fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 13 maart 2024

Liefhebbers van woordgrappen en kamelen zitten bij Kamelenmelkerij Smits goed. Vrolijke kamelenboer Frank neemt ons dik twee uur mee op kamelensafari in de melkerij in Berlicum.

Kamelen bewonderen in Nederland

Ik bezoek met drie vriendinnen de kamelenmelkerij in de buurt van Den Bosch. Het is een verjaardagscadeau; we vinden het leuk om elkaar geen standaard cadeaus te doen. Na het wandelen met alpaca’s zijn dus de kamelen aan de beurt. Regelmatig zijn er zondagsafari’s bij Kamelenmelkerij Smits waar je kunt aansluiten voor uitleg over kamelen en de melkerij en uiteraard de kamelen kunt bewonderen. We zijn nog geen twee minuten op het terrein en het gaat al mis: we ontdekken dat we de entreetickets zijn vergeten. Frank zit zelf achter de receptie en beaamt direct dat dat wel heel dom is, maar gelukkig is het geen probleem.

Uhhh… dat is een dromedaris hoor!

We wachten bij de wei tot de rondleiding begint en daar volgt de volgende verrassing: er is geen kameel te bekennen. Het staat hier vol dromedarissen. Uhm, wat snappen ze precies niet bij deze kamelenmelkerij? Je kamelen missen een bult!

Dromedarissen of kamelen in de wei

Kamelensafari vol kamelenweetjes

Bij de presentatie blijkt al snel dat het toch wel kamelen zijn. Wij noemen ze in Nederland dan wel dromedarissen, maar de rest van de wereld maakt gewoon onderscheid tussen éénbultige en tweebultige kamelen. Dat maakt volgens Frank “een bult verschil”. Snap je ‘m? Wij vinden dit nieuws toch wat lastig verkroppen en er wordt dan ook een voorzichtige vinger opgestoken als de kamelenboer vraagt of iemand problemen heeft met de dromedarissen die kamelen zijn. Dit is natuurlijk vragen om moeilijkheden, maar maakt het bezoek wel nóg leuker.

Frank heeft sowieso zijn grapjas aan: kamelen kunnen goed tegen kou én hitte dankzij onder andere het vet in de bult en dus zijn kamelen vet cool. Terwijl hij uitlegt wat kamelen eten, noemt hij naast cactussen en gras nog even tussen neus en lippen door dat ze ook wel van kleine kinderen houden. Hij maakt deze grappen vast bij iedere presentatie, maar hij weet het nog steeds met overtuiging te brengen.

Zo start je een kamelenmelkerij

De oprichting van de kamelenmelkerij is een bizar verhaal. In zijn studententijd kocht Frank voor de grap drie kamelen die hij in een weilandje vlakbij zijn studentenflat zette. Hij had namelijk onderzoeken gelezen over hoe gezond kamelenmelk was en dat sprak ‘m wel aan. Hij begon te melken en dat werkte zo goed dat hij elf jaar later ruim honderd kamelen heeft.

In een voormalige koeienstal melkt Frank nu dus kamelen. Dit doet hij met een aangepaste koeienmelkmachine. Een kameel geeft zo’n 6 liter melk per dag. De melk wordt verkocht als melk, maar ook verwerkt in zeep, kamelenmelklikeur en chocolade.

Melkinstallatie voor kamelen

Kamelen kijken én selfies maken

Na de uitleg nemen we een kijkje in de stal. De kamelen komen uit de wei en worden de stal in gedreven. Vanaf dan is het tijd om foto’s te maken. Kinderen én volwassenen mogen op een kameel zitten. Ik vind het een beetje twijfelachtig of dat een goed idee is qua diervriendelijkheid. Dus ik zou volwassenen sowieso aanraden om het bij een selfie te houden en niet op de kameel te gaan zitten. En selfies nemen is zo makkelijk nog niet. Vele foto’s later is dit mijn beste resultaat.

Eenmaal uitgefotografeerd mag iedereen in het restaurant wat kamelenmelk proeven en zelf een pannenkoek bakken van kamelenmelk. Het heeft niet een extreem andere smaak dan koemelk eigenlijk. Bij geitenmelk ruik je bijvoorbeeld ook een sterke geur, maar dat is hier totaal niet geval. Volgens mij kun je koemelk makkelijk vervangen door kamelenmelk. Het is alleen wel net even wat duurder: 8 euro per liter.

Een pannenkoek van kamelenmelk

Enige en enigste kamelenmelkerij van Europa

Kamelenmelkerij Smits is de enige kamelenmelkerij van Europa en daarmee ook de enige die legaal kamelenmelk mag verkopen. Hoe enig is dat?! Ook met kleine kinderen is dit een leuk dagje uit. Of eigenlijk, vooral met kleine kinderen, maar wij grote kinderen vinden zo’n kamelensafari minstens zo leuk.

Bekijk de website om jouw kamelensafari te boeken.

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2017. Daarna geüpdatet.

Reacties

    • Het was echt zó leuk! Heb je nog een neefje/nichtje/oppaskindje in je buurt? Dan kun je die mooi als excuus gebruiken voor een bezoekje 😉

Schrijf een reactie