fbpx

Laatste update: 24 juni 2021

Slapen tussen munitiebunkers op een verlaten militair vliegveld. Dat klinkt alsof ik m’n survival-modus aan moet zetten, maar het is eigenlijk heel ontspannen. M’n tent staat al klaar, mijn bed is opgemaakt en voor het eten wordt gezorgd. Aan alles is gedacht bij pop-up camping Campground Vliegveld Twente in Enschede. 

Kamperen tussen de bunkers

Glamp Outdoor Camp deed in 2020 al ervaring op met een pop-up glamping en heeft dit jaar maar liefst zeven locaties. Eentje daarvan is wel heel uniek. Je raadt het al, dat is Campground Vliegveld Twente. De mensen van Glamp Outdoor Camp, Kibeco en Evenementenlocatie Vliegveld Twenthe hebben de handen ineen en de koppen bij elkaar gestoken en zo kun je dus deze zomer slapen tussen de bunkers. 

Op het terrein staan ruim 80 tenten en uiteraard zijn er toilet- en douchevoorzieningen. Ik slaap in een tweepersoons Belltent. De bedden zijn al opgemaakt en alles wat je nodig hebt, staat er al: bestek, borden, glazen, een bezem, strandstoelen, zelfs een klein koelkastje. Er is dus stroom, dus je kunt je mobieltje gewoon opladen. Luxe toch? Voor de tent is ruim voldoende ruimte om op een kleedje neer te strijken, een boekje te lezen en wat spelletjes te spelen. ‘s Ochtends kun je een ontbijtbox afhalen en de bar is de hele dag open voor drankjes en snacks.

Heb je kinderen, dan is Campground Vliegveld Twente echt de bom. Er is een uitgebreid activiteitenprogramma met skelter races, nerf gun battles, knutselen, hout sprokkelen, mijnen zoeken, pijl-en-boog schieten, bommen ontmantelen en nog veel meer. Op het terrein staan hier en daar oude militaire voertuigen en uiteraard prijkt er ook een straaljager bij de ingang. 

Tip! Ontdek nog meer pop-up campings en glampings in Nederland.

Lonneker lonkt

Maar deze kinderloze bezoeker heeft zich meer dan prima vermaakt op en om de campground hoor. De tenten staan namelijk in een prachtige bosrijke omgeving. Als alle kids zich aan het uitleven zijn op de skelterbaan en in de battle arena, hoor je de vogeltjes fluiten. Het bosgebied hier heet De Lonnekerberg en dat leent zich uitstekend voor een wandeling.  

Ook het centrum van het nabijgelegen dorpje Lonneker is een bezoekje waard. Er liggen twee mooie terrassen en een ijszaak op je te wachten. Ik kies voor Café Sprakel waar ik heerlijk beschut op het mooie, begroeide terras zit. Ook binnen ziet deze zaak er trouwens erg gezellig uit. Sprakel is dus ook een aanrader voor de minder zonnige dagen. 

Verlaten Vliegveld Twente ontdekken

Daarnaast kun je lekker dwalen over het terrein van het vliegveld. In de jaren tien van de vorige eeuw ziet het vliegveld het eerste vliegtuig en vinden er passagiersvluchten plaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zorgt de overheid dat de Duitsers niets aan het vliegveld hebben door onder andere gebouwen op te blazen. Maar zodra het vliegveld in handen valt van de Duitsers, bouwen die het snel op en breiden ze het flink uit. Na de oorlog krijgt Nederland het vliegveld terug van de Britten en is defensie er actief. Tot 2013 heeft het vliegveld een militaire status, maar het werd eigenlijk al in 2007 verlaten. 

In 2014 werd het terrein opgekocht om er een evenementenlocatie van te maken. Veel is echter intact gelaten. Zo kun je de bunkers dus zien, maar ook verschillende hangars, de taxibaan en de verkeerstoren. Van die verkeerstoren kun je zelfs abseilen. Hij is maar liefst 15 meter hoog. Onbevreesde kinderen gaan lachend naar beneden, hoewel er toch ook een paar gewoon met de trap weer terug naar beneden gaan. Ik laat deze eer aan me voorbij gaan (hallo hoogtevrees!), dus Patrick offert zich op. Stiekem toch een beetje met knikkende knietjes, maar hij heeft het wel gedaan. 

Onbeperkt bestellen bij de foodtrucks

Op de Campground ligt een horecapleintje waar iedereen zich ‘s avonds verzameld om van de foodtrucks te genieten. Onbeperkt! Je betaalt namelijk een all-in prijs en zo kun je echt alles uitproberen: van patatje pulled pork tot pizza en van truffelpasta tot knoflookbrood. En voor de kids zijn er pannenkoeken, broodjes knakworst en andere kids-proof opties (die je als volwassene ook gewoon mag bestellen hoor). 

Bierproeverij op de campground

Vanuit het foodtruck-diner rol ik zo een bierproeverij in. Regelmatig nodigt Campground Vliegveld Twente namelijk een lokale bierbrouwer of wijnmaker uit. Ik sluit aan bij de Twentse bierbrouwer Stanislaus Brewskovitch. Mede-oprichter Rocco vertelt alles over het brouwproces en de opbouw van het Stanislaus Brewskovitch emperium (zo mag je het toch wel noemen met een brew pub, een pop-up cafe, meerdere bierfestivals en een ruime selectie bieren). We proeven vijf bieren en ik ben vooral gecharmeerd van de Damn the Torpedoes! en de Triple Rock Church. 


En, nu ik er toch ben, kan ik de volgende dag mooi naar pop-up café Air Stanislaus in de voormalige aankomst- en vertrekhal van het vliegveld. Binnen kun je plaatsnemen in oude vliegtuigstoelen en op het terras zit je gezellig op houten bankjes. Borrelplank, biertje: niks meer aan doen.

Enthousiast geworden? Boek dan snel bij Campground Vliegveld Twente!

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Ik mocht op uitnodiging een nachtje bij Campground Vliegveld Twente verblijven.

Schrijf een reactie