fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Een weekendje Leuven in België betekent een weekendje eten. Lekker een paar restaurants uitproberen. Er is ruim voldoende keus, dus dat komt wel goed. Of heb je misschien zin om het eens anders aan te pakken? Dat kan!

Picknicken in het stadspark

Als het mooi weer is, kun je lekker picknicken in het stadspark in Leuven. Ik ben er tijdens het jaarlijkse Groot Verlof. In 2007 nam televisiekok Jeroen Meus het initiatief om tijdens deze week een grote picknick voor jong en oud te organiseren. Er komen vooral veel gezinnen af op Picknick in het Park. Tassen vol lekkers zijn uitgestald op kleedjes terwijl de kinderen rondrennen. Je moet je vooraf inschrijven voor de picknick. Je krijgt dan bij aankomst een bonnetje waarmee je een koffie of thee, fruitsap en een koffiekoek (wat ik gewoon een croissant noem) kan halen. Mijn thee krijg ik in een beker die ik mag houden als aandenken. Leuk gedaan! Wel eerst even die beker wassen, want mijn thee smaakt naar plastic. Kijk op de site van het Groot Verlof of je mazzel hebt en je aan kunt sluiten bij Picknick in het Park. En anders regel je toch gewoon je eigen picknick?

Culinair hotdog feestje bij WÜRST

Diezelfde Jeroen Meus is ook de man achter WÜRST, een hotdog restaurant middenin de stad. Bij WÜRST eet je niet zomaar een hotdog, maar je beleeft een culinair worstfeestje. Er zijn zoveel haute dogs dat het lastig kiezen is. Dus wat doe je dan? Juist ja, dan bestel je ze allemaal. Mijn favoriet is de Bacon Bearnaise.

2016-08-06 12.32.07

Foodmatching met bier

Voor het avondeten moet ik zelf zorgen. Diane Bolle organiseert in haar huis (of op locatie) foodmatching workshops met bier. Foodmatching is net wat minder wetenschappelijk dan foodpairing. Het idee is wel hetzelfde: je zoekt een bijpassend gerecht bij je drankje. In dit geval bier, het blijft wel Leuven hè? Diane selecteert de biertjes en recepten waarmee je als groep aan de slag gaat. Met een soort smaakkompas kun je tijdens de workshop proberen te definiëren wat je proeft. Is het bier bijvoorbeeld fruitig? En proef je dan bessen of juist citrus? En is dat grapefruit of citroen? Tijdens de workshop kun je aantekeningen maken. Diane vertelt dat vooral Aziatische gasten heel graag alles noteren. Aan het eind van de avond moet ik bekennen dat ik niks heb opgeschreven. Gewoon omdat ik veel te druk ben met kletsen, koken en genieten.

Ik vind het erg leuk dat we geen standaardbiertjes krijgen voorgeschoteld. Zo leer ik bijvoorbeeld Blanche de Namur en Tumulus Nera kennen. De biertjes zijn niet per se allemaal even gangbaar en ik ontdek duidelijk wat ik wel en niet lekker vind. En ook niet onbelangrijk: ik vind dat we ontzettend goed gekookt hebben!

 

Note: ik was op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen in Leuven en heb deze activiteiten aangeboden gekregen. Ik heb geen afspraken gemaakt over wat ik zou schrijven over mijn bezoek. Dit is hoe ik Leuven heb ervaren. 

Reacties

Schrijf een reactie