fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 8 mei 2022

De huizen van Santanyí hebben een goudwitte gloed dankzij het zandsteen. Als de zon er op valt, sprankelt het stadje. Hier en daar is een palmboom neergezet om je lekker in de Mediterrane sfeer te brengen. Santantyí verdient zeker een bezoek tijdens je verblijf op Mallorca. Trek er een halve dag voor uit en vergeet het nationale park Mondragó niet!

Waar ligt Santanyí eigenlijk?

Santanyí in Mallorca is een gemeente en een plaats. Het gebied ligt in het zuidoosten van Mallorca en reikt van het zuidelijkste puntje (de vuurtoren van Cap Salines) tot het populaire vakantieoord Cala D’or. Het oude centrum van Santanyí is gezellig en niet te druk, maar wel met volop mogelijkheden voor een hapje of een drankje. Het strand van Santanyí ligt vier kilometer verderop. 

Porta Murada Santanyí Mallorca

Het centrum van Santanyí

Santanyí staat bekend als een artistiek stadje. Als je een wandelingetje door het centrum maakt, loop je ongetwijfeld langs werkplaatsen van kunstenaars en een paar galerieën. Als je originele souvenirs wilt inslaan, ben je in Santanyí dus op de juiste plek beland. Er zijn kunstwinkels, woonwinkels én er is een vestiging van Tony Mora. Tony wie? Tony Mora, eigenlijk Antonio Mora, verkoopt handgemaakte cowboylaarzen. Echt heel mooi, wel prijzig. Ook in Nederland te koop trouwens, maar da’s toch anders. 

Op woensdagochtend en op zaterdagochtend is er markt in Santanyí. Leuk om even overheen te lopen en vervolgens ergens op een terrasje te ploffen. Want die zijn er genoeg. Wat betreft bezienswaardigheden is er niet veel te beleven in het stadje. Zoals altijd is er een kerk en een centraal plein, maar verder is het vooral een plek om tussen je koffie en sangria door rond te dwalen, winkels en galerieën te bezoeken.

Vroeger stond Santanyí onder vrijwel continue dreiging van piraten. Daarom is er een stevige stadsmuur gebouwd. Dat zie je vandaag de dag nog. Die muur dan hè, niet de piraten. De Porta Murada is de oude toegangspoort van de stad. 

Omdat het centrum omringd is en de straten zo smal, kun je er het best iets buiten parkeren en een klein stukje lopen. Parkeer gratis hier of hier

Tip! Nog geen huurauto geregeld? Probeer het bij Sunny Cars of Easyterra. Mijn favoriete autoverhuurders omdat je direct alles regelt. Geen gedoe dus bij het afhalen met extra verzekeringen die ze je proberen aan te smeren.

Restaurant tips in Santanyí

Er zitten eigenlijk behoorlijk veel leuke opties in Santanyí om te eten. Lastig kiezen dus! Ik heb twee restaurants uitgeprobeerd. In het hoogseizoen is het slim om even te bellen en een tafeltje te reserveren. Maar ook in het winterseizoen kun je beter een telefoontje wagen om te checken of het restaurant van jouw keuze wel open is. 

Restaurant Retroway

Retroway is een vegetarisch en veganistisch restaurant. Het zit iets uit het centrum en aan een drukke weg. Vanaf de straat gezien ziet het er eigenlijk niet heel aantrekkelijk uit. Maar binnen is het heerlijk rustig en er is een fijne buitenruimte voor zonnige dagen. Je kunt bij Retroway zowel lunchen als avondeten, maar check wel even de openingstijden. Ik vind de lunchgerechten heerlijk, maar de porties zijn niet erg groot. De bietenravioli is erg lekker bijvoorbeeld. Voor een cappuccino zou ik een andere plek opzoeken (lees: niet lekker). 

Google Maps locatie Retroway

Restaurant Alchemy

In de zomer kun je heerlijk op het plein op het terras zitten bij Alchemy, in de winter zit je in het gezellig restaurant met de verwarming op standje doorbakken. Alchemy is een restaurant met een beetje van alles wat: pizza, wok, tapas, vis… Ik geef meteen toe dat ik dat geen goed teken vind: maak een keuze! En doe dat goed. Maar, ik ben blij verrast door de tapas. Ze zijn supersmaakvol en naast de ‘standaard’ tapas als gehaktballetjes in tomatensaus en patatas bravas, staan er een paar creatieve opties op het menu. 

Google Maps locatie Alchemy

Naar het strand

Je hoeft niet ver te rijden of je bent al op het strand. Santanyí zelf heeft een strand, maar je kunt ook naar Cala D’or of het nationale park Mondragó voor een stranddag. Ik zou voor de tweede optie gaan. Cala D’or is echt een seizoensdorp. In het naseizoen, als ik er ben, is het een uitgestorven vakantiedorp. Bijna alle horeca is dicht, de meeste hotels ook. Het is echt verlaten en sfeerloos. Maar eerlijk gezegd vind ik dat wel prima, want gezien de hoeveelheid souvenirshops, hotels en bars weet ik al dit dit stukje Mallorca in de zomermaanden voor mij veel te intens is. In de rustiger periode is het wel leuk om even de strandjes van Cala D’or af te lopen: Cala Petita, Cala Gran en Cala Esmeralda bijvoorbeeld. Kijk ook eens naar de foto’s wat een verschil het maakt als de zon vol op zo’n baaitje staat!

Vanuit Santanyí: Nationale park Mondragó 

Vanuit Santanyí ben je zo in het nationale park Mondragó (Parc natural de Mondragó). Hier zijn vijf korte wandelroutes tussen verschillende afgelegen strandjes uitgestippeld die je aan elkaar kunt rijgen. Wij doen er vier in een middag. Het is een bosrijk gebied, direct aan de kliffen. Perfecte plek ook voor een picknick. De baaitjes zijn prachtig en in de herfst heerlijk rustig. Ik kan me goed voorstellen dat het hier enorm druk wordt in de zomer. Gelukkig zijn er meerdere baaitjes zodat je toch de beste voor jou kan uitkiezen.  

Google Maps locatie

De leukste hotels in Santanyí

Wil je graag je hele vakantie of een paar nachten doorbrengen in Santanyí? Dit zijn leuke hotels en bed & breakfasts:

Meer Mallorca inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie