fbpx

Laatste update: 29 februari 2016

Blijkbaar zijn sommige Ieren de traditionele afternoon tea een beetje zat. Als we aanschuiven bij restaurant Cleaver East, gevestigd in het hotel van Bono en The Edge, moeten we het noodgedwongen stellen zonder thee. #NotAfternoonTea: dat is geen straf!

Cleaver East restaurant

Bono heeft tussen de optredens van U2 en het liefdadigheidswerk door ook nog tijd om samen met gitarist The Edge hoteleigenaar te zijn. Na een flinke verbouwing heropenden zij in 1992 het Clarence Hotel. Over smaak valt niet te twisten, maar de entree vind ik nogal oubollig. Gelukkig is het restaurant, Cleaver East, in het hotel een stuk sfeervoller en een perfecte plek om te schuilen op een regenachtige dag.

High tea of afternoon tea

Wat wij hier in Nederland een high tea noemen, heet in Engeland, Schotland en Ierland een afternoon tea. Ze kennen wel een high tea, maar daar worden net even wat andere dingen bij geserveerd. Een echte high tea wordt ook wel meat tea genoemd en daarbij krijg je eigenlijk alles van het Engelse ontbijt voorgeschoteld, alleen dan om een uurtje of vijf ‘s avonds.

Geen thee!

Chef Oliver Dunne van Cleaver East ziet beide varianten niet zo zitten. Volgens de site had de typische afternoon tea een facelift nodig. Geen komkommersandwiches en scones meer en zelfs geen thee! Nou, als Oliver Dunne het zegt, dan zal het wel waar zijn. Hij heeft namelijk een Michelin ster en kookte onder andere onder leiding van Gordon Ramsay. We zitten dus aan de prosecco, inclusief verzopen kat-look. Het regent nogal in Dublin als ik er ben met mijn moeder en schoonzusje. Binnen zitten is dus fijn en we vermaken ons met het spiegelplafond tot het eten komt. Mocht je je afvragen wat er allemaal in de vensterbank ligt: mijn schoenen blijken niet waterdicht. Gelukkig heb ik een extra paar sokken bij me en zo zit ik (niet) op de thee bij Bono (ok, hij was er zelf niet bij) op mijn sokken terwijl ik probeer mijn natte schoenen en sokken te drogen op de verwarming. Chique hè?

plafond Cleaver East Dublin

De facelift van de afternoon tea

Het ongemak van een nat pak is snel vergeten als we de hartige hapjes op tafel krijgen. Het is zo mooi dat we het nauwelijks aan durven te raken. Voordat we aanvallen, moeten we eerst een paar foto’s maken van het wilde paddestoelen kroketje met truffel mayonnaise, het buikspek, de panna cotta van geitenkaas en nog veel meer lekkers.

#NotAfternoonTea Cleaver East

Na de hartige hapjes krijgen we de zoete hapjes. Eigenlijk zitten we al bomvol, maar opnieuw is de presentatie oogstrelend en we zijn zo benieuwd naar alle smaken. Een cornetto met chocolademousse? Yum! Een heerlijke brownie. Dit is echt verwennerij en op miraculeuze wijze krijgen we het bord (bijna) leeg. Met dit als alternatief, zijn wij het er helemaal mee eens: afschaffen die afternoon tea!

zoet #NotAfternoonTea Cleaver East Dublin

Waar kun je niet afternoon teaën?

Wil je ook de #NotAfternoonTea proberen? Cleaver East vind je in het Temple Bar gebied aan Essex Street. Het kost 25 euro per persoon, exclusief drankjes. Reserveer voor de zekerheid wel even, want het is een populaire plek. Je kunt er trouwens ook terecht voor lunch, diner en een borrel.

Schrijf een reactie