fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 10 augustus 2023

Als ik online foto’s opzoek van Sintra (vlakbij Lissabon in Portugal) zie ik prachtig blauwe luchten, een knalgeel kasteel, een met mos begroeide ceremoniële put en nog veel meer moois. Dat wil ik ook zien! Maar dat gaat grandioos mis….

Strakke Sintra planning

Sintra is een dorp met nogal wat bezienswaardigheden: het paleis van Pena, het Moorse kasteel en het Quinta da Regaleira paleis – om er maar even een paar op te noemen. Er is veel te doen in dit kleine dorp, dus slim plannen is een must. Want niet alleen staat er nogal wat op je dagplanning, het is zeker in de zomermaanden ook stervensdruk. Nu ben ik er in December, dus ik heb goede hoop. 

Zelf of met een tour Sintra bezoeken?

Er worden ontzettend veel tours naar Sintra aangeboden. Je bent dan in de meeste gevallen een volle dag op pad en zo weet je zeker dat je precies te zien krijgt wat je wilt. Maar je kunt Sintra ook prima zelfstandig bezoeken. Er rijdt een trein tussen Lissabon en Sintra of je pakt de taxi met een paar mensen. In Sintra zelf kun je voor een hop-on, hop-off bus kiezen of een tuk tuk pakken. De afstand tussen sommige bezienswaardigheden kun je ook lopend afleggen. Zorg wel dat je je tickets al binnen hebt, dat scheelt rijen. 

Weersvoorspelling Sintra

De weersvoorspelling is alleen niet heel positief. Het is koud en er valt af en toe een bui. Maar ja, dit is mijn enige kans tijdens mijn verblijf in Lissabon, dus ik besluit dat ik niet van suiker ben. Ik kan me best een beetje tussen door de buien door bewegen. Toch? 

Fout. Ik heb mijn ticket voor het Pena paleis alvast online gekocht zodat ik verzekerd ben van een plekje tijdens het eerste tijdslot. Ik ben met een Bolt taxi vanuit Lissabon gekomen, en hoe dichter ik bij Sintra kom en hoe verder de chauffeur me de bergen in rijdt, hoe slechter het weer wordt. Maar dan ben ik nog hoopvol: het bezoek begint binnen. Daarna is het vast droog. 

Het kleurrijke Pena paleis in Sintra

Bij de ingang van het Pena paleis in Sintra kun je voor een klein bedrag het busje naar boven naar de ingang nemen. Het is ook prima beloopbaar hoor. Ik wil gewoon zo veel mogelijk tijd besparen zodat ik zo veel mogelijk kan doen in Sintra.

Het is slim om al wat eerder dan je tijdslot bij het Pena paleis aan te komen. Het tijdslot wordt namelijk streng gehanteerd. De rij wordt pas binnengelaten als het begin van het tijdslot aanbreekt. Ik vind het fijn om vooraan in die rij te staan zodat ik de verschillende ruimtes binnen als eerste betreedt en kan bewonderen. En zo nog wat foto’s zonder mensen kan schieten. Het is erg mooie pracht en praal en overal staan duidelijke bordjes met een beschrijving. 

So far so good, maar eenmaal buiten is het er niet beter op geworden. Het is letterlijk overal grijs en bewolkt. Die prachtige gele en rode muren kan in nauwelijks zien in de mist. Nu snap ik ook wel dat de foto’s online flink gefotoshopt zijn, maar dit is wel het andere uiterste. Echt zo zonde. 

Toch wandel ik door de regen ook door de tuin. Er is daar ook nog het één en ander te zien, zoals de paardenstal en kassen. Mooi, maar ondertussen worden mijn sokken langzaam nat. 

De uitzichten van het Moorse kasteel in Sintra

Vanaf het Pena paleis kun je tussendoor een bospad volgen richting het Castelo dos Mouros. Het is een ongelijk pad dat omhoog en omlaag gaat, dus niet geschikt als je slecht ter been bent.

Ook voor het Moorse kasteel kun je al online een ticket kopen, eventueel met audiogids. Dit Moorse kasteel stamt uit de 11e eeuw. Eigenlijk is het vooral een ruïne en kom je dus voor het uitzicht. Het uitzicht wat er op een regenachtige, bewolkte dag simpelweg niet is. Dan loop je over de oude muren en zie je, zoals ik, precies niks. 

Naast het water dat al in mijn schoenen zit, zakt de moed me hier inmiddels ook in de schoenen. Ik wilde echt graag alles van Sintra zien, maar dit heeft totaal geen zin. Ik wandel dus terug naar het treinstation en boek in de trein alvast een massage voor zo meteen in Lissabon. Dat lijkt me een beter plan. 

Dus, is het een goed idee om met regen naar Sintra te gaan? Nee. 

Kom maar gewoon nog eens terug naar dit deel van Portugal. Dat ga ik zeker doen!

Meer Portugal inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Tours met een lokale gids regel je via WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalks en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
 • Bus en trein. Reis met Busbud of FlixBus naar Portugal. En reserveer bussen en treinen ter plaatse met 12Go of Omio.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring, Sawadee of Corendon. En er is ook nog D-Reizen of Sunweb.
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Portugal.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie