fbpx

Laatste update: 27 april 2019

Ja! Je gaat naar Cuba! Supergaaf, maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen aan papierwerk? Paspoort, visum, inentingenboekje, verzekeringen… Ik zet het allemaal voor je op een rijtje.

Paspoort

Uiteraard neem je je paspoort mee naar Cuba. Anders kom je het land niet eens in. Zorg ervoor dat je paspoort nog tenminste zes maanden geldig is. Daarnaast had ik twee kopieën bij me van mijn paspoort. Dat is niet verplicht, maar ik vind het niet altijd prettig om het origineel bij me te hebben. Bij verlies van je paspoort is het daarnaast altijd makkelijker om dingen geregeld te krijgen bij het consulaat als je een kopie hebt.

Visum

Voor Cuba heb je een toeristenvisum nodig. Dit kun je zelf aanvragen bij het consulaat in Rotterdam. Het visum is dertig dagen geldig en je kan het eenmalig met dertig dagen verlengen in Cuba zelf. Een visum kost € 22,50. Check goed de openingstijden van het consulaat en wat je precies nodig hebt om het visum aan te vragen (geldig paspoort en een vliegticket).

Omdat het consulaat alleen tijdens werktijd open is, is het voor mij veel handiger om het visum online te bestellen (doe dit wel tenminste een week van te voren). Na flink zoekwerk kom ik uit bij CUBAVISA. Zij hebben de goedkoopste service: voor €29 kun je je visum via hen regelen. Ze bieden ook nog een invulservice aan voor  €5, maar dat vind ik een beetje onzin. Ik kan het zelf wel invullen. Het verzenden van het visum kost €3,50. Zodra je er meer bestelt, hoef je geen verzendkosten meer te betalen. Hiervoor hoef je niet per se op dezelfde data te reizen. Een vriendin en haar vriend gaan bijvoorbeeld 2,5 week eerder dan ik, maar we kunnen gewoon samen de aanvraag doen. Regel hier je visum bij CUBAVISA (aff.). Wil je nog even vergelijken? Check dan bijvoorbeeld de site van E-visums.

Verzekering

Als je naar Cuba gaat, moet je een ziektekostenverzekering (of reisverzekering met ziektekostendekking) hebben. In theorie zou je zorgpas voldoende zijn, maar met de steeds veranderende regels in Cuba is het altijd maar afwachten of het geaccepteerd wordt. Daarom is het aan te raden een Engelstalige kopie op te vragen bij je verzekeraar. Niemand heeft mij er trouwens naar gevraagd op Cuba. Mocht de douanier er wel naar vragen en heb je geen bewijs bij je, dan kan je verplicht worden direct een Cubaanse verzekering af te nemen.

Inentingen

De GGD adviseert in ieder geval een inenting te halen voor DTP en voor Hepatitis B. Begin op tijd met je vaccinaties, want DTP moet wel drie keer herhaald worden! Ook voor Hepatitis A moet je een keertje terugkomen. Maar dat kan ook na je vakantie. Als je namelijk binnen een half jaar na je eerste prik nog een prik krijgt, ben je voor 25 jaar beschermd in plaats van één jaar met één prik. Dat is wel de moeite waard! Voor Cuba heb je geen malariapillen nodig, gelukkig. Maar bekijk zeker de website van de GGD even voor je gaat, want dit kan zomaar veranderen. Neem het inentingenboekje dat je meekrijgt ook mee op reis. Er kan naar gevraagd worden.

Rijbewijs

Je Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig op Cuba. Het kan wel zo zijn dat autoverhuurders eisen stellen aan je rijbewijs. Bijvoorbeeld dat je ‘m al drie jaar moet hebben. Dat verschilt per verhuurder.

Geld

Zorg dat je voldoende contant geld bij je hebt. Op Cuba zijn de pinautomaten zeer schaars. Ze zijn daarnaast onbetrouwbaar, soms doen ze het simpelweg niet. Ook accepteren de automaten niet alle pinpassen. Met VISA zit je meestal wel goed, maar met MasterCard niet.  In ieder stadje vind je wel een cadeca, een wisselkantoor. Let wel op de openingstijden en houd er rekening mee dat er een flinke rij kan zijn. De ene keer mag je trouwens gewoon zonder paspoort je geld wisselen, de andere keer is een paspoort opeens verplicht.

Het makkelijkst is om euro’s mee te nemen, geen dollars want daar betaal je extra veel commissie over. Op het vliegveld van Havana kun je direct je geld wisselen bij het wisselkantoor (tel het goed na!). Je wisselt je euro’s om voor CUC. Vervolgens kun je een paar CUC weer omwisselen voor CUP. Huh wat? Nou, Cuba kent twee valuta: de CUC (Cuban Peso Convertible) en de CUP (Cuban Peso). De CUC is het ‘toeristengeld’ en de CUP is het lokale geld. Met de CUP betaal je voornamelijk kleine dingen: een flesje water of een pizzaatje op straat. Ik heb 10 CUC ingewisseld voor CUP en had daar ruim voldoende aan voor drie weken.

Cubaans Geld CUP
CUP
Cubaans Geld CUC
CUC

Dat valt best mee toch? De voorpret kan beginnen! En mocht je je zorgen maken over het gebrek aan wi-fi in Cuba, lees dan vooral ook mijn blog over mijn voorbereidingen op offline zijn in Cuba.

Reacties

  1. Hoi!
    Handige tips. Is het dus zo dat je met je zorgpas en een kopie daarvan oké bent in Cuba? Of moet ik dan alsnog een reisverzekering afsluiten, ook met zorgdekking? Of hoeft de zorgdekking dan weer niet bij de reisverzekering? Ik ben een beetje in de war van alle artikelen die ik gelezen heb. Hoop dat jij het beter snapt dan ik en me een duidelijk antwoord kan geven 🙂 Thanks!

    Groetjes,
    Emma

    • Hoi Emma, als je zorgverzekering ook buitenlanddekking heeft, ben je ok. Check dit dus even bij je zorgverzekering (dan kun je ook direct die Engelse verklaring aanvragen). Als je geen buitenlanddekking hebt, dan kun je inderdaad overwegen om dit apart af te sluiten, bijvoorbeeld bij je reisverzekering. Stap 1 is dus je zorgverzekering even contacten 🙂 Succes!

Schrijf een reactie