fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 juni 2023

Sirmione in Italië. Wat ooit een idyllisch Italiaans dorpje aan het Gardameer was, is een heuse tourist trap geworden. Het dorpje gaat ten onder aan z’n eigen succes. Omdat het kasteel Rocca Scaligera een indrukwekkende bezienswaardigheid is, vind ik toch dat je het dorpje niet over mag slaan. Erin en eruit dus maar. 

Massatoerisme in Sirmione, Italië

Als mijn reispartner en ik met de auto Sirmione inrijden, vinden we eenvoudig de weg naar het kasteel en het schiereiland. Gewoon de rest van de toeristen volgen naar de enorme parkeerplaats. Als we hier onze auto parkeren weten we al dat we het zwaar gaan krijgen in Sirmione: te veel mensen, te weinig ruimte. 

Tip! Als je nog een auto moet huren in Italië, kijk dan eens bij Sunny Cars.

Rocca Scaligera met een gids (het kasteel van Sirmioine)

Je wandelt Sirmione binnen via de brug over de slotgracht. Het mooie Rocca Scaligera kasteel ligt direct aan je rechterhand. Wij wandelen direct naar binnen om een kaartje te kopen (8 euro, 2020) en kunnen binnen een paar minuten mee met de gids. De gids is niet zo spraakzaam, maar toch zijn we er blij mee want met hem mogen we op plaatsen in het kasteel komen die anders niet toegankelijk zijn.  

Het kasteel van Sirmione is gebouwd in de 13e eeuw en heeft twee ophaalbruggen. Aan drie kanten grenst het aan het Gardameer. Het indrukwekkendste stukje is het kleine, omsloten haventje aan de achterkant van het kasteel. Dat steekt prachtig af tegen het blauwe water. Met de gids mogen we hier ook even rondlopen. 

Google Maps locatie

Meer van Sirmione zien

Kasteeel Rocca Scaligera ligt op het smalste stukje van het schiereiland Sirmione. Als je verder het dorpje inloopt, wordt het wat breder. Daar vind je winkeltjes (vooral souvenirs) en restaurants die de hoofdprijs vragen. Wij vinden een betaalbaar kopje koffie bij Bar Bussola. Hier staat het vol Italianen dus dat lijkt ons een goed teken. Loop je wat verder door dan kom je op het groene gedeelte van het schiereiland waar je iets meer rust vindt. 

Google Maps locatie

Wanneer Sirmione bezoeken?

Probeer Sirmione aan het Gardameer zo vroeg mogelijk te bezoeken, zeker als je in het hoogseizoen reist. Dan is het ook in het kasteel nog goed te doen qua mensen. Voor een authentiek Italiaans gevoel raad ik je aan om vooral in een ander dorpje (Salò is leuk!) rond te slenteren en van het eten te genieten. Sirmione is voor mij echt een gevalletje erin en eruit.

Maar, misschien is het vanaf het water wel heel leuk:

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: Augustus 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie