fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 17 oktober 2022

Soms heb je van die plekken hè? Van die plekken waar je het liefst nog wat langer zou blijven of nog eens zou willen overnachten. In het buitenland is dat wat lastig, maar in Nederland doe ik het gewoon. Zo beland ik inmiddels al twee keer bij een toffe yurt in Hoogmade. 

Yurt? Overnachten in een … wat?

Een yurt is een ruime, koepelvormige tent die rondtrekkende nomaden in bijvoorbeeld Mongolië graag gebruiken. Yurts worden ook wel joerts genoemd. Het frame is helemaal van hout met latjes, stokken en een soort wiel in het dak. Er overheen ligt een groot canvas doek. Zo’n yurt is zeker in Nederland van alle gemakken voorzien, want het wordt vaak ingezet als vakantieverblijf. Via Campspace kom ik terecht bij de yurt van Gemma en haar man in Hoogmade (deze). 

Welkom in de yurt in Hoogmade

Een trotse gastvrouw heet me welkom op haar terrein. De yurt ligt op een omheind stukje land, de boomgaard, direct aan de sloot en met uitzicht op de paardenwei. Op krap een half uurtje rijden van Amsterdam, voelt het hier meteen ontspannen. Ik bezoek de yurt in de winter en in de lente en de tuin is op beide momenten prachtig. In februari mag ik van Gemma narcissen plukken, in de lente is alles groen en staan de waterlelies in bloei. De peren, appels, kersen en pruimen aan de boom moeten nog rijpen. 

Als Gemma me rondleidt, blijkt dit een hartstikke luxe yurt te zijn. Met televisie, wi-fi, kookgelegenheid, een elektrisch kacheltje, een eettafel, twee relaxstoelen en een groot bed. Ook in de wintermaanden is het dus heerlijk om je hier even aan de dagelijkse sleur te onttrekken. Als het mooi weer is, kun je in de tuin barbecueën en van de dieren genieten. Voor de yurt staan de paarden, af en toe zwemt er een zwanenpaartje met kleintjes voorbij, de meerkoeten zijn druk in de weer en de gakkende ganzen vliegen over. 

Luxe overnachten in een yurt

Nog even over dat bed hè? Dat blijkt dus een verstelbaar bed te zijn. Voetjes omhoog of juist rechtop in bed een boek lezen? Kan gewoon! Naast de yurt staat een klein gebouwtje met het toilet en een douche – gemaakt door de man van Gemma. Ook leuk: er liggen verse eitjes voor me en er staat een flesje vruchtenwijn. In een kastje staan ook wat lokale producten om zoals mosterd en kaas en een spaarpotje voor het afrekenen. 

Rustige yurt

Hoogmade ligt vlakbij Leiden, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de boomgaard helemaal niet verlaat. Nou ja, wel om de hond uit te laten. Maar ik wil vooral genieten van de ruimte en de rust. Af en toe hoor ik de snelweg, afhankelijk van hoe de wind staat. Het bouwbedrijf vooraan het terrein is soms wat druk qua verkeer, maar binnenkort vertrekken ze van deze locatie. Dan wordt het nóg rustiger. En er lopen en rijden af en toe wat bewoners langs. Die worden blaffend begroet/weggejaagd door mijn hond, maar het is gelukkig een omheinde tuin. En mijn hond is instant verliefd op Gemma die zelf ook honden heeft. 

Ik vind overnachten in de yurt heerlijk ontspannend. Misschien nog maar eens langs komen in de zomer of de herfst? Tenzij jij ‘m dan al geboekt hebt natuurlijk – dat doe je hier

Tip! Nog niet eerder bij Campspace geboekt? Gebruik dan kortingscode KIM-27589 voor een leuke korting op je eerste verblijf!

Nog meer leuke yurts om in te slapen in Nederland

Is de yurt van Gemma volgeboekt? Geen stress, er zijn genoeg andere opties. Zo kun je ook slapen in een yurt in Nigtevegt of in Nieuwleusen via Campspace. Maar Booking heeft ook leuke opties voor een overnachting in een yurt. Bijvoorbeeld in Reutum, Schagen of Liempde.  

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie