fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Het nieuws over de overstromingen en modderstromen in Peru heeft ook Nederland bereikt, merk ik aan mijn WhatsApp. Tel daar een paar busongelukken bij op en mijn telefoon staat roodgloeiend. Ik ben er nog!

Maar inderdaad, het is vrij heftig op het moment. De afgelopen weken zijn er een paar bussen verongelukt. Ze halen lang niet allemaal het Nederlandse nieuws, wel de voorpagina’s hier in Peru. De krant wordt hier nog veel gelezen en ze hebben dan ook tenminste twintig verschillende kranten. Je koopt ze bij straatverkopers of bij een kiosk. In de kiosk hangen alle voorpagina’s en dat trekt flink wat publiek. Zeker gezien de foto’s die ze hier gebruiken: totaal geen censuur. Lijken, lichaamsdelen, auto-ongelukken: het wordt gewoon gedrukt en uitgezonden op televisie.

Een man leest de voorpagina's van kranten in Ayacucho, Peru.
Een man leest de voorpagina’s van kranten in Ayacucho, Peru.

Rijden op z’n Zuid-Amerikaans

Gezien de rijstijl van de Zuid-Amerikanen verbaast het me niet dat er zo nu en dan een ongeluk gebeurt. De regelgeving is bijzonder soepel te noemen: pauzes zijn zo overrated, inhalen kan altijd en van de kwaliteit van sommige bussen durf ik zelfs met mijn zeer beperkte technische kennis wel te zeggen dat die niet oké is. Bedenk dan ook nog dat de wegen veelal slecht zijn en dat flink wat buschauffeurs hun rijbewijs op de zwarte markt kopen. Busongelukken gebeuren hier dus regelmatig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er in 2010 alleen al 2.514 mensen omgekomen bij een verkeersongeval in Peru. En dat zijn alleen de geregistreerde ongevallen. Het lijkt voor mij nu bijna normaal te zijn, hoewel dat voor het thuisfront nu natuurlijk anders is. Het is te vergelijken met het kopen van een nieuwe auto: je dacht zo uniek te zijn maar vervolgens zie je jouw auto overal.

Peru in actie

De modderstromen en overstromingen zijn gelukkig niet bij mij in de buurt. Het is wel continu op het nieuws. Op straat zie je inmiddels ook geïmproviseerde tentjes verschijnen waar mensen inzamelingsacties houden. Water, voedsel, kleding. Mooi om te zien hoe snel hier praktisch en kleinschalig acties zijn opgezet. Het hoeft niet meteen een groots televisiespektakel met Linda de Mol te zijn. Of wie weet hebben ze dat ook wel…

Summiere verslaggeving in Nederland

De artikelen op NOS.nl over zowel de noodtoestand als de busongelukken vind ik zelf erg summier en ze lijken nogal wat informatie te missen. Basisdingen als plaatsnamen bijvoorbeeld. Dat komt natuurlijk ook doordat ik hier zit en ik alleen het noemen van het land nogal lachwekkend vind, omdat een gemiddelde busrit van plaats A naar B acht uur duurt. Het is een groot land ja. En ik wil dan toch wel graag weten of veilig zit voor aardverschuivingen en modderstromen. De Engelstalige media zijn dan toch net wat uitgebreider. Waarom dat verschil er is, weet ik niet. Wellicht iets met de ver-van-mijn-bed-show, aanwezigheid van correspondenten, kennis van het Spaans… Ik hoor de verklaring graag.

Mijn voornaamste nieuws over dit onderwerp is dus dat het met mij goed gaat en dat ik nog maar één nachtbus voor de boeg heb voordat ik weer terugkom. Tot snel chicos!

Schrijf een reactie