fbpx

Laatste update: 20 januari 2016

Soepstengels. Ik heb ze al in geen eeuwigheid meer gegeten. In Italië komt daar verandering in. Sterker nog: ik maak ze zelf in Barolo!

Piepklein Barolo

Ik ben met twee vriendinnen in Barolo in de regio Piemonte. We doen vandaag een wijntour, maar zijn in het dorpje Barolo even compleet afgeleid. Het dorpje Barolo is bekend vanwege de Barolo wijn. Die gaan we zeker nog proeven vandaag, na onze lunch bij het fijne BaroloFriends.

restaurant BaroloFriends

We lopen een rondje door het dorp. Met nog geen achthonderd inwoners kun je je vast voorstellen dat dit een heel klein rondje is. Op deze regenachtige dag trekt een klein bakkerijtje onze aandacht.

Soepstengels aan de lopende band

Ik sta nogal opvallend naar binnen te gluren bij bakkerij Dal Forno dei Fratello Cravero. De bakkers vinden het vast zielig voor me, zo in de regen, want ze wenken me naar binnen. Ik roep Britt en Ming dus snel mee de warmte in. Dankzij de flinke oven is de kleine ruimte snel verwarmd. We kletsen wat in een bijzondere mix van Engels en Italiaans. Het blijkt een familiebakkerij te zijn. Twee zussen en een broer staan aan de lopende band lange slierten te maken van rolletjes deeg: soepstengels! Wij mogen het ook proberen. Het is gelukkig niet zo moeilijk, maar ons tempo ligt vele malen lager dan dat van hen.

soepstengels Dal Forno dei Fratello Cravero

De bakkers maken iedere ochtend het deeg dat vervolgens vier uur moet rijzen in een warme ruimte. Er liggen verschillende grote platen klaar met deeg. Er is nog wat werk te verzetten deze dag! De plaat wordt geplaatst voor een machine die kleine rolletjes snijdt van het deeg. Vervolgens moet met de hand het rolletje uitgerekt worden om daarna op de bakplaat terecht te komen.

soepstengels Dal Forno dei Fratello Cravero barolo

Warm welkom bij Dal Forno dei Fratello Cravero

De soepstengels gaan tien minuten de oven in en dan mogen we ze proeven. Yum! Dit kleine bakkerijtje blijkt restaurants en liefhebbers uit de hele regio te voorzien. De soepstengels zijn er in verschillende smaken, allemaal volgens authentiek recept en authentieke bereiding. Wat een onwijs gave ervaring om er zo bovenop te mogen staan. We voelen ons helemaal uniek. Dat idee verdwijnt wel als onze gids later vertelt dat de toeristen er in het hoogseizoen rijendik staan te wachten. Ach ja, wij hadden in ieder geval het bakkerrijk voor ons alleen.

soepstengels maken barolo

soepstengels uit de oven vers barolo

Schrijf een reactie