fbpx

Laatste update: 8 juli 2023

In de voetsporen van de walvisvaarders uit de 18e eeuw doe ik een ansichtkaart ‘op de bus’ op Floreana, één van de Galapagoseilanden. Het systeem is niet waterdicht: 10 maanden later heb ik nog geen post.

Vroegere walvisvaarders

Floreana is een eiland in de Galapagos archipel in Ecuador. Op Floreana ligt Post Office Bay. Dit is de plek waar Amerikaanse en Engelse walvisvaarders vroeger hun post achterlieten voor thuis. Schepen die op weg waren naar huis maakten hier een stop. Deze zeelui namen dan de post geadresseerd aan familie en geliefden in de buurt van hun eigen thuishaven mee. De brieven werden zo persoonlijk afgeleverd. Met het risico dat ze pas jaren later hun bestemming bereikten.

Post Office Bay voor toeristen

De traditie is nog in leven, maar nu zijn het toeristen die voor postbode spelen. Licht vervallen houten tonnen doen dienst als brievenbus. Daarin liggen honderden kaarten. Bezoekers nemen ansichtkaarten geadresseerd aan familie en henzelf mee naar het ‘postkantoor’ en ze nemen de kaarten met adressen bij hen in de buurt weer mee. Dat heb ik ook gedaan. Een andere optie is om een kaart achter te laten voor een geliefde of jezelf en die niet te adresseren. Een soort belofte om ooit nog eens terug te komen om de kaart op te halen.

brievenbus Galapagos Floreana

Post Office Bay Floreana ansichtkaarten

Het lezen van de boodschappen van anderen voelt eerst een beetje ongemakkelijk, maar het is zo leuk. De ene na de andere leuke, lieve of grappige tekst komt voorbij en enthousiast zoeken we kaarten voor elkaar op om thuis te bezorgen.

Ansichtkaarten Galapagos Floreana

Zelf bezorgen of opsturen?

De traditie schrijft voor dat je de ansichtkaarten persoonlijk moet bezorgen en het verhaal van de reis van de kaart moet vertellen. Helaas liggen de adressen niet altijd op je route of bij je in de buurt. Of het is een heel gedoe om diegene thuis te treffen. Je kunt de kaart dan ook op de post doen en er een persoonlijke boodschap bij schrijven. Als je durft tenminste, want sommige mensen worden daar erg boos van. Check deze discussie op Tripadvisor maar eens: wow!

Ik heb mijn eigen kaart nog niet mogen ontvangen, maar aan degene die ‘m in handen krijgt: wees gerust, je mag ‘m best op de bus doen hoor.

Schrijf een reactie