fbpx

Laatste update: 23 mei 2017

Liefhebbers van woordgrappen en kamelen zitten bij Kamelenmelkerij Smits goed. Kamelenboer Frank neemt ons dik twee uur mee op kamelensafari in de melkerij in Berlicum.

Kamelen bewonderen

Ik bezoek met drie vriendinnen de kamelenmelkerij in de buurt van Den Bosch. Het is een verjaardagscadeau; we vinden het leuk om elkaar geen standaard cadeaus te doen. Na het wandelen met alpaca’s zijn dus de kamelen aan de beurt. Regelmatig zijn er zondagsafari’s bij Kamelenmelkerij Smits waar je kunt aansluiten voor uitleg over kamelen en de melkerij en uiteraard de kamelen kunt bewonderen. We zijn nog geen twee minuten op het terrein en het gaat al mis: we ontdekken dat we de entreetickets zijn vergeten. Frank zit zelf achter de receptie en beaamt direct dat dat wel heel dom is, maar gelukkig is het geen probleem.

Uhhh… dat is een dromedaris hoor!

We wachten bij de wei tot de rondleiding begint en daar volgt de volgende verrassing: er is geen kameel te bekennen. Het staat hier vol dromedarissen. Uhm, wat snappen ze precies niet bij deze kamelenmelkerij? Je kamelen missen een bult!

Dromedarissen of kamelen in de wei

Kamelenweetjes

Bij de presentatie blijkt al snel dat het toch wel kamelen zijn. Wij noemen ze in Nederland dan wel dromedarissen, maar de rest van de wereld maakt gewoon onderscheid tussen éénbultige en tweebultige kamelen. Dat maakt volgens Frank “een bult verschil”. Snap je ‘m? Wij vinden dit nieuws toch wat lastig verkroppen en er wordt dan ook een voorzichtige vinger opgestoken als de kamelenboer vraagt of iemand problemen heeft met de dromedarissen die kamelen zijn. Dit is natuurlijk vragen om moeilijkheden, maar maakt het bezoek wel nóg leuker.

Frank heeft sowieso zijn grapjas aan: kamelen kunnen goed tegen kou én hitte dankzij onder andere het vet in de bult en dus zijn kamelen vet cool. Terwijl hij uitlegt wat kamelen eten, noemt hij naast cactussen en gras nog even tussen neus en lippen door dat ze ook wel van kleine kinderen houden. Hij maakt deze grappen vast bij iedere presentatie, maar hij weet het nog steeds met overtuiging te brengen.

Zo start je een kamelenmelkerij

De oprichting van de kamelenmelkerij is een bizar verhaal. In zijn studententijd kocht Frank voor de grap drie kamelen die hij in een weilandje vlakbij zijn studentenflat zette. Hij had namelijk onderzoeken gelezen over hoe gezond kamelenmelk was en dat sprak ‘m wel aan. Hij begon te melken en dat werkte zo goed dat hij elf jaar later ruim honderd kamelen heeft. In een voormalige koeienstal melkt Frank nu dus kamelen. Dit doet hij met een aangepaste koeienmelkmachine. Een kameel geeft zo’n 6 liter melk per dag. De melk wordt verkocht als melk, maar ook verwerkt in zeep, kamelenmelklikeur en chocolade.

Melkinstallatie voor kamelen

Kamelen kijken én selfies maken

Na de uitleg nemen we een kijkje in de stal. De kamelen komen uit de wei en worden de stal in gedreven. Vanaf dan is het tijd om foto’s te maken. Kinderen én volwassenen mogen op een kameel zitten. Wij zijn druk met selfies nemen. Dat is zo makkelijk nog niet. Vele foto’s later is dit mijn beste resultaat.

Eenmaal uitgefotografeerd mag iedereen in het restaurant wat kamelenmelk proeven en zelf een pannenkoek bakken van kamelenmelk. Het heeft niet een extreem andere smaak dan koemelk eigenlijk. Bij geitenmelk ruik je bijvoorbeeld ook een sterke geur, maar dat is hier totaal niet geval. Volgens mij kun je koemelk makkelijk vervangen door kamelenmelk. Het is alleen wel net even wat duurder: 8 euro per liter.

Een pannenkoek van kamelenmelk

Enige en enigste kamelenmelkerij van Europa

Kamelenmelkerij Smits is de enige kamelenmelkerij van Europa en daarmee ook de enige die legaal kamelenmelk mag verkopen. Hoe enig is dat?! Ook met kleine kinderen is dit een leuk dagje uit. Of eigenlijk, vooral met kleine kinderen, maar wij grote kinderen vinden zo’n kamelensafari minstens zo leuk.

Reacties

    • Het was echt zó leuk! Heb je nog een neefje/nichtje/oppaskindje in je buurt? Dan kun je die mooi als excuus gebruiken voor een bezoekje 😉

Schrijf een reactie