fbpx

Laatste update: 25 november 2020

Rotterdam telt bijna 40 musea. Dat zijn er net even iets te veel voor een weekendje weg in eigen land. Ik heb vier musea in Rotterdam voor je getest. 

Het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is één van mijn favoriete musea in Nederland. Ik houd sowieso van fotomusea en dit museum heeft een onwijs grote collectie. Ook is er een uitgebreide bibliotheek en zijn er regelmatig rondleidingen. In mijn studietijd kreeg ik hier nog het keuzevak Documentairefotografie van curator Frits Gierstberg, tof om er nu weer rond te lopen. Tot 2 september 2018 kun je in het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Big Heads van Martin Schoeller zien. Dat zijn gigantische close-ups van bekende en minder bekende mensen. Iedereen is op precies dezelfde wijze gefotografeerd. Erg mooi!

Bekijk de actuele agenda.

Tip! Met de Rotterdam Welcome Card krijg je korting op veel Rotterdamse musea en reis je ook nog eens gratis met het openbaar vervoer. Bestel de kaart bij Rotterdam Tourist Info.

Rotterdam Welcome Card korting musea: Verpakking van een Rotterdam Welcome Card

De Kunsthal

Bij de Kunsthal in Rotterdam kun je vanalles verwachten. Van moderne en hedendaagse kunst tot fotografie en mode. Voor dat laatste kun je er tot eind september 2018 perfect terecht: er is een tentoonstelling van Viktor&Rolf, het iconische modeduo. Die tentoonstelling past perfect in het bijzondere gebouw van de Kunsthal met 7 hallen waar verschillende soorten kunst belicht worden. In de zomer organiseert de Kunsthal ook live-muziek buiten. Sowieso is het museumcafé een prettige plek om even bij te komen en na te praten over de tentoonstellingen.

Bekijk de actuele agenda.

De Kijk-Kubus Museumwoning

De Kubuswoningen van Rotterdam zijn een begrip. De vreemd gedraaide, geel gekleurde kubussen zijn bijzonder om naar te kijken. Van de buitenkant tenminste, want hoe kun je in godsnaam in zo’n kubus wonen? Gelukkig kun je dat heel eenvoudig ontdekken: er is een Kijk-Kubus Museumwoning. Voor een paar euro kun je het huis in en dan blijkt dat het heel goed bewoonbaar is. Gewoon creatief omgaan met de beperkte ruimte. Wel een beetje door de oubollige inrichting heen kijken. 😉 Ben je helemaal verliefd op de kubuswoningen? Misschien staat er toevallig eentje op Funda te koop.  In augustus 2018 betaal je 275.000 euro voor zo’n woning.

Kubuswoningen Rotterdam: Geel, wit, grijze woningen als kubussen aan een pleintje waar een man op zijn telefoon speelt.

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam klinkt veelbelovend. Het is een museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Vooral dat laatste lijkt me een onderwerp dat raakt aan het dagelijks leven, dus ben ik benieuwd. Het idee is dat je het museum van de toekomst bezoekt en dus een inkijkje krijgt in hoe de wereld erbij staat over een aantal jaar. Maar ik ben helaas teleurgesteld door de opzet. Ik bezoek de tentoonstellingen Dissident Gardens en Steve Bannon (beide te zien tot 23 september), maar ik vind ze ongrijpbaar. De onderwerpen zijn niet bepaald licht verteerbaar en de manier van presenteren zorgt ervoor dat ik mijn aandacht verlies en het gevoel krijg dat dit te hoog gegrepen is voor mij. Zonde! Misschien nog een keertje proberen bij een andere tentoonstelling.

Bekijk de actuele agenda.

Museum Rotterdam Het Nieuwe Instituut: entree van het museum. Op het bakstenen gebouw staat NIEUW en er staat een hoger moderner gebouw naast. Er loopt een vrouw met een kinderwagen voorbij

Ik ben benieuwd, wat zijn jouw favoriete musea in Rotterdam? Ik hoor goede verhalen over het Maritiem Museum en het Trammuseum. Zijn die de moeite waard voor een volgend bezoek?

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Ik heb de Rotterdam Welcome Card cadeau gekregen van Rotterdam Tourist Info. 

Schrijf een reactie