fbpx

Laatste update: 7 juli 2021

Iquitos is misschien de voor de hand liggende keuze als je een jungle tour wilt doen in Peru. Maar stiekem is Puerto Maldonado de veel betere keuze, vind ik dan hè. Vanuit deze stad bezoek je heel eenvoudig het Amazone gebied Tambopata of, iets lastiger, Manú.

In het uitgestrekte Peru kun je op een paar plekken de jungle in, het Amazonegebied. De meest populaire uitvalsbasissen zijn Iquitos en Puerto Maldonado. Maar welke is nou de beste keuze?

Bereikbaarheid Iquitos en Puerto Maldonado

Iquitos ligt in het noorden van Peru en Puerto Maldonado in het zuiden. Iquitos is alleen bereikbaar per vliegtuig vanuit Lima of per boot vanuit bijvoorbeeld Yurimaguas. Een vliegreis is natuurlijk sowieso minder duurzaam en de bootreis is een flinke onderneming. Wel een avontuurlijke! Hoe afgelegen Iquitos eigenlijk is, ontdek ik als ik een paar weken strand in het junglegebied daar. Terug naar Nederland reizen is een bijna onmogelijke opgave. Bijna!

Puerto Maldonado kun je ook op vliegen vanuit Lima en Cuzco, maar is ook per bus goed bereikbaar. Zeker vanuit Cuzco, maar bijvoorbeeld ook uit Puno en zelfs vanuit Arequipa. Ik koos voor deze reis (Puno – Puerto Maldonado en Puerto Maldonado – Arequipa) voor Reyna. Niet de beste busmaatschappij die je ooit zal tegenkomen, de airco doet het bijvoorbeeld beide busreizen niet. Maar wel één van de weinigen die deze route rijdt. Met een beetje moeite kun je direct bij Reyna online je busticket kopen. Op Busbud.com kun je busreizen vergelijken en ook een ticket kopen.

Iquitos – Puerto Maldonado: 0-1

Fast boat Yurimaguas Iquitos

Kosten Amazone bezoek Iquitos en Puerto Maldonado

De kosten voor een Amazone bezoek bij Iquitos lopen al snel op. Sowieso moet je een vlucht boeken, maar ook de tours zelf zijn aan de prijzige kant. Dit omdat het simpelweg een nogal toeristische aangelegenheid is. De prijzen voor goede jungle lodges zijn daarom een stuk hoger dan in Puerto Maldonado.

Afreizen naar Puerto Maldonado is goedkoper en je krijgt hier ook voor minder geld een goede lodge. Uiteraard is het ook een beetje een uitdaging om een goede deal te krijgen bij een tour operator. Vraag de kosten dus na bij verschillende tour aanbieders en onderhandel. Dat is zeker in het laagseizoen in Puerto Maldonado goed mogelijk.

Iquitos – Puerto Maldonado: 0-2

Vermaak in Iquitos en Puerto Maldonado

Iquitos is een wat meer ontwikkelde stad voor toeristen. Er zijn veel bars en restaurants en er is genoeg te bezichtigen. Ik heb het helaas niet met eigen ogen mogen aanschouwen, omdat alles afgesloten was tijdens mijn korte verblijf in de stad. Van andere reizigers hoor ik over het drukke stadsleven en hoe overweldigend Iquitos kan zijn. Puerto Maldonado ben ik wel een poosje geweest, en dat is niet zo’n spannende stad. Er zijn nauwelijks bezienswaardigheden. Ook qua accommodaties in de stad heb je dus meer keuze in Iquitos dan in Puerto Maldonado.

Iquitos – Puerto Maldonado: 1-2

Veiligheid Iquitos en Puerto Maldonado

Iquitos heeft een wat onveiliger imago. Hoe meer toeristen, hoe meer criminaliteit, lijkt het. Op de beroemde Belen markt van Iquitos krioelt het van de zakkenrollers bijvoorbeeld. In Puerto Maldonado voel ik me heel veilig in het centrum. Het is er rustig en de blokken rondom het centrale plein zijn goed verlicht. Voor beide steden geldt uiteraard dat je er eenmaal in de jungle helemaal niks van meekrijgt. Bij de jungle lodges zit er meestal niet eens een slot op je deur.

Iquitos – Puerto Maldonado: 1-3

Dieren spotten in Iquitos en Puerto Maldonado

Het grootste verschil in flora en fauna tussen beide Amazone bestemmingen zit ‘m eigenlijk in de roze dolfijnen. Die heb je wel in de rivier bij Iquitos en niet bij Puerto Maldonado. Om te genieten van het echte jungle gevoel, moet je bij Iquitos ook veel verder de jungle in dan bij Puerto Maldonado. Simpelweg omdat er zo veel toeristen zijn die zich moeten verdelen over het gebied en omdat de dieren zich dieper in de jungle schuil houden. Voor beide steden dus een puntje hier, op basis van de roze dolfijn en gemak.

Iquitos – Puerto Maldonado: 2-3

De winnaar: Puerto Maldonado

Voor mij is de keuze relatief eenvoudig: ik ga voor Puerto Maldonado en dan voor het Tambopata-gebied. Het bezoeken van het Manu gebied vergt namelijk iets meer tijd, terwijl ik binnen no-time in Tambopata zit. Vooral het overslaan van de vlucht (scheelt geld en is duurzamer) is voor mij een belangrijke beweegreden. Toch sla ik Iquitos niet over, omdat ik daar in de buurt een ayahuasca retreat doe. Zo verblijf ik alsnog in de jungle in het Noorden van Peru, maar dan op een compleet andere manier.

Check ook mijn blog over mijn Amazone-bezoek vanuit Puerto Maldonado. Echt een aanrader!

Meer Peru inspiratie?

PERU - blogoverzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. Voor ‘gratis’ wandeltours: check Freetour.com en GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat doe je bij Discover Cars.
 • Bussen. Reserveer bussen en treinen in Peru met Busbud12Go of Omio.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Noem me ouderwets, maar ik vind het nog altijd fijn om een papieren reisgids door te bladeren. Te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui of Shoestring?
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of ga voor een mooi yoga retreat in Peru!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie