fbpx

Laatste update: 14 maart 2021

Ik weet niet wie er nieuwsgieriger is: ik of het groepje koninkpaarden dat me opwacht aan het eind van een prachtige bomengalerij. We bewonderen elkaar een tijdje, maar zij zijn duidelijk eerder op mij uitgekeken dan ik op hen. Het natuurgebied Oostvaardersplassen is hun thuis en ik ben slechts op visite. 

Groot natuurgebied in Flevoland

Het natuurgebied Oostvaardersplassen is maar liefst 6.000 ha groot. Dat is enorm voor Nederlandse begrippen. Voor wie het zich net als ik moeilijk kan voorstelen: 1 hectare is ongeveer 1,5 voetbalveld. Ruimte genoeg dus om wandelingen en fietstochten te maken. En veel ruimte voor vogelsoorten, edelherten, konikpaarden, vossen en runderen. Vrijwel jaarlijks komt het gebied in het nieuws omdat de populatie beheerd wordt. Strenge winters leiden tot discussies over bijvoeren en sowieso is er maar plek voor 1.100 grote grazers in totaal. Zijn er meer, dan vindt afschot plaats. 

Net als in de film?

Mensen die De Nieuwe Wildernis hebben gezien, vinden de Oostvaardersplassen vaak een beetje tegenvallen. Bij mij staat de natuurfilm over de Oostvaardersplassen nog op mijn to do-lijstje, dus ik ben wél blij verrast. Ik volg de paarse route, het Boswachterspad ’t Lange pad

Tip! Nog meer kilometers maken? Check de blog met wandelroutes in Flevoland.

Wandelroute Oostvaardersplassen

De route begint op de parkeerplaats bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. We lopen eerst een stukje over de verharde weg om dan het natuurgebied in te duiken. Een houten bruggetje vangt de ochtendzon op die weerkaatst op het water en spinnenwebben doet glinsteren.

We wandelen door een bomengalerij die me aan de Dark Hedges van Game of Thrones doet denken (met een beetje fantasie hè?!). 

Oostvaardersplassen wandelen: wandelpad met bomengalerij

Zeven kilometer lang houdt ik mijn ogen gespitst en mijn oren open op zoek naar Nederlands wildlife. Dat is compleet overbodig, want mijn hond heeft alles al lang in de gaten. De hond snuffelt enthousiast rond door de rietvelden en het wilgenbos. Jaagt hier en daar een vogel weg, maar blijft toch onzeker staren naar een kudde koninkpaarden. Gelukkig laten ze zich niet wegjagen door wat geblaf. Je moet op 25 meter afstand van de dieren blijven, maar van die regel trekken de dieren zich niks aan. 

Op zoek naar het edelhert

Hoewel we redelijk vroeg de route verkennen, laten de edelherten zich niet zien. In de ochtend heb je de meeste kans ze te spotten, maar garanties zijn er niet natuurlijk. Ik ben eerlijk al dolgelukkig met de koninkpaarden. Die schijn je 9 van de 10 keer tegen te komen op de paarse route. 

Het Boswachterspad ‘t Lange pad is een afwisselende route met bos, riet en water. Er is echt vanalles wat, moet je nagaan wat de Oostvaardersplassen nog meer te bieden hebben op al die hectares die ik niet gezien heb! 

Kilometers maken door de Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft veel routes uitgezet door het natuurgebied. Die kun je gewoon online vinden, of, als je liever wat in je handen hebt, dan kun je een wandelkaart kopen (bijvoorbeeld bij Bol.com of ANWB). De wandelroutes variëren van 1 tot 10 kilometer en als je wilt kun je er een paar combineren. Er is ook een fietsroute en een mountainbikeroute.

Ik vind de bewegwijzering op wandelroutes meestal verschrikkelijk. Onvindbare paaltjes, onduidelijke kruispunten… Binnen een kwartier wandelen ben ik vaak al de weg kwijt. De routebewijzering van de paarse route is duidelijk en overal staan bankjes om even de tijd te nemen het natuurschoon te bewonderen. Goed geregeld hier. 

Tip! Wil je met een boswachter op pad? Of roofvogels zoeken? Het kan! Bekijk het overzicht van activiteiten bij de Oostvaardersplassen.

Oostvaardersplassen in de winter

Eigenlijk kun je je alle seizoenen goed vermaken bij de Oostvaardersplassen. Ieder seizoen is mooi en anders. Ook in de winter kun je prima een wandeling maken. De omgeving is dan iets kaler, maar daardoor kun je bijvoorbeeld veel beter vogels ontdekken. En zo op een winterse dag door de mist wandelen heeft ook wel wat, nietwaar?

Wandelen Oostvaardersplassen met de hond

Let even goed op als je met je hond de Oostvaardersplassen wilt bezoeken. Niet alle routes zijn geschikt voor honden. De paarse route die ik volgde, is ook voor honden begaanbaar. 

Oostvaardersplassen wandelen met de hond: hond loop aan de lijn over een houten brug

Oostvaardersplassen bezoeken: entree en parkeren

Het natuurgebied Oostvaardersplassen ligt in Flevoland tussen Almere en Lelystad. Het is heel goed bereikbaar met de auto. Begin je bezoek bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen of Natuurbelevingscentrum Oostvaarders. Hier kun je terecht voor informatie over routes en activiteiten en ook voor een hapje en een drankje. Parkeren is gratis. 

Trek goede schoenen aan!

Wellicht een overbodige tip, maar trek je goede wandelschoenen aan? Het wandelgebied is moerasachtig, dus goede schoenen zijn geen overbodige luxe. Probeer het bij Bever of Decathlon.

modderschoenen Oostvaardersplassen

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Write A Comment