fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 6 maart 2023

“Het is er stom. Er zijn alleen maar oude mensen en er is niks te doen”, vertelt een Nederlandse jongen me vol afschuw. Voor de zekerheid boek ik dus maar één nachtje in Placencia, Belize. En zodra ik er ben, boek ik direct een nacht bij.

Placencia: gemoedelijk

Wat kunnen ervaringen toch ontzettend verschillen. En wat ben ik blij dat ik soms ontzettend eigenwijs ben. Ik vind het namelijk heerlijk in Placencia. Het voelt ontspannen, ongedwongen en rustig hier. Het is een heel gemoedelijke plek, waar je als buitenstaander makkelijk in contact komt met de lokale bevolking. Sla een zijweg in, en je bevindt je direct midden in het leven in Placencia. En in de vuilnis, want dat is echt een probleem, bijna overal in Belize eigenlijk. De slogan Don’t litter, make Belize glitter is nog niet een levenswijze.

En ja, de oudere Amerikanen zijn absoluut in de meerderheid op dit schiereiland in het zuiden van Belize. Ik vind in mijn hostel toch al snel leuke mensen.

Bus reis naar schiereiland Placencia

Ik heb een vroege bus uit Hopkins gepakt en rij langs Maya Beach en Seine Bight richting Placencia. Het is één lange weg met hier en daar een concentratie van wat huisjes die armoedig afsteken tegen de hotels en resorts. Het noorden van het schiereiland is wat chiquer, terwijl in het zuiden wat meer budgetopties te vinden zijn.

Koffie in Placencia

Placencia is in feite één lange straat met wat zijwegen. Vaak onverharde wegen, waardoor het flink stoffig is in het dorp. Een beetje regen kan geen kwaad, denk ik. Dat blijkt de goden verzoeken: al snel valt het met bakken uit de hemel. Gelukkig zijn er verschillende leuke koffietentjes om in te schuilen. Above Grounds Coffee (Google Maps locatie) serveert goede koffie in een boomhut en het voelt bijna als een hipster koffietentje. Meerdere mensen zitten hier urenlang met hun laptop (myself included). Bij Brewed Awakenings hebben ze ook goede smoothies (Google Maps locatie).

Veel eetopties in Placencia

Ik vind de kleinschaligheid van Placencia en de restaurants charmant. Veel tentjes dragen simpelweg de naam van de eigenaar. Zoals Carmen’s Kitchen voor typisch Belizaanse snacks en Omar’s Creole. Naast dit soort plekken is er ook gewoon een Italiaans restaurant, een Chinees restaurant, drukbezochte Amerikaans georiënteerde beach bars en restaurants (Barefoot Bar, Tipsy Tuna en DeTatch). Je hoeft in Placencia zeker geen honger te lijden.

Wat te doen in Placencia?

Qua activiteiten is het leuk om een wandelingetje te maken en de Caribische vibes op te snuiven. Aan de ene kant ligt de zee, aan de andere kant de lagune.

Tussen het strand en de hoofdstraat loopt een heel smalle boulevard. Deze heet de Sidewalk en heeft ooit in het Guinness Book of Records gestaan als smalste straat ter wereld. Tegenwoordig heeft Duitsland die eer. Vanuit Placencia kun je ook mooie duik- en/of snorkeltrips doen. Ze zijn hier wel iets duurder dan in bijvoorbeeld Hopkins. Placencia ligt simpelweg wat verder van de hotspots vandaan en benzine in Belize is duur. Je reserveert deze tours ter plekke.

Yoga in Placencia

Placencia blijkt ook een yoga-minnend dorp te zijn. Op verschillende plekken kun je een les volgen: aan het strand, bij een chique resort, wat jij wilt! Er is een Facebookgroep waar alle yoga-opties van het moment in worden gepost.

Omdat ik de enige ben bij mijn yogales, heeft de yoga lerares alle aandacht voor mij en helpt ze me intensief met aanpassingen om mijn poses te verbeteren. Ik moet hard werken deze les, maar dat vind ik fantastisch.

Yoga en massages bij Eucalipto.

Hotels en hostels in Placencia

In 2018 verbleef ik in het Placencia Hostel. Helaas lijkt dat niet meer te bestaan. Anda Di Hows is een ander hostel in Placencia.

Als je budget ietsje ruimer is, dan raad ik je Dolce Cabana Waterfront Suites aan. Ik ontmoet eigenaresse Nicole via mijn buurman in Placencia Hostel en ik ben direct welkom voor een zelfgemaakte maaltijd bij haar thuis. Mijn buurman is op een vistour geweest en heeft samen met een andere toerist barracuda meegenomen die Nicole klaar maakt. Dit aangevuld met goed gezelschap, gefrituurde gevulde courgettebloemen en rode wijn, maakt dit tot een prachtig mooie avond op een hele mooie plek. Bekijk de kamers hier.

Hoe kom je in Placencia?

Het is wel een beetje een onderneming om in Placencia te komen eerlijk gezegd. Ik neem een vroege bus uit Hopkins. Ook vanuit Dangriga gaan er directe bussen. Tussen Dangriga en Punta Gorda kun je ook een bus pakken die stopt bij Independence/Mango Creek. Daar vaart een pontje naar Placencia.

Tip! Meer info nodig over welke boten er varen in Belize? Check: Hoe ga je met de boot van A naar B in Belize?

Oude bussen wachten op hun volgende ritje in Placencia.

Ik ben trouwens heel benieuwd wat jij van Placencia vindt. Vind jij het net als ik een fijne, gemoedelijke plek, of wil je er zo snel mogelijk weg? Ik hoor het graag!

Meer Belize inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je er daar niet uitkomt, kun je nog prijzen vergelijken bij Discover Cars.
 • Bus. Boek busreizen in Belize via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? Er gaan niet zoveel reisorganisaties richting Belize: probeer het bij Sawadee of Shoestring.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat in Belize!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2018. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie