fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Cuba, het land van mojitos, sigaren en… geen internet. Nou ja, bijzonder weinig internet. Nu is een poosje offline zijn best fijn, maar stiekem gebruik ik ook op reis best veel internet. Soms voor entertainment, soms vanwege praktisch nut. Hoe overleef ik Cuba zonder internet? Welke voorbereidingen kan ik treffen?

Internetloos reizen in Cuba

Op slechts een paar plekken in Cuba kun je online surfen. Veelal via een kraskaart waarmee je een uurtje toegang tot het wifi-netwerk koopt. Heel langzaamaan komt er op meer plekken internet beschikbaar, maar vooralsnog is het behelpen. Ik zal de eerste dagen best moeite hebben met het offline zijn. Niet even door mijn tijdlijn scrollen in een verloren moment, geen foto uploaden op Instagram, niet Whatsappen met vrienden en familie en erger nog: geen blogpost live zetten (yup, deze is ingepland. Groeten uit Cuba 🙂 ).

Ook gebruik ik regelmatig mijn telefoon om routes uit te stippelen, hostels te reserveren of TripAdvisor te raadplegen. Dat kan allemaal niet, dus ik moet zoveel mogelijk dingen die ik normaal op reis online doe al vooraf regelen. Ik heb vijf tips voor je in de aanbieding.

1: Vul je reisgids aan

Sowieso is informatie inwinnen onderdeel van de voorpret. Tips voor slaapplekken, restaurants, routes, prijzen, telefoonnummers: alles schrijf ik op in mijn Lonely Planet. Lees je dus een beetje in voordat je op pad gaat. Ik vond de blogs van Edith Huntink op  Travel.Create.Repeat. erg handig. Ik kwam ook het online boekje CubaConga tegen. Boordevol tips om Cuba te overleven. Je kunt het boek downloaden op cubareizen.com. Het boekje heeft een grappige, maar ook serieuze insteek. Er staan veel waarschuwingen in met betrekking tot veiligheid en criminaliteit. Ik merkte dat al die waarschuwingen me wel wat angstig maakten. Dus zorg dat je je voorpret niet om laat slaan in angst!

2: Bereid je e-reader en tablet voor

Omdat ik verwacht ook zo nu en dan gewoon even te willen niksen, heb ik e-books op mijn iPad gezet en ook films. Via iTunes kun je vrij goedkoop films huren. Gehuurde films blijven 30 dagen beschikbaar om te kijken, maar nadat je aan een film bent begonnen nog maar twee dagen. Als je de film dus op je iPad hebt staan, klik ‘m dan niet per ongeluk aan. Als je in iTunes bij de films helemaal naar beneden scrollt, zie je daar ook een blokje met films die voor 99 cent te huur zijn. Ideaal! Dit zijn niet de nieuwste films natuurlijk, maar zo kom ik er wel aan toe om klassiekers als Schindler’s List eindelijk eens te kijken.

3: Neem Google offline mee

Ik spreek een klein woordje Spaans, maar weet vooral heel veel niet. Gelukkig is er Google Translate. Download de app en ga naar Instellingen. Hier kun je kiezen voor Offline talen en een woordenboek downloaden. Ook Google Maps is offline te gebruiken. Hier kies je via het menu voor Offline gebieden en daar voeg je eenvoudig een gebied toe aan je offline kaarten. Let op: deze downloads verlopen na 30 dagen! Download de kaarten dus niet te vroeg.

Update na Cuba: Google Maps werkte helaas alsnog niet op mijn Samsung.

4: Handige offline apps

Voor Cuba heb ik twee apps gevonden die me handig lijken. City Maps 2Go Offline Maps (gratis bij Google Play en App Store) en Cuba Casa Particular (€ 4,99 in de App Store en Google Play). Met CityMaps2Go heb je een offline kaart in handen met veel informatie over hotels, restaurants, nachtleven, bezienswaardigheden, gezondheidszorg en meer. De app Cuba Casa Particular  (de naam zegt het al) bevat veel casa particulares. Per plaats vind je een overzicht van casas met een korte beschrijving en een fotootje. Daarbij staat ook vaak een adres en telefoonnummer zodat je je favoriete casa kunt opzoeken. Helaas staat niet bij iedere casa een prijs aangegeven. Misschien een idee voor de volgende update?

Update na Cuba: Cuba Casa Particular (Cuba Junky) is echt de moeite waard. De City Maps 2Go Offline Maps deed het helaas niet. De app wist niet waar ik me bevond.

5: Stel je foto’s en video’s zeker

Mocht je beroofd worden van je camera, dan is het verlies eigenlijk niet de camera. Het gaat om de foto’s en video’s die je hebt gemaakt. Onvervangbaar. Daarom heb ik én extra geheugenkaartjes mee, zodat ik halverwege de reis de gebruikte kaartjes veilig op kan bergen, én een kaartlezer. Met deze kaartlezer kan ik de beelden makkelijk van mijn SD kaartjes overzetten op mijn iPad. Erg fijn om een backup te hebben. Daarnaast kan ik op de iPad al een selectie maken van foto’s. Ik vind het prettiger om ze wat groter te zien en dan te beoordelen of ik ze wil bewaren.

Klaar om te gaan! (hoop ik)

Ik denk behoorlijk voorbereid richting Cuba te gaan. Ik zal vast iets vergeten zijn, of ik misschien blijk ik al die apps niet eens nodig te hebben. Ik ga het ontdekken!

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Reacties

 1. Leuk om te lezen Kim! Wij vertrekken woensdag naar Cuba, en zijn heeeeel benieuwd naar het land! De blog van Edith heeft veel fijne tips!

  • Ja haar blog was errug fijn bij de voorbereidingen. Cuba is echt super. Heb helaas nog maar een paar dagen te gaan. Vandaag aangekomen in Viñales. Veel plezier alvast!

 2. Dat lijkt me echt even wennen, zo’n wifi-loze vakantie. Voor een aantal dagen of zelfs een week vind ik het altijd wel relaxt om niet de mogelijkheid van internet te hebben. Het geeft toch ook een gevoel van rust ofzo. Maar de hele vakantie…da’s wel even wat anders. Toch is dit ergens ook een beetje de charme van Cuba natuurlijk. Het is wel een heel eigen wereld.

  • Ja zeker wennen. Maar het is best wel fijn eigenlijk: veel meer tijd voor alles wat er om je heen gebeurt. Eenmaal thuis verval ik natuurlijk wel meteen in oude gewoonten en ben ik weer veel, heel veel online. Er komen wel steeds meer voorzieningen. In de meeste plaatsen kun je op het centrale plein met een kraskaart van wifi gebruik maken en er schijnen tests te komen met internet in huis.

Schrijf een reactie