fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Zand in mijn neus. Zand in mijn schoenen. Zand in mijn haar. Zand in mijn fototoestel. Zand in mijn oor. Zandhappen is precies waarom ik in Huacachina in Peru ben. Deze kleine oase tussen de zandduinen staat bekend om sandboarden en dune buggies.

Steile klim

De hele dag door vertrekken er groepen die ofwel de duinen zelf opklimmen of met een dune buggy op pad gaan. De zandduinen zijn behoorlijk steil. Een klim van 20 minuten omhoog wordt beloond met 45 seconden pret. Bij de dune buggy tours zitten vaak ook een aantal sandboard duinen inbegrepen. Dat scheelt veel heuvelop lopen! Vraag bij een paar aanbieders naar de mogelijkheden en de prijs. Verblijf je bij het Banana’s Adventure hostel dan is een tripje met de dune buggies met sandboarden inclusief. Hier betaal je iets meer voor je verblijf, maar bij iedere nacht krijg je ook een activiteit.

Zandduinen van Huacachina

Dune buggy madness

De chauffeurs van de dune buggies rijden als idioten door het zandlandschap. Denk: steile duinen, veel snelheid en gillende toeristen. Ik probeer er een filmpje van te maken, maar mijn camera stil houden is een onmogelijke opgave. Dan maar genieten. Ik klem me stevig vast, check mijn gordel nog een keer en mijn hart slaat over bij iedere afdaling. Dit voelt totaal niet veilig en toch is het zo gaaf!

Tip! Ontdek wat je nog meer kunt doen in Huacachina.

Hoogtevrees en sandboarden

Bij sandboarden zoef je op je buik keihard zandduinen af. De echte daredevils gaan zelfs staand naar beneden. Ik ga gewoon niet. Mijn hoogtevrees slaat bovenaan de zandduin keihard in. Ik heb mezelf echt wel eens eerder over deze grens gepusht (check mijn puenting-ervaring bijvoorbeeld), maar nu slaan de goedbedoelde aanmoedigingen (“maar iedereen doet het”) totaal de plank/het sandboard mis. Dat is echt precies wat je op dit momenten niet tegen me moet zeggen. Sandboarding is een adrenaline rush van nauwelijks een minuut die ik met liefde oversla. Liever kijk en luister ik naar degenen die wel gaan. De één vol overgave, de ander voetje voor voetje inclusief ijselijke gil.

Sandboarden op je buik

Fotogenieke zandduinen

Met wat wax worden de sandboards extra glad gemaakt. Als je dat er niet op smeert, ga je nauwelijks vooruit. Een lange broek, een shirt met lange mouwen en gesloten schoenen zijn een aanrader. Het zand schuurt en veroorzaakt makkelijk schaafwonden. Een sjawl of iets anders voor je mond is ook geen overbodige luxe. Gillen terwijl het zand door de snelheid omhoog stuift is geen goede combinatie. Onvermijdbaar gevolg: zandhappen. Eén voor één gaat de groep naar beneden om elkaar daar op te wachten en de volgende zandduin te overmeesteren. Ondertussen loop ik samen met een Nieuw-Zeelands meisje de duinen af. Onze voeten zakken volledig weg in het zand. De wind raast langs ons. Het lopen is ontzettend zwaar, maar het alternatief (naar beneden met het sandboard) is in onze ogen veel erger. Zo lopend kunnen we tenminste ook foto’s maken. Want het is hier prachtig. De zon gaat net onder en dat levert mooie plaatjes op.

Uitkijken over de zandduinen van Huacachina
Sandboarders wachten op hun beurt
Sand buggy Huacachina zandduinen

Ga met zonsondergang!

Op de terugweg stoppen we kort bij de laatste zandduin om foto’s te maken van de oase van Huacac hina. Het is al behoorlijk afgekoeld, dus ook nu blijken een lange broek en een shirt met lange mouwen een goede keuze. Mocht je dit avontuur ook willen aangaan, dan raad ik je aan om rond zonsondergang te gaan. De ergste hitte is dan achter de rug en het is het beste moment voor het maken van foto’s. Durf jij?

Huacachina oase Peru

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Reacties

  1. Heel tof! Heb dit in de Verenigde Arabische Emiraten gedaan en ik vond het zo leuk! Al zat daarna inderdaad ALLES onder het zand haha.

    • Hey Tarinda, wat cool! Ik heb denk ik nog wel drie dagen zand uit mijn oren en haar gevonden, hahaha. Maar dat was het waard!

Schrijf een reactie