fbpx

Laatste update: 20 mei 2016

Mont Saint-Michel. Het zegt je misschien helemaal niks. Ik durf te wedden dat je het wel herkent van de foto’s. Google het maar eens. Prachtig toch? Met een groep van vijf bezoeken wij dit kleine eilandje in Frankrijk.

Getijdeneiland

Mont Saint-Michel is een klein eilandje in Normandië op slechts één kilometer afstand van de kust. Bovenop het eilandje siert een middeleeuwse abdij. Dat is op zich al een plaatje, maar wat dit eilandje extra bijzonder maakt, is dat het een getijdeneiland is. Als het vloed is, wordt Mont Saint-Michel omringd door water. Eens per twee maanden staat zelfs de volledige toegangsbrug onder water. Bij laag water kun je gewoon de brug pakken. Het verschil tussen eb en vloed is wel vijftien meter! Check even online en bij aankomst hoe laat de getijden zich aandoen. Er staat bij de entree een bordje met de tijden.

Derde toeristische attractie van Frankrijk

Wij maken een kleine misrekening. We verwachten een schattig idyllisch eilandje te bezoeken. Dat is het in theorie ook, in praktijk is het een wespennest van mensen.  Wat is het verschrikkelijk druk, alleen al op de parkeerplaats van Mont Saint-Michel! Dat kan wel kloppen, want het is de derde toeristische attractie van Frankrijk. Oeps. Wij dachten rustig rond te kunnen kijken. Gelukkig hebben we snel de gratis bus naar het eiland te pakken. Dat duurt ongeveer een kwartiertje. Andere opties zijn lopen (reken op een uur) of met een paardentram (ongeveer 25 minuten).

paardentram Mont Saint-Michel

Extreem duur eten en drinken

Zodra we het eilandje naderen, begint het wespennest. De selfiesticks slaan je om de oren en ook wij beginnen er lustig op los te fotograferen. We zijn er nu toch, nietwaar? We besluiten eerst een kop koffie te nemen, die kunnen we wel gebruiken. We hebben al gelezen dat eten erg duur kan zijn op Mont Saint-Michel. Maar hoe duur kan een kop koffie nou zijn? Nou, voor een ieniemienie cappuccino met nauwelijks melk betaal je vier euro. Licht belachelijk. Gezien de mierenhoop aan mensen komen de restauranteigenaren hier prima mee weg.

drukte in hoofdstraat Mont Saint Michel

Wandelen op en rond Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel bestaat voornamelijk uit smalle trapstraten. Er is één hoofdstraatje dat echt ontzettend druk is. Vol allerlei restaurants en souvenirshops. Wij vermijden dat weggetje daarom, alhoewel een korte stop bij de Crêperie La Cloche ons wel erg gelukkig maakt. Chocoladeijs dat naar chocolade smaakt? Ik ben erbij! We duiken de kleine zijstraatjes in en daar is het al een stuk rustiger. Hier kijken we uit over de baai waar het eiland in ligt. We zien verschillende groepen mensen een wandeling rondom het eiland maken. Dit mag alleen met een gids, want het stijgende water kan verraderlijk zijn. Ik denk in eerste instantie nog dat de mensen allemaal netjes laarsjes hebben gekregen bij hun wandeltocht. Wat een service. Het blijkt gewoon blubber tot ver boven de enkels te zijn. Dat is een extra reden waarom een gids is aan te raden: er kan drijfzand ontstaan. Daar wil je niet in vast komen te zitten.

wandelen bij eb Mont Saint-Michel

 

De abdij van Mont Saint-Michel

Voor negen euro per persoon kun je de abdij bezoeken. Tegen bijbetaling met een audiotour of met een gids. Wij gaan met het boekje van de abdij op pad. Daar staat al flink wat informatie in. Onder andere over de geschiedenis van Mont Saint-Michel en hoe het in 708 gebouwde heiligdom ter ere van de Aartsengel al snel een bedevaartsoord wordt. De Benedictijnen hebben er een flinke periode doorgebracht en tijdens de Honderdjarige Oorlog was Mont Saint-Michel ook een militaire vesting. De abdij doet later een tijdje dienst als gevangenis voordat het in 1874 benoemd wordt tot Nationaal Monument (in 1979 eveneens tot UNESCO werelderfgoed). Sinds die tijd vinden er vrijwel continu renovaties plaats. Zo is er een beeld van de heilige Michaël geplaatst op de torenspits van de abdijkerk in 1898 en werd in 2015 de voetgangersbrug in gebruik genomen.

Abdij Mont Saint-Michel

Honger!!

Reken voor een bezoek aan de abdij en de straatjes van Mont Saint-Michel in ieder geval een halve dag. Je bent namelijk ook nog wat tijd kwijt met het vervoer. Op de terugweg bewandelen we de voetgangersbrug trouwens wel een stukje om vervolgens alsnog de gratis transferbus te pakken en weer uit te stappen bij het toeristische centrum met hotels en restaurants. Inmiddels hebben we wel honger. Vanwege de prijzen besluiten we wat verder te rijden met de auto want we vinden online een goede tip voor een restaurant met fruits du mer: we willen naar Le Bisqu’in. Helaas blijken zo’n beetje alle restaurants aan de Route du Mont Saint-Michel niet open te zijn voor eten rond een uurtje of vijf. Hopelijk zijn ze dat wel als de Tour de France hier straks langskomt. We zijn erg gelukkig dat we een creperie treffen. En niet zo maar eentje, eentje die ook oesters serveert! La Gourmandise blijkt een goede keus.

oesters La Gourmandaise Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel vanaf de overkant

Na de maaltijd rijden we door naar de overkant van het water. Daar ligt een uitkijkpunt op de Mont Saint-Michel genoemd Le Grouin du Sud. Daarvandaan bekijken we het eilandje terwijl het onderloopt. Het is een flinke afstand, dus echt onderscheid maken tussen eb en vloed is niet makkelijk. En het is een ontzettend bewolkte dag, zo zonde! Een echte zoomlens is ook aan te raden, want onze foto’s redden het bij lange na niet bij alle Google plaatjes. Desondanks wel een aanrader. Neem een picknickmandje mee en geniet!

Foto van foto Mont Saint Michel

Reacties

 1. Mooi is ie hè? Ik ben er ooit geweest toen ik 11 was en teruggegaan toen ik 30 was. Heel anders, maar vond het nog steeds een indrukwekkend eiland. Ik heb er overigens voor €15 de lekkerste mosselen ooit gegeten (boterzacht), volgens mij zelfs in dat drukke straatje. Het hoeft dus niet duur te zijn!

  • Oh echt? Wij konden echt alleen maar omeletten voor 15 euro vinden. Hadden we dat mosseladresje van jou maar gehad!

 2. Oh ja die mega drukke straten, zo herkenbaar! Wij zijn toen aan het einde van de middag gegaan, zo rond etenstijd zie je wel dat veel mensen vertrekken en dan kun je nog een beetje genieten. Maar rustig zal het daar nooit zijn nee ;p

  • Slimme zet. Om de een of andere reden zagen wij niet aankomen dat het echt zo druk zou zijn, dus we waren er midden op de dag. Desondanks was het wel heel mooi hoor 🙂

 3. Ben willems Reageer

  Wij zijn er ook geweest en we hebben in de buurt mooie fietstocht gemaakt van uit een camping in de buurt , langs de molen geweldig

 4. Hoi Kim,
  Ik heb een vraag aan je. Wij willen over 2 weken st. Michael gaan bezoeken. Zijn de straatje daar ook goed te doen met een kinderwagen of raad je een draagzak aan omdat alles vrij hobbelig is en veel trapjes en je die met een kinderwagen dus lastig kan betreden. Groetjes henriette

  • Hoi Henriette,
   Ik heb wel mensen met kinderwagens en buggy’s zien lopen, maar ik zou toch voor een draagzak gaan. Veel trappen en smalle straatjes is in combinatie met de kinderwagen denk ik niet zo handig. Heel veel plezier alvast!
   groetjes,
   Kim

 5. Prachtige plek. Deze zomer trek ik naar het noorden van Frankrijk. Deze parel mag ik niet overslaan. Leuke informatie

  • Graag gedaan. Het is echt een must visit en als je het een beetje slim plant, vast een stukje rustiger 🙂

Schrijf een reactie