fbpx

Laatste update: 31 maart 2021

In de urban jungle die Rotterdam heet, moet je wel even weten waar je de leuke plekjes kunt vinden. Anders hang je maar een beetje rond tussen het station en de koopgoot. Daarom acht fijne niet-zo-standaard (vooral eetbare) tips!

1: Kom in de Spirit

Spirit is een superleuk buffetrestaurant. Pardon? Leuk en een buffetrestaurant, nooit gedacht dat ik die twee woorden in één zin zou gebruiken. Spirit is een biologisch en vegetarisch restaurant. Alle gerechten worden op locatie vers gemaakt en er is ontzettend veel keuze. Je betaalt op basis van gewicht. Trouwens, er is ook een Spirit vestiging in Amsterdam. Mocht je daar eerder in de buurt zijn ;-).

2: Street art spotten

Als je door de stad loopt, kom je min of meer bij toeval graffiti en street art tegen. Soms valt het je misschien niet eens op. Zonde! Dat vonden ook de mensen van Rewriters. Zij maken zich hard voor straatkunst in Rotterdam. Je kunt je aansluiten bij een rondleiding, maar met mijn telefoon kom ik al een heel eind. Ik download de app Rewriters (Google Play of Apple) en volg de wandelroute. Bij ieder piece krijg ik een melding dat ik er ben en een uitleg (audio en tekst, net wat je zelf fijn vindt). Ik leg maar een klein stukje van de route af en ik ben er erg enthousiast over. Ik kom in straten terecht waar ik anders nooit zou komen en de uitleg bij de street art is heel helder.

3: Aloha!

Vroeger was tropisch zwemparadijs Tropicana een favoriet schoolreisje. Honderd keer van de glijbaan (met je zwempak tussen je billen omdat je dan harder gaat) en minstens zo vaak door de wildwaterbaan. Tropicana staat echter droog! Dus ik wandel nu door die wildwaterbaan en ik plof er neer op het terras met uitzicht over de Maas. In het droge zwemparadijs bestel ik dus een droge witte wijn. Want de Aloha Bar is een prima plek voor een borrel en een hapje. En ook nog eens heel verantwoord. Zo is er een bijentuin waarvan de honing de keuken in gaat, worden er oesterzwammen verbouwd en al het keukenafval wordt omgezet tot compost.

4: Hip Katendrecht

De wijk Katendrecht is een stukje Rotterdam dat volop in ontwikkeling is. Hier ontpoppen zich allerlei leuke culturele buurtinitiatieven. Fenix Food Factory bestaat al een tijdje, maar is absoluut een bezoekje waard. Ik vind het leuker dan de Markthal (of is dat vloeken in de kerk?). Daarachter ligt het gezellige Deliplein met het populaire restaurant De Matroos en Het Meisje en de fijne koffiebar Kopi Soesoe (met een extreem lieve serveerster). Ik ben ook erg benieuwd naar Ceviche y Maas, die probeer ik de volgende keer uit. Als je wat meer achtergrond over de wijk wilt, kun je bij De Rotterdam Tours een wandeltour doen.

Vanaf Katendrecht kijk je uit op De Kop van Zuid.

5: Op het Dak

Rotterdam kent de grootste dakakker van Europa. Pardon? Een dakakker? Stel je een dakterras voor, waar je omringd door de kenmerkende Rotterdamse gebouwen, tussen eetbare bloemen, groenten, fruit en kruiden geniet van je ontbijt of lunch. Op Het Dak is een verrassende oase in de Rotterdamse urban jungle. Je kunt er trouwens ook yoga op het dak doen. Het ligt aan de Schiekade, net achter het Hofplein.

Op Het Dak in Rotterdam.

6: Viskantine aan de Cool

Als het zonnetje schijnt in Rotterdam, opent restaurant De Machinist de pop-up Viskantine aan de Cool. Daar wil je bij zijn, net zoals veel Rotterdammers. Kom op tijd! Je kunt niet reserveren, dus het is vaak even wachten op een plekje. Viskantine aan de Cool is eenvoudig: verse vis, roseetje erbij, geen opsmuk. De houten tafels deel je met andere eters en dat leidt al snel tot leuke gesprekken aan tafel. Onze tafelgenoten vertellen dat de viskantine een uniek plekje in Rotterdam is, nergens anders in de stad zit je zo direct aan het water. Je vindt de Viskantine aan de Cool in Delfshaven.

7: REBELZ aan de Rotte

Hoewel ik hier niet de maaltijd van mijn leven eet, is alleen de missie van restaurant REBELZ aan de Rotte al voldoende om hier nog eens terug te komen. REBELZ aan de Rotte biedt ex-gedetineerde vrouwen een kans op een nieuwe toekomst. De dames worden hier opgeleid tot serveerster of kok. Een foutje of onzorgvuldigheidje moet je dus wel op de koop toenemen. Ik vind het een heel mooi initatief, en het restaurant ziet er ook mooi uit. Het is lekker fris ingericht en je kijkt uit over de Rotte. REBELZ aan de Rotte ligt in Hillegersberg.

8: Slapen in een industriële studio mét yoga

Het valt mij stiekem een beetje tegen hoe duur de hotels in Rotterdam centrum zijn. Ik wijk daarom uit naar de wijk Hillegersberg en heb een fantastische plek gevonden vlakbij station Noord. Studio Hillegersberg is een yogastudio, dansstudio en bed & breakfast ineen. Je kunt er zelfs massages reserveren. Als je hier verblijft, mag je gratis meedoen aan de yogalessen. In de zomer verplaatst de les zich soms naar het grasveld van de volkstuinen (ongeveer een kwartiertje rijden met de auto). Er zijn twee appartementen: de loft en de patio. Beide hebben een kleine kitchenette en ontbijten doe je lekker in het appartement of in de tuin. Het hele pand was vroeger een werkplaats. Dat industriële karakter is behouden en aangekleed met een toffe combinatie van vintage en design. Eigenaren Edwin en Ingrid hebben er duidelijk oog voor. Studio Hillegersberg lijkt (2019) helaas niet meer te boeken. Deze Airbnb is een fijn alternatief.

Tijd over? Check ook het dagprogramma voor Rotterdam met andere tips. Of boek een rondleiding door de haven, een fietstour of iets anders bij Baja Bikes. Of… pak zelf de boot naar Kinderdijk.

Write A Comment