de begeleiders, maar als je zin hebt, mag je ook dansen. Je hoeft zelfs niet eens te zingen, je mag ook gewoon luisteren.

Op Koh Phangan doe ik een paar keer bij een kirtan bij mijn yogalerares Akari. Je vindt haar muziek ook op Spotify. De kirtan wordt geopend door een korte gezamenlijke meditatie. Vervolgens begint de muziek. Wat ik tof vind, is dat Akari uitlegt waar we over zingen. De woorden zijn namelijk onnavolgbaar en we krijgen ze bewust niet op papier. Dan zouden we ons meer zorgen maken over de juiste uitspraak dan dat we hier in het moment zijn. Ik vind de kirtan fantastisch: de stem van Akari is zo mooi en ik ben echt in het hier-en-nu. Als je op Koh Phangan bent, en een kirtan wilt doen: doe het bij Akari als ze op het eiland is. Je gaat geen spijt krijgen.

Hoe een kirtan precies wordt gehouden, is erg afhankelijk van wie het organiseert. In Amsterdam bezoek ik ook een kirtan en dat is voor mij wel next level kirtan. Ik dacht even lekker anoniem in een groep te gaan zingen, maar hier moet ik opstaan, vreemde mensen 1-op-1 toezingen en mag je ook in je eentje zingen voor de hele groep. Dit gaat mij een stapje te ver.

 • Moeilijkheidsgraad: simpel, je luistert of je reproduceert de klanken die je hoort
 • Zweverigheidsgehalte: gemiddeld
 • Waar te doen: Orion, check het schema en zorg dat je op tijd bent. Reserveren is niet mogelijk.

Fire puja op Koh Phangan

Een fire puja is een ritueel met rook en vuur waarbij er offers worden gemaakt aan goden en geesten. De rook zelf is een offer, het vuur ook en daarnaast worden er bijvoorbeeld bloemblaadjes, sesamzaadjes of takjes in het vuur gegooid. Ieder offer staat voor iets anders. Dit wordt gedaan om de goden en geesten gunstig te stemmen, maar ook om obstakels en zorgen in je leven te verwijderen. Het is een soort reiniging van je ziel.

Ik maak een fire puja op het strand mee. Mijn yogagroepje heeft zich allemaal netjes in het wit gekleed, maar blijkbaar zijn de blote schouders een no-go. Dat wisten we niet, dus de fire puja begint een beetje ongemakkelijk. Iedereen verzamelt zich rondom het vuur en wacht af. De begeleider zingt mantra’s, geeft wat uitleg, offert bloemblaadjes en rinkelt met belletjes.

Ik vind het idee van je zorgen in het vuur te gooien mooi, maar deze fire puja doet niks voor me. Ik kijk geregeld op mijn horloge en raak een beetje verveeld. Als ik zo de groep rond kijk, zijn er ook genoeg mensen die het wel intens beleven. Prima, ik heb in ieder geval geleerd dat een fire puja (op dit moment) niet voor mij bedoeld is.

 • Moeilijkheidsgraad: simpel, gewoon luisteren en wat in het vuur gooien
 • Zweverigheidsgehalte: hoog
 • Waar te doen: Orion, check het schema en zorg dat je op tijd bent. Reserveren is niet mogelijk.

Nog meer spiritueel Koh Phangan

Koh Phangan heeft nog veel meer spirituele/zweverige/hippie ervaringen te bieden. Contact improvisatie, cacao ceremonies, Ayurveda sessies, tarot, handlezingen of astrologie? Je kunt het hier echt allemaal beleven. Het mooie is dat in de omgeving van Sri Thanu echt iedereen dit de normaalste zaak van de dag vindt. Dus je hoeft je hier niet te schamen. Als er een plek is om dit allemaal eens uit te proberen, dan is het Koh Phangan wel.

Tip! Even niet spiritueel doen? Check dan deze uitgebreide lijst met Koh Phangan tips.

Meer Thailand inspiratie

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. En WithLocals heeft ook leuke tours. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Krijg je al helemaal zin in je Thailand trip? Snap ik! Om je voorpret verder aan te wakkeren kun je alvast een reisgids bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Treinbus en boot. Reserveer bussen, treinen en boten in Thailand met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, Corendon, Shoestring of de Vakantie Discounter? En dan heb je ook nog D-reizen.
 • Yoga retreat. Of, ga lekker op yoga retreat in Thailand.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie