fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 19 mei 2023

Onnavolgbare Duitse rap, snoeiharde gitaren, strijkkwartetten, zoetgevooisde meisjes, heel veel indiebandjes en meer. Het Reeperbahn Festival in Hamburg gaat alle kanten op, en I love it!

Wat is het Reeperbahn Festival?

Ieder jaar in september verandert de beroemde en beruchte Reeperbahn in een festivalterrein. Vier dagen en nachten lang kun je honderden bands en artiesten ontdekken in verschillende clubs, kroegen, winkels en zelfs kerken in en om de Reeperbahn. En ik was er in 2019 bij en na de pandemie is het Reeperbahn Festival weer op volle kracht. En ik vond het fantastisch, maar jeetje… wat een FOMO (Fear Of Missing Out).

Het Reeperbahn Festival vindt plaats midden in in de stad, in de wijk St Pauli vooral. Gewoon tussen het dagelijks leven in. De concerten zijn uiteraard alleen te bezoeken met een festivalbandje, maar er is verder niets afgezet. De Spielbudenplatz is een beetje het epicentrum van het festival op de Reeperbahn. Daar vind je een paar kleinere podia en eettentjes. Er is ook een Festival Village, maar ik ben daar alleen geweest om mijn festivalbandje op te halen. Een persbandje met fasttrack access zelfs. Zo chill! Ik voel me heel cool en belangrijk als ik de rijen voorbij loop en met m’n bandje naar de beveiligers zwaai.

Naast het Reeperbahn Festival is er ook een conferentie. Daarom zal je ook veel mensen uit de muziekindustrie tegen het lijf lopen bij dit grote evenement in Hamburg. Mensen van platenlabels, muziekjournalisten en boekers bijvoorbeeld. Zij zijn tenslotte altijd op zoek naar nieuw talent.

600+ concerten in Hamburg tijdens het Reeperbahn festival

Het muziekaanbod van het Reeperbahn Festival is op zijn minst overweldigend te noemen. Het is ook niet voor niets het grootste club festival van Europa: meer dan 600 concerten in 90 locaties voor tienduizenden bezoekers, en dat in slechts vier dagen. Het is vooral nieuw, internationaal talent dat optreedt.

Muziekpromotors organiseren bijvoorbeeld een evenement in een club en promoten hun artiesten. Zo sta ik in de Molotow bij Dutch Music Export naar Ronde en Jeangu Macrooy te luisteren en laten Canada en Frankrijk hun talent in andere clubs horen. Er is echt voor ieder wat wils en het festival is een unieke kans om veel clubs van binnen te bekijken. Ik mag zelfs even backstage bij de Mojo Club en Molotow.

Ook tof: als je vroeg genoeg je kaartje koopt, heb je de kans een concert in de Elbphilharmonie bij te wonen. De akoestiek is hier fantastisch. Iedere noot hoor je vanaf iedere zitplek. Zelfs het omslaan van een bladzijde klinkt kraakhelder.

Tip! Wil je nog meer muziek? Lees mijn blog over een muzikale citytrip naar Hamburg.

Keychange 2.0: vrouwen in de muziekindustrie

Er is de hele dag muziek te beluisteren, maar het zwaartepunt ligt wel in de avond. Overdag zijn er ook films, poetry slams, paneldiscussies, workshops, tours en tentoonstellingen. Zo organiseert het Keychange 2.0 initiatief een aantal panels, films en een exhibitie tijdens het Reeperbahn Festival. Dit alles ter promotie van gelijke behandeling binnen de muziekindustrie. Is dat nodig? Ja! Check deze cijfers van het initiatief maar eens:

EN_Gender-balance_klein_03
Bron: https://www.reeperbahnfestival.com/en/keychange

Ik bezoek de exhibitie Whose Jizz is This van Peaches. Dit is onderdeel van Keychange, maar is langer te zien in het Hamburgse museum Kunstverein. Ik zal het meteen maar toegeven: ik had geen flauw idee wie Peaches is. Ze blijkt een nogal excentrieke zangeres die een bijzondere tentoonstelling in elkaar heeft gezet. Het uitgangspunt: een seksspeeltje. Dit seksspeeltje speelt de hoofdrol in iedere kunstinstallatie. Verwacht zingende seksspeeltjes, spuitende seksspeeltjes, lichtgevende seksspeeltjes… Uiteraard heeft dit alles een veel diepere betekenis die mij volledig ontgaat, maar vermakelijk vind ik het wel.

Tips om het meest uit het Reeperbahn Festival te halen

 1. Kom voorbereid. Er zijn meer dan 600 concerten. Pardon? Ja, dat lees je goed: meer dan 600 concerten in slechts vier dagen. Alles zien is dus een onmogelijke missie. Check daarom van te voren al het programma van het Reeperbahn Festival en luister heel veel Spotify om de pareltjes eruit te pikken.
 2. Wees logistiek verantwoord. Het is simpelweg menselijk onmogelijk om binnen 5 minuten van de ene kant naar de andere kant van de Reeperbahn te komen. Dus kies je concerten ook uit op basis van locatie.
 3. Kies 1 of 2 favorieten per dag. Zorg dat je je favoriet sowieso te zien krijgt en houd je andere artiesten als ‘opties voor als het zo uitkomt’. Dan hoef je niet gestrest van locatie naar locatie te rennen, maar heb je lekker de tijd om nog een bratwurstje hier en een biertje daar te scoren.
 4. Wees op tijd. Als er iets is wat je echt graag wilt zien, zorg dan wel dat je op tijd bij de locatie bent. Vol is namelijk echt vol. Er treden een paar grotere namen op en dat zijn meteen de publiekstrekkers. De kans is dan groter dat je niet meer binnenkomt.
 5. Koop Early Bird Tickets. Lekker Hollands gewoon omdat het geld scheelt. Maar de eerste 9.500 tickethouders krijgen ook de kans een concert bij de Elbphilharmonie te reserveren. Een unieke locatie! Hier kun je kaarten kopen.
 6. Gebruik de Reeperbahn Festival app. Daarin staat het volledige programma en krijg je handige meldingen. Bijvoorbeeld als jouw favoriete artiest bijna gaat beginnen, als er een programmawijziging is of als een concert vol zit.
 7. Laat je verrassen! Stap af en toe gewoon eens een club binnen zonder te weten wat er speelt. Wie weet doe je een hele toffe nieuwe ontdekking.


Meer Duitsland inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik bezocht het Reeperbahn Festival op uitnodiging van Hamburg Marketing. Wat ik erover schrijf, is geheel aan mij. Ik bezocht het festival in 2019, daarna heb ik het artikel geüpdatet.

Schrijf een reactie