fbpx

Laatste update: 30 juni 2021

Eén van mijn mooiste verjaardagscadeaus krijg ik op Ibiza: paardrijden door de bergen in het Noorden van het eiland. Het is een rit met een bijzonder tintje, omdat alle paarden vroeger zijn mishandeld of verlaten.

Geen standaard toeristenritje

Ik ga met vijf mannen paardrijden. Met vijf mannen op pad is al een cadeautje op zich natuurlijk, maar dat ze het ook allemaal aandurven om zonder ervaring een paard op te stappen: wow! We hebben een rit gepland bij Ibiza Horse Valley.

David en Monique ontvangen ons in hun vallei waar de kudde paarden leeft. De paarden staan nog gewoon op het land als wij aankomen. Dat ben ik niet gewend: bij de gemiddelde paardrijtocht op vakantie verschijn je op een bepaald tijdstip en staat je opgezadelde paard te wachten. Je krijgt een snel knietje om jezelf in het zadel te heisen. Er wordt nog wat aan de beugels gefriemeld en de rit start. Een uur of wat later ben je weer terug, stap je van je paard af, geef je hem nog een aai en vertrek je weer.

De paarden wachten op etenstijd aan de top van de vallei

Eerst maar eens eten

Hoe anders is dat bij Ibiza Horse Valley. Hier is alle tijd en volledige aandacht voor het paard. Het rijden is bijna bijzaak. David en Monique laten ons eerst de paarden voeren. Ze hebben allemaal hun eigen eetplek op het erf en daar zetten we de emmers met voer klaar. De paarden vinden zelf hun weg en terwijl ze eten, doen wij de halsters om. Het gaat allemaal heerlijk rustig en het voelt heel vrij doordat de paarden zich heel natuurlijk naar hun plek bewegen.

Rehabilitatie voor paarden

De Nederlandse Monique neemt ons mee naar het eind van de rij etende paarden en vertelt daar over Ibiza Horse Valley. Zij en David redden sinds 2010 paarden die verwaarloosd zijn. Soms komt iemand zijn eigen paard brengen om het paard een beter leven te gunnen, een andere keer moeten Monique en David flink op de eigenaar inpraten om het dier af te staan. Het stel plaatst de paarden in een kudde. Daar krijgen ze de tijd en ruimte om zichzelf weer te hervinden en een plaats in de groep te veroveren. Het leven in de kudde is bijna een real-life soap: vol intriges, ruzies, vreemdgaan en ontluikende liefdes.

Als een paard binnenkomt, laten David en Monique het paard eigenlijk volledig met rust. Ze wachten tot het paard naar hen toe komt. Net zo lang tot het paard zelfvertrouwen heeft en vertrouwen heeft in hen. Dan kijken ze langzaam of het mogelijk is om dit paard ook deel te laten nemen aan de paardrijtochten.

Kennismaking met de paarden

De paarden hebben vaste eetplekken. Op het pad staat bovenaan de baas, de laatste in de rij is ook de laatste in rang. We lopen langs alle paarden en krijgen uitgebreid uitleg over hun karakter en geschiedenis. Stuk voor stuk nare verhalen. Paarden die nauwelijks buiten mochten, die na een succesvolle carrière in de paardensport achter zijn gelaten in een weitje… Onvoorstelbaar. Ik voel mijn de tranen in mijn ogen prikken achter mijn zonnebril.

Vertrouwensband opbouwen

Monique kiest voor mij het paard Lila uit. Een pittige witte merrie. We borstelen onze paarden en zadelen ze zelf op. Ook de heren die nog nooit een paard van zo dichtbij hebben gezien, zijn met redelijk wat zelfvertrouwen bezig met hun paard. Ik geniet hier echt van. Het is zo mooi om op deze manier een vertrouwensband met het paard op te bouwen, ook al is het maar voor een paar uurtjes.

Tip! Benieuwd naar meer Ibiza? Bekijk de lijst met alle Ibiza activiteiten.

Paardrijden door de bergen

We rijden zo’n 1,5 uur door de bergen van Ibiza. Met een gedeelte van de groep gaan we met David af en toe in galop. Wie dat niet wil, blijft bij Monique wat verder achter. Het valt me op dat ik op mijn paard Lila ook echt moet paardrijden. Deze paarden luisteren! Dat doet het gemiddelde toeristenpaardje niet hoor. De omgeving is prachtig. We rijden rond zonsondergang en hebben vanuit verschillende hoeken uitzicht over het eiland.

Terug bij de kudde

Eenmaal terug zadelen we de paarden af en brengen we ze terug naar de kudde. We kijken toe hoe de paarden de achterblijvers benaderen. We zien direct de verschillende karakters van de paarden en welke paarden vrienden met elkaar zijn. De één rent vrolijk naar zijn vriend achterin, de ander loopt met een grote boog om een paard heen in de hoop geen trap te krijgen terwijl ‘ie wat hooi scoort. Weer een ander jaagt juist paarden weg bij ’t hooi. Een schouwspel om uren naar te kijken. Dit is wel echt een mooi paardenleven hoor. Zo min mogelijk menselijke inmenging, zo veel mogelijk vrijheid. Mijn hart smelt in ieder geval. Mag ik hier vaker komen?

Nog een laatste blik werpen op de kudde paarden in de vallei.

Ook paardrijden met Ibiza Horse Valley?

Met Ibiza Horse Valley kun je verschillende tochten doen, zowel voor beginners als gevorderden. Neem via de site contact op om te mogelijkheden te bespreken of boek direct hier. Een halve dag kost € 90 per persoon. Gegarandeerd iedere euro waard.

Meer Ibiza inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer leuke tips voor Ibiza, bekijk dan even dit overzicht. Ik heb namelijk heel veel Ibiza blogs voor je. Wil je ook graag een papieren reisgids mee? Bij Bol.com heb je een ruime keuze.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: augustus 2017. Daarna geüpdatet!

Reacties

  1. Wat een mooi initiatief hebben deze mensen opgebouwd. . Echt fijn dat ze op deze manier deze paarden een tweede kans/nieuw leven geven. Dit is echt iets wat ik als grote paardenliefhebber graag eens zou willen meemaken. Prachtige rit lijkt mij ook!

Schrijf een reactie