fbpx

Laatste update: 5 juli 2021

Hollywood: het thuis van de (wannabe) filmsterren én toeristisch epicentrum. Silver Lake: het thuis van de hipsters én koffiebroeinest. Ze liggen naast elkaar, maar lijken in de verste verte niet op elkaar. 

Los Angeles: stad met vele karakters

Los Angeles is niet te beschrijven in één eigenschap, als één type. Het is meer een verzameling van unieke wijken dan een grote, homogene stad. Dat is ook meteen wat de stad zo tof maakt. Iedere wijk heeft een andere sfeer en z’n eigen kenmerken. Waar precies de grenzen van zo’n wijk liggen, is een beetje vaag qua topografie, maar qua gevoel ontzettend merkbaar. Vergelijk bijvoorbeeld eens Hollywood, West Hollywood, The Hollywood Hills en Silver Lake. De vier wijken grenzen aan elkaar, maar zijn zó anders.

Silver Lake: koffieleute(n)

Laat ik beginnen met Silver Lake. De twee kenmerkende woorden voor deze wijk zijn koffie en hipster. Het is een stuk rustiger en rauwer dan hipster-zusje Venice. De wijk is dan ook de laatste jaren in opkomst. Er verschijnen steeds meer goede restaurants, kleine boetiekjes, stoere pop up winkels, en dus ook heel erg veel koffietenten. De Sunset Junction (waar Sunset Boulevard en Santa Monica Boulevard elkaar kruisten) wordt ook weleens de Coffee Junction genoemd. Hier vind je bijvoorbeeld Intelligentsia (met ook een vestiging in Venice) en Dinosaur Coffee.

Grappig feitje: de eigenaar van Dinosaur Coffee is ook de oprichter van Cards Against Humanity.

Nog even wat sightseeing doen in Silver Lake? Ga op zoek naar de geheime Micheltorena trap. Eigenlijk is de trap meer verborgen dan geheim, maar ach. Gewoon invoeren in Google Maps en je vindt de locatie met gemak. De treden zijn vrolijk geschilderd en schreeuwen om op de foto te worden gezet. De trap is trouwens nog best lang. Het eerste stuk is ongeveer 40 treden, dan moet je de straat oversteken en dan volgen er nog eens 59 treden. Dan kun je nog eens de straat oversteken om de laatste 78 treden te beklimmen.

In september van 2018 is de Chandelier Tree gesloten, een kunstproject van een bewoner. In de boom hingen allerlei kandelaars die in de avond prachtig licht gaven. Helaas vond de gemeente het na 11 jaar genoeg en mogen de lichtjes niet meer aan. De eigenaar hoopt nog steeds alsnog een vergunning te krijgen. Dus check even de Facebookpagina of de Chandelier Tree toevallig al weer brandt.

Hollywood Sign: foto maken en doorrrrr

Als je van Silver Lake naar ‘Centraal’ Hollywood loopt, doe je dat via East Hollywood. Volg gewoon de Hollywood Boulevard. Dit stukje L.A. heeft niet zo heel veel te bieden voor de toerist. Het is een woonwijk waar veel mensen met een wat lager inkomen wonen. Je hebt wel goed zicht op de Hollywood Hills en het beroemde Hollywood Sign. In de heuvels ligt ook het Griffith Park met het observatorium (gesloten op maandagen).

Helaas kun je niet in de buurt van de beroemde Hollywood letters komen, dat is verboden. Op Oudjaarsnacht van 2016 deed een kunstenaar het wel: hij plaatste twee doeken waardoor er “Hollyweed” te lezen was in plaats van Hollywood. Eind 2016 werd namelijk een wet aangenomen waardoor marihuana sinds 2018 legaal is in Californië. De man werd wel vervolgd voor z’n grap.

Hollywood: gekkenhuis

Ik ben geen fan van ‘Centraal’ Hollywood. Het is ten eerste super toeristisch en extreem druk, maar in mijn ogen ook heel nep. Veel souvenirwinkels, veel neon-verlichting, veel mensen die tours willen verkopen, veel Spidermans, Supermans en Johnny Depps om mee op de foto te gaan… Het is gewoon allemaal te veel als je het mij vraagt.

Walk of Fame

Je vindt hier de Walk of Fame: een eindeloze rij aan sterren met namen van beroemdheden. Mensen zoeken hun favoriet op voor een foto. Volgens mijn Uber-chauffeur is de meest gefotografeerde ster van het moment die van Donald Trump… Hoe kan het ook anders. Ik dacht altijd dat het een eer was om een ster te krijgen, dat je ‘m toegewezen kreeg. Maar je kunt jezelf dus aanmelden voor een ster. Daar zitten wel wat voorwaarden aan, maar heel kort door de bocht kun je stellen dat de celebrities hun eigen ster kopen.

In dit stukje Los Angeles vind je ook het Egyptian Theatre, het Chinese Theatre, Madame Tussauds, Ripley’s Believe It Or Not en het Guinness Book of World Records Museum. En ik vind gelukkig snel weer een Uber. Afvinken en wegwezen!

Runyon Canyon

Ik heb ook nog een lichtpuntje gevonden in Hollywood hoor. Runyon Canyon is een mooi natuurgebied waar mensen komen joggen, hun hond uitlaten of gewoon wandelen. Er zijn drie routes die je kunt volgen, waarvan er eentje zelfs het Celebrity Trail heet. Ik laat me vertellen dat beroemdheden ook echt die Trail volgen. Ik zou juist denken dat ze daar ver van weg blijven, maar mijn vrienden in L.A. hebben regelmatig een beroemdheid gespot. De mensen hier laten ze gewoon met rust, dus dan kunnen ze zich best vertonen. Ik kom vooral voor het uitzicht over de stad: zo ver als ik kan kijken zie ik Los Angeles. Niet normaal hoe groot het is. Ik zit soms letterlijk een uur in de Uber of Lyft en ik ben nog steeds de stad niet uit. Onvoorstelbaar.

West Hollywood: shoppen en gay scene

West Hollywood, of WeHo voor intimi, is een rare mix van de allerallerduurste designerstores en de goedkoopste (niet per se qua prijs) winkels. Begin je weekend hier met een brunch bij PUMP, uiteraard met een mimosa pitcher. Pump beweert ’s werelds sexiest restaurant te zijn en de bediening doet zeker zijn best: een pruillipje hier, een extra knoopje open daar. Ik geniet wel van deze entourage; ik kijk mijn ogen uit want ook onder de gasten bevinden zich flink wat typetjes. In het Nederlands geven we een oordeel over deze tent: pauper chique.

Vervolgens ga je shoppen op de beroemde Rodeo Drive en ’s avonds duik je het nachtleven in, wat overheerst wordt door de gay scene. In vrijwel iedere bar staan schaarsgeklede mannelijke dansers op een podium. De muziek is een mix van 80’s en 90’s hits en popmuziek. Populaire bars zijn Mickey’s, Chapel at The Abbey en Beaches (de Peachy Beach cocktail smaakt hier naar meer!). Houd er rekening mee dat je overal je identiteitsbewijs moet laten zien én dat alles om 2 uur ’s nachts sluit. Dan trekken de beveiligers letterlijk je drankje uit je hand en bonjouren je naar buiten.

Nog meer Los Angeles? Dat kan!

►► Downtown LA
►► Mid-City
►► Museumtips
►► Uitjes in LA
►► Venice

Schrijf een reactie